Τις 400.000 αναμένεται να ξεπεράσουν οι επισκέπτες της Ρόδου μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο να «δείχνει» 450.000, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας να επιβάλει από τα ξημερώματα της Πέμπτης καραντίνα 14 ημερών σε όσους προσγειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού εκεί, οδήγησε σε πρόωρες αναχωρήσεις Σκωτσέζων επισκεπτών από τη Ρόδο αλλά και σε αρκετές ακυρώσεις, με το βλέμμα να είναι πλέον στραμμένο στην Μεγάλη Βρετανία, που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον αναχωρήσεις αλλά και ακυρώσεις.
Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος, όσοι φθάνουν στη Σκωτία από την Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες κλεισμένοι στο σπίτι τους, κι αυτό οδήγησε πολλούς επισκέπτες του νησιού να πακετάρουν άρον άρον και να το εγκαταλείψουν, αφήνοντας τις διακοπές τους στη μέση.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Σκωτίας, στη σημαντική αύξηση κρουσμάτων προερχόμενων από διακοπές στα ελληνικά νησιά.
Παρ΄όλα αυτά και με βάση τα συγκριτικά δεδομένα, η γενικότερη εκτίμηση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Χρήστο Μιχαλάκη, είναι ότι ως προορισμός περάσαμε με επιτυχία τις εξετάσεις των φετινών πρωτόγνωρων προκλήσεων, χάρις στη σοβαρότητα, στη συνέργεια και στην συνεργασία, που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προστατεύοντας το τουριστικό μας προϊόν.
Όπως δήλωσε στη «δ», ο κ. Χρ. Μιχαλάκης, η διαφύλαξη της ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος και η εκτίμηση των επισκεπτών μας ότι η Ρόδος είναι ασφαλής προορισμός, είναι τα εφόδια για μια καλύτερη τουριστική περίοδο το 2021, παρά το γεγονός ότι και η επόμενη σεζόν θα επηρεαστεί από τα «απόνερα» της πανδημίας.
Ωστόσο, το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Ρόδο είναι περιορισμένα και δεν σημειώθηκαν περιστατικά που να επιβάλλουν τοπικά lockdown όπως συνέβη σε άλλα νησιά, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα, για την επόμενη τουριστική περίοδο, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα είναι ρευστά και τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από την απόφαση της Σκωτίας να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους προσγειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας από την Ελλάδα, σημείωσε πως παρότι είναι άδικο για τη Ρόδο από τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένος, εντούτοις έχει ήδη επηρεάσει την τουριστική κίνηση στο νησί μας, όχι μόνο λόγω των πρόωρων αναχωρήσεων αλλά και λόγω των ακυρώσεων.
Καθοριστικό παράγοντα για την αυλαία στην τουριστική περίοδο, αναμένεται να διαδραματίσει η στάση της Βρετανίας, σύμφωνα με τον κ. Χρ. Μιχαλάκη, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις για να εντάξει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών από τις οποίες κατά την επιστροφή τους, οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα.
Εν μέσω φόβων ότι οι τουρίστες, ειδικά οι νέοι, που επιστρέφουν από την Ελλάδα στη Βρετανία, μπορεί να έχουν μολυνθεί από τη νόσο Covid-19, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα εξετάσει το αίτημα της Σκωτίας να συμπεριλάβει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών από τις οποίες οι τουρίστες που επιστρέφουν στην Βρετανία, θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.
Ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει ότι η Βρετανία δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει τους κανόνες καραντίνας για την Ελλάδα αφού η Σκωτία και η Ουαλία εισήγαγαν νέα μέτρα σχετικά με τις ανησυχίες τους μετά με την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν καμία αλλαγή στους κανόνες που ισχύουν σε ό,τι αφορά την Αγγλία, αλλά ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας Βόγκαν Γκέτινγκ δήλωσε ότι θα πιέσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για επείγουσα συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί ο πιθανός κίνδυνος για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ελλάδα.