Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενισχύει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 51 εκατομμυρίων Ευρώ μέσω ευρωπαϊκών/κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση 12 ονοματισμένων λιμενικών έργων, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο και στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, με τη συμμετοχή των βουλευτών Γιάννη Παππά και Βασίλη Υψηλάντη, του προέδρου του Επιμελητρίου Γιάννη Πάππου, του προέδρου της ΕΞΡ, Μανώλη Μαρκόπουλου, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κώστα Ζωγραφίδη κ.α.. Παράλληλα, το Υπουργείο χορηγεί στην ΠΝΑΙ το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν ήδη βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.
«Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση… κατά την οποία διαπιστώσαμε ότι τόσο η Ρόδος όσο και τα Δωδεκάνησα γενικότερα, απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πολύ περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, αφού δρομολογήσαμε εγκαίρως περισσότερα και καλύτερης ποιότητας πλοία», είπε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη οικονομική ενίσχυση στην ακτοπλοΐα και η σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έδωσε νέα αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά.
«Το Υπουργείο Ναυτιλίας πλέον δεν περιορίζεται απλά στην διασφάλιση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ τους. Πλέον εισέρχεται σε νέα φάση αναπτυξιακής δυναμικής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν οι νησιώτες μας όσα πραγματικά δικαιούνται», είπε στη συνέχεια ο υπουργός, συμπληρώνοντας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν για το Νότιο Αιγαίο:
«Ενημέρωσα τους θεσμικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου ότι από το συνολικό κονδύλι του ενός δισ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις που διασφαλίσαμε για όλη τη χώρα, η ΠΝΑΙ θα ενισχυθεί με 51 εκατομμύρια ευρώ για 12 σημαντικά λιμενικά έργα και με 28 εκατομμύρια ευρώ για ενδονησιωτικές γραμμές που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη διασύνδεση μεταξύ των νησιών. Για πρώτη φορά το Υπουργείο μας εξασφαλίζει μετά από ολοκληρωμένη παρέμβαση και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κοινοτικούς πόρους, πόρους ΕΣΠΑ τόσο για ενδονησιωτικές συνδέσεις όσο και για λιμενικά έργα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας και με την ΠΝΑΙ».
Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι προβλέπεται η δρομολόγηση πλοίων μέσω πολυετών συμβάσεων, κάτι που εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα των πλοίων, σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες. «Αποτελεί στοίχημα μας να ανανεώσουμε τον ακτοπλοϊκό μας στόλο, καθώς μας ενδιαφέρει πολύ η μελλοντική προοπτική των νησιών μας», τόνισε ο υπουργός.
Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή για τα νησιά, καθώς μετά από «μάχες» που δόθηκαν σε κεντρικό-ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλαξε το μοντέλο διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων. Το πρόγραμμα «Νέαρχος» λ.χ. αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μόνο για τη νησιωτική Ελλάδα και για θαλάσσιες υποδομές, ένα πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι τα 51 εκατομμύρια ευρώ για λιμενικές υποδομές στα νησιά μας αποτελούν μέρος ενός συνολικού κονδυλίου 170 εκατ. ονοματισμένων λιμενικών έργων.
«Μία μεγάλη μάχη κερδήθηκε στην Ευρώπη. Και η μάχη δόθηκε από ανθρώπους που είχαν το σθένος και την όρεξη να το πετύχουν αυτό, δίνοντας όλη τους την ψυχή και ενέργεια. Είναι ιστορικής σημασίας στιγμή αυτή για τα νησιά μας, καθώς έχουμε να κάνουμε με το σπάσιμο, την αλλαγή του Ευρωπαϊκού κανονισμού. Ευχαριστώ τους συνεργάτες του υπουργού, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αυτή η μάχη δόθηκε σε κεντρικό επίπεδο για τα νησιά μας και κερδήθηκε. Αν μη τι άλλο η νίκη αυτή, αποτελεί απόδειξη πώς οποτεδήποτε η κεντρική διοίκηση υπερασπίστηκε τα νησιά, κέρδισε. Πέρα από τις χρηματοδοτήσεις, το σημαντικότερο είναι η αλλαγή της αντίληψης του μοντέλου διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Αυτή η δικαίωση για τους νησιώτες ήρθε μέσα από την κατάλληλη ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην αισθητή βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των νησιών και των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Τόνισε ότι το 2021-παρά τις προκλήσεις-αποτελεί την καλύτερη χρονιά για τα νησιά του Ν. Αιγαίου, όσον αφορά στη συχνότητα και ποιότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας σε μία περιοχή νησιωτική έχει μία πολύ μεγάλη και πλούσια ατζέντα. Η ακτοπλοΐα είναι για τους νησιώτες τόσο σημαντική όσο οι πνεύμονες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία όλα τα νησιά έχουν την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση που είχαν ποτέ στην ιστορία. Είναι η χρονιά με πολύ λιγότερα προβλήματα, με καλύτερη συχνότητα, πυκνότητα και ποιότητα δρομολογίων και πλοίων. Είναι μία χρονιά προκλήσεων, μια πολύ δύσκολη περίοδος. Γίνεται όμως καλή και συντονισμένη δουλειά από το Υπουργείο. Και ο δικός μου ρόλος είναι να αναγνωρίζω και να πιστώνω αυτή την καλή δουλειά».
Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει κάνει άλματα, αλλάζοντας τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του, έχοντας καταστεί ένα πραγματικά αναπτυξιακό υπουργείο. «Εκείνο που προέχει είναι η επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας και όχι να είμαι αρεστός στους οπλαρχηγούς του διαδικτύου. Με ενδιαφέρει τα νησιά μας να προοδεύουν. Να αφήνουμε πίσω τα προβλήματα», είπε με νόημα ο κ. Χατζημάρκος, και κατέληξε λέγοντας: «Ζήσαμε μία χρονιά όπως μας αξίζει σε ακτοπλοϊκό επίπεδο. Αυτό θα το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο με φυσικό μας σύμμαχο, τον υπουργό Ναυτιλίας. Στο πρόσωπο του κ. Πλακιωτάκη αναγνωρίζουμε τον υπουργό που αναμόρφωσε την πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας τα αποτελέσματα της οποίας απολαμβάνουμε όλοι οι νησιώτες».
Στην καλή συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, δηλώνοντας ότι του χρόνου θα έχανε το λιμάνι τη δυνατότητα να δέχεται σκάφη με τη διαδικασία ΣΕΝΓΚΕΝ εάν δεν μεσολαβούσαν ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Χατζημάρκος ώστε να διατεθούν στο λιμάνι χώροι από το Τελωνείο που απαιτούνταν ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές ΣΕΝΓΚΕΝ. Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του υπουργού για το άνοιγμα του τουρισμού γιώτινγκ μέσω της Τουρκίας. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι με την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, με το υπουργείο, «μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο».
Γιάννης Παππάς
Ο κ. Γιάννης Παππάς ανέφερε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που στα νησιά μας υπάρχει μία τόσο καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Για πρώτη φορά προσεγγίζει σε καθημερινή βάση το Καστελλόριζο πλοίο. Ο κ. Πλακιωτάκης ήταν και είναι πάντα δίπλα μας, έχει ακούσει όλα τα αιτήματά μας. Έχει βοηθήσει να δοθούν λύσεις. Σε καθημερινή βάση δίνονται και κερδίζονται μάχες. Αυτές είναι οι πραγματικές και ουσιαστικές μάχες και όχι αυτές που ζουν κάποιοι στη σφαίρα της εικονικής/virtual πραγματικότητας. Πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε πολλά περισσότερα την επόμενη χρονιά».
Βασίλης Υψηλάντης
«Ο κ. Πλακιωτάκης είναι ο αρχιτέκτονας της ανάπτυξης των νησιών μας, καθώς πλέον κάθε πολίτης μπορεί να μεταβαίνει από το ένα νησί στο άλλο, ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό οφείλεται στην απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που επιθυμούν οι νησιώτες, η συχνότερη και ποιοτικότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η βελτίωση των λιμενικών υποδομών που είχε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και η περαιτέρω ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία», είπε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, αναφερόμενος στη σημασία της διαπεριφερειακής ανάπτυξης, π.χ. με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ρόδου με το Ηράκλειο της Κρήτης.
Το Λιμενικό Σώμα
Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ακόμα ότι τα τελευταία δύο χρόνια περίπου έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Όπως είπε, οι 67.000 παράνομες αφίξεις στην Ελλάδα το 2019, το 2020 μειώθηκαν στις 9.900 και το 2021 περιορίζονται στις 1.700! Το Λιμενικό Σώμα με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, με νέα, σύγχρονα περιπολικά σκάφη, με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, έχει καταφέρει αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος με νέα συστήματα. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 22 σκαφών και τρέχουν διαγωνισμοί για την προμήθεια άλλων 77. Παράλληλα αυξήθηκε η οργανική δύναμη του Σώματος κατά 1.500 άτομα και θα αυξηθεί περαιτέρω.
«Ήταν από τις πρώτες στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, όπως και τα χερσαία και το έχουμε κάνει με αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.