Πολιτιστικά

Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ του Ομίλου “Cine-εκπαίδευση”

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 το 3ήμερο φεστιβάλ του Ομίλου “Cine-εκπαίδευση”. Το ενθουσιώδες πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις δημιουργίες μαθητών από κινηματογραφικές ομάδες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ρόδου που τις έφτιαξαν με μεράκι και φαντασία, δίνοντας πρωτότυπους τίτλους και αξιοποιώντας κάθε μέσο και τεχνικές που είχαν στη διάθεσή τους για να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμμετείχαν 18 σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και προβλήθηκαν συνολικά 29 ταινίες μικρού μήκους, προϊόντα δημιουργικών δραστηριοτήτων σχολικών κινηματογραφικών ομάδων. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών σε ορισμένες δημιουργίες, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν πάνω σε μια δημιουργική δραστηριότητα, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης, να γίνουν κριτές και ερευνητές του άμεσου προσωπικού τους περιβάλλοντος παρατηρώντας και καταγράφοντας κινηματογραφικά με κριτική ματιά την καθημερινότητα τους. Ευφάνταστες και ευρηματικές οι δημιουργίες των μαθητών, με θεματολογία από τη σχολική παιδική-εφηβική τους ζωή αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Δημιουργίες φαντασίας, animation, ντοκιμαντέρ κ.λπ.

Πριν τις προβολές των ταινιών οι δημιουργοί,(μαθητές-εκπαιδευτικοί) παρουσίασαν συνοπτικά την ταινία τους δίνοντας στοιχεία στο κοινό για τις συνθήκες και το πλαίσιο υλοποίησης της δημιουργικής κινηματογραφικής δραστηριότητάς τους.
Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε και την παρουσίαση δύο σημαντικών φορέων που έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και δραστηριοποιούνται στα Οπτικοακουστικά Μέσα και την Κινηματογραφική Παιδεία(“Καρπός” και «Camera Zizanio”) με προβολή βραβευμένων σε κινηματογραφικούς θεσμούς ταινιών μικρού μήκους.

Η απονομή επαίνων σε όλες ανεξαιρέτως τις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν και έδωσαν ζωή στο φεστιβάλ, έγινε από μέλη του Ομίλου με την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς με νέες δημιουργίες και περισσότερες συμμετοχές.
Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση και ζωντανή εκτέλεση μουσικών κομματιών του μαθητικού συγκροτήματος SleepDeep που συμμετείχε στη μουσική επένδυση ταινίας, με το μαθητικό ,κυρίως, κοινό να το υποδέχεται θερμά.

Στο 3ήμερο φεστιβάλ συμμετείχαν οι παρακάτω σχολικές μονάδες με τη σειρά παρουσίασης:
Δημ. Σχολ. Καλαβάρδων , 15ο Δημ. Σχολ. Ρόδου, Δημ. Σχολ. Κοσκινού, 3ο Δημ. Σχολ. Ιαλυσού, 2ο Δημ. Σχολ. Αφάντου, 4ο ΓΕΛ Ρόδου, Α΄ τάξη Λυκείου “Ροδίων Παιδεία”, 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου, Πρότυπο Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας Ρόδου, 3ο Δημ. Σχολ. Ρόδου, 5ο Δημ. Σχολ. Ρόδου, 1ο Δημ. Σχολ.. Ρόδου, 2ο Δημ. Σχολ. Ρόδου, 8ο Δημ. Σχολ. Ρόδου, 12ο Δημ. Σχολείο Ρόδου, 3ο Γυμνάσιο Ρόδου, 4ο Γυμνάσιο Ρόδου.

Επίσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους, δημιουργία του εργαστηρίου ¨κινούμενης εικόνας για παιδιά», στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Ανάποδα.
Το πρόγραμμα του 3ημέρου είχε ως στόχο να προβάλλει, να ενισχύσει και να ενθαρρύνει καλές εκπαιδευτικές πρακτικές, που στοχεύουν στην αξιοποίηση του Οπτικοακουστικού Μέσου στο σχολείο ως παιδαγωγικού εργαλείου, για νέες εναλλακτικές ευκαιρίες και δυνατότητες στη διδασκαλία και τη μάθηση. Να δημιουργήσει συνθήκες ανταλλαγής καλών κινηματογραφικών πρακτικών, για γόνιμες αλληλεπιδράσεις.

Την εκδήλωση υποστήριξαν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Άθλησης Ρόδου(Δ.Ο.Π.Α.Ρ.) και η Κινηματογραφική Λέσχη «Θέασις».
Χορηγοί επικοινωνίας και προβολής ήταν το ραδιόφωνο Λυχνάρι και το Τυπογραφείο Ν. Χατζηκαλημέρη, αντίστοιχα.

Λίγα λόγια για τον «‘Όμιλο cine-εκπαίδευσης»

Νεοσύστατος φορέας που δημιουργήθηκε στην πόλη της Ρόδου τον Οκτώβρη του 2012, αξιοποιώντας την πλούσια παρακαταθήκη κινηματογραφικών δράσεων στο νησί μας (διεθνές φεστιβάλ ecofilms, παιδικό κινηματογραφικό πρόγραμμα ecokids, πολυποίκιλες δράσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις», Cine-Science του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων συλλογικοτήτων). Στοχεύει στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων με άξονα τα οπτικοαουστικά μέσα στην εκπαίδευση και την κινηματογραφική παιδεία.
Το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της κινείται στους παρακάτω άξονες:
• Προβολές, αναλύσεις και συζητήσεις κινηματογραφικών ταινιών μέσα από εκπαιδευτικά βιωματικά κινηματογραφικά εργαστήρια από επαγγελματίες του κινηματογράφου, με στόχο οι συμμετέχοντες/σες να αποκτήσουν τα βασικά εργαλεία για την κατανόηση της ιδιαίτερης κινηματογραφικής γλώσσας.
• Την αξιοποίηση του οπτικοακουστικού μέσου στο σχολείο και την οικογένεια, ως παιδαγωγικού εργαλείου για νέες εναλλακτικές ευκαιρίες στη διδασκαλία και τη μάθηση.
• Διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για την παραγωγή στο σχολείο ταινιών μικρού μήκους, φαντασίας, ντοκιμαντέρ, κινούμενων σχεδίων.
Στόχος του Ομίλου, γενικότερα είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου, που θα δραστηριοποιείται στη σχολική και στην ευρύτερη κοινότητα, αξιοποιώντας δημιουργικές διαθέσεις προσώπων και συλλογικοτήτων.
Η καταιγιστική και καθοριστική παρουσία των εικόνων και των ήχων σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα στην εκπαίδευση, μας υποχρεώνει να εξετάσουμε συνολικά τη λειτουργία της οπτικοακουστικής έκφρασης ως ιδιαίτερα ισχυρού συστήματος επικοινωνίας που διέπει την πρόσληψη και την παραγωγή οπτικοακουστικών κειμένων. Η παρουσία και η δραστηριοποίηση του Ομίλου «cine-εκπαίδευσης» στο νησί μας, μπορεί να συμβάλλει στην ένταξη και προώθηση προγραμμάτων και δράσεων οπτικοακουστικής παιδείας στο σχολείο. Ας αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτή!

Πέτρος Σπανός
Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου