Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξελέγη σήμερα για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο προτεινόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης. Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 181 βουλευτές, δηλαδή περισσότεροι από το άθροισμα των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 155). Υπέρ του κ. Βούτση είχαν δηλώσει πως θα ψήφιζαν και τα μέλη της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων. Τούτων δοθέντων, άλλοι 19 βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως στήριξαν με την ψήφο τους τον νέο Πρόεδρο.
Λευκό επέλεξαν 113 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Στη σύντομη ομιλία του στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο 12ος στα χρόνια της μεταπολίτευσης Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Κοινοβούλιο θα λειτουργεί “χωρίς τυπολατρίες” -φράση που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τις επιλογές της προκατόχου του-, τονίζοντας παράλληλα πως η Βουλή θα επιδιωχθεί να είναι “ανοιχτή στους πολίτες” και ένα “ζωντανό εργαστήριο νομοθετικής λειτουργίας”.
Σημαντική, εξάλλου, ήταν και η επισήμανση, επίσης έμμεση πλην σαφής αναφορά στην απελθούσα Πρόεδρο, ότι ούτε η Βουλή υποκαθιστά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ούτε ο Πρόεδρός της είναι “καναλάρχης”.
Ο κ. Βούτσης στην ομιλία του αμέσως μετά, ευχαρίστησε τους βουλευτές και ζήτησε να τηρηθεί η κοινοβουλευτική αλληλεγγύη και στις ψηφοφορίες για τους αντιπροέδρους.
Τόνισε ότι η ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και τα αντίρροπα μέτρα για την ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων καθορίζουν το πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από Δευτέρα.
Χωρίς τυπολατρίες αλλά και κατά το δυνατόν αποφυγής εκτάκτων καταστάσεων θα κινηθεί το κοινοβούλιο, υπογράμμισε, ζητώντας όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να μένουν σκιές και υπόνοιες για ύποπτες συνδιαλλαγές πολιτικών και ότι η Βουλή θα πρέπει να κινείται άμεσα, με συγκεκριμένα και εμπεριστατωμένα συμπεράσματα για απόδοση ευθυνών.
Όταν λέμε ότι θέλουμε αναβάθμιση της βουλής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να αντιστοιχεί σε όλες τις δράσεις, με τους προβληματισμούς της κοινωνίας και την ανάδειξή τους, σημείωσε και κάλεσε να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς και ομάδες πολιτών.
ο νέος Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του είναι να περιληφθεί στον νέο Προϋπολογισμότης Βουλής η εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των «300» με τους συμπολίτες μας, αλλά και η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης με πρόβλεψη όμως να μην θιγούν οι αποζημιώσεις των αιρετών προσώπων.
Αναφέρθηκε εξάλλου και στο φλέγον ζήτημα με τους συμβασιούχους του Κοινοβουλίου. «Κανείς δεν πρέπει να λειτουργεί μέσα σε καθεστώς ανασφάλειας, αλλά όλοι πρέπει να συμβάλουμε ώστε να υπάρχει μέτρο ισονομίας και αξιολόγησης. Πρέπει να τελειώσουν τα πελατειακά συστήματα και οι διακρίσεις» δεσμεύτηκε.
Προανήγγειλε την ίδρυση γραφείων (τύπου ΚΕΠ) δίπλα στα ανθοπωλεία όπου θα μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες για τα Κοινοβουλευτικά δρώμενα, αλλά και την αναβάθμιση του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Γνωστοποίησε εξάλλου ότι οι επιτροπές για το μνημόνιο αλλά και την αναψηλάφηση του σκανδάλου της SIEMENS που λειτουργούσαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα επαναλάβουν τις εργασίες τους εφόσον υπάρξει νέα έγκριση από την Ολομέλεια του Σώματος. Ανακοίνωσε, αντίθετα ότι θα συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Με αιχμές για Ζωή οι «προγραμματικές» δηλώσεις
Σαφείς υπαινιγμούς κατά της προκατόχου του Ζωής Κωνσταντοπούλου περιλάμβανε στις «προγραμματικές» του δηλώσεις ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, ΝίκοςΒούτσης. «Η Βουλή δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά λειτουργίες» τόνισε με νόημα και πρόσθεσε «Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, δεν αποτελούμε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το κλείσιμο της ομιλίας του, όταν αναφέρθηκε με τρόπο δεικτικό στις αναφορές περί «κατάλυσης της Δημοκρατίας», μομφή που χρησιμοποίησε κατ΄ επανάληψη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στα Μνημόνια.
«Προσβάλλεται η ιστορική μας μνήμη. Πρόκειται για ανιστόρητες και εσφαλμένες κρίσεις που διαθλούν το παρόν και το μέλλον μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες» παρατήρησε ο κ. Βούτσης.
Ποιος είναι ο Νίκος Βούτσης
Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1951.Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Π.Α. (1957-1969).
Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
Πολιτική καριέρα
Από το 1980 έως το 1985 ο Βούτσης διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίου ήταν στέλεχος. Ήταν επίσης μέλος της κεντρικής επιτροπής και της εννεαμελούς γραμματείας του κόμματος μέχρι το 1986. Συμμετείχε στην αποκαλούμενη πλατφόρμα της αναβάθμισης και για το λόγο αυτό, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986 προτίμησε να ενταχθεί στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και όχι στην ΕΑΡ, η οποία στη συνέχεια συνεργάστηκε με το ΚΚΕ για τον σχηματισμό του Συνασπισμού. Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄Αθηνών στις εκλογές του Μαΐου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στη Βουλή που σχηματίστηκε ανέλαβε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014). Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με το κόμμα του να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε, ανέλαβε το νεοσύστατο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.