Στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ν. Θεοδωρίδη, υποβλήθηκε, προς λήψη απόφασης, η γνωμοδότηση της επιτροπής του άρθρου 2 της αρίθμ. 23461/2003 ΚΥΑ, «Καθορισμός των κατάλληλων χώρων για την προσωρινή εγκατάσταση πλανόδιων», επί της προτάσεως του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων σε δύο χώρους, στ’ Ασγούρου και στο Τσαΐρι.
Ο κ. Θεοδωρίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ζητήσει από τον Δήμο Ρόδου, να προσκομίσει πρόσθετα στοιχεία, πριν αποφανθεί επί της καταλληλότητας ή όχι της υπ’ αρίθμ. Κ.Μ. 297Α μερίδας γαιών Ασγούρου. Το σημαντικότερο που θα διερευνηθεί είναι αν ο αριθμός των τσιγγάνων που διαμένουν στη Ρόδο μπορεί να φιλοξενηθεί στην συγκεκριμένη έκταση, το εμβαδόν της οποίας, μετά την λήψη μέτρων πυροπροστασίας, είναι περίπου 4 στρέμματα.
Στην γνωμοδότηση της επιτροπής, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατική», αναφέρονται τα εξής:
«Οι ΡΟΜΑ βρίσκονται στο νησί της Ρόδου επί σειρά δεκαετιών και έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες θέσεις και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι της Ρόδου. Το ζήτημα της εξεύρεσης λύσης για την εγκατάσταση τους έχει τεθεί διαχρονικό χωρίς ποτέ να έχει τελεσφορήσει. Οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει γίνει κατορθωτό έχουν να κάνουν κυρίως με τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών. Ωστόσο η αυθαίρετη εγκατάσταση των τσιγγάνων σε διάφορους χώρους, χωρίς καμία πρόνοια για την κατασκευή υποδομών, έχει οδηγήσει στη δημιουργία καταυλισμών που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί αλλά και σε αυτούς τους ίδιους.
Ο καταυλισμός στην περιοχή του Καρακόνερου, που είναι και ο μεγαλύτερος, βρίσκεται στις παρυφές ενός σημαντικού έργου που σήμερα απαξιώνεται, του Καρνάγιου. Επιπλέον είναι γνωστά τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Οι υπόλοιποι καταυλισμοί λόγω της έλλειψης στοιχειωδών έργων υποδομής όπως ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ακατάλληλοι για τη διαβίωση ανθρώπων και ταυτόχρονα αποτελούν εστίες μόλυνσης για τις γύρω περιοχές.
Για τους λόγους αυτούς είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης ενός χώρου (ή ενδεχομένως και περισσότερων) μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ της Ρόδου. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα και να δημιουργηθούν οι βασικές υποδομές για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα στην περιοχή. Ζητούμενο δεν είναι μόνο η εξεύρεση ενός χώρου, αλλά η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών διαβίωσης που θα επιτρέψουν τόσο στους ΡΟΜΑ όσο και στους περίοικους να ζήσουν αρμονικά μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος. Τελικός στόχος της όλης παρέμβασης θα πρέπει να είναι η κοινωνική τους ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία.
Για το λόγο αυτό, από το Δήμο Ρόδου, το 2011 είχε συγκροτηθεί άμισθη ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνήσει τους όρους και προϋποθέσεις προσωρινής μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ της Ρόδου. Η ομάδα αυτή ολοκλήρωσε την εργασία της το Σεπτ. του 2011, η οποία ουδέποτε εισήχθη στο Δ.Σ προς συζήτηση και για μια ακόμη φορά το θέμα «πάγωσε» λόγω της αντιδράσεως (άνευ όμως οποιαδήποτε αντί προτάσεως) των κατοίκων. Η νέα δημοτική αρχή αναμόχλευσε το θέμα και με την 485/15 απόφαση του Δ.Σ. προσδιόρισε χώρους για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ της Ρόδου. Οι χώροι αυτοί σύμφωνα με την ως άνω απόφ. είναι:
• Η Κ.Μ 151-15 γαιών Αγ. Βαρβάρας – Τσαϊρι, εκτάσεως 19.000 μ2, ιδιοκτ. Ελλην. Δημοσίου
• Η Κ.Μ. 297Α γαιών Ασγοϋρου, εκτάσεως 33.500 μ2, ιδιοκτ. Ελλην. Δημοσίου.
Παράλληλα ο Δήμος ζήτησε την παραχώρηση των ως άνω Κ.Μ. Επί πλέον, με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να υποβάλει προς την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας πρόταση για την ένταξη των ΡΟΜΑ στην τοπική κοινωνία με μίσθωση κατοικιών κλπ.
Διαδικαστικά βήματα.
• Με το 2/8357/5.2.16 έγγραφο του, ο Δήμαρχος Ρόδου προώθησε την ως άνω απόφαση του Δ.Σ, στον ασκούντα καθήκοντα Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
• Με το 2026/8.4.16 έγγραφο του, ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ. Α.Δ.Α. διαβίβασε στην επιτροπή μας την απόφαση του Δ.Σ προκειμένου να εισηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ως άνω ΓΠ/23641/03 (ΦΕΚ Β 973/15-7-03) ΚΥΑ
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά ενεργειών από τη Δνση Δασών Δωδ/σου.
-«Η Δνση Δασών με το 40254/3.6.16 έγγραφο της καθιστά γνωστό ότι η Κ.Μ 151-30 (που αντιστοιχεί στην 151-15 που ανέφερε λανθασμένα ο Δήμος), είναι αναδασωτέα έκταση.
– Επίσης με το 59994/25.8.16 έγγραφο της, γνωστοποιεί ότι το εμβαδόν της Κ.Μ 297Α γαιών Ασγούρου είναι 19.858 τ.μ. και όχι 33.500τ.μ. που φαίνεται στη απόφαση του Δ.Σ. Εξ’ αυτών, το μη δασικό τμήμα είναι 6.952 τ.μ. ενώ το υπόλοιπο είναι δάσος. Καθιστά επίσης σαφές ότι από τη δασική νομοθεσία δεν προκύπτει η δυνατότητα παραχώρησης δάσους για εγκατάσταση ΡΟΜΑ και ότι επειδή η «καθαρή» έκταση γειτνιάζει με δάσος απαιτείται η λήψη ιδιαίτερων αντιπυρικών μέτρων.
• Παράλληλα, με το 14772 /10.2.16 έγγραφο της, η Περιφ. Δνση Δημόσιας Περιούσιας Ρόδου, διαβίβασε προς την ΕΤΑΔ το αίτημα του Δήμου Ρόδου για παραχώρηση της KM 297Α
Εκ των ανωτέρω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η KM 151-30 λόγω του αναδασωτέου της χαρακτήρα αποκλείεται από κάθε περαιτέρω συζήτηση και περιοριζόμαστε στη διερεύνηση της καταλληλότητας για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ μόνο για το τμήμα της KM 297Α επιφάνειας 6.952 τ.μ. που δεν είναι δασικό σύμφωνα με το 59994/25.8.16 έγγραφο της Δνσης Δασών Δωδ/σου και υπό το πρίσμα των προϋποθέσεων που τίθενται σ’ αυτό.
Την 13.9.16, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κλιμάκιο της ΕΤΑΔ και ΚΥΔ και εκπροσώπους του Δήμου. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για σχεδόν επίπεδη έκταση περιβαλλόμενη από δάσος με πρόσβαση από χωματόδρομο που συναρμόζεται με τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον πρώην ΧΑΔΑ της περιοχής Τσαϊρι. Η έκταση είναι σχετικά απομονωμένη, συνορεύει με εκτάσεις του δημοσίου (ΜΓ 298 κλπ), ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται εγκατάσταση εκπαίδευσης σκύλων, εμπορικές αποθήκες κλπ. (βλ. συνημμ. φωτογρ.)
Η προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ σύμφωνα με το πνεύμα αλλά και το γράμμα του Νόμου και των κοινώς παραδεδεγμένων κανόνων χωροθέτησης παρόμοιων χρήσεων, προϋποθέτει σειρά ενεργειών που πηγάζουν μέσα από την πλήρη μελέτη και διερεύνηση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται μ’ αυτή.
Προϋποθέτει δηλαδή:
1. Τεχνική περιγραφή που να συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της προτεινόμενης έκτασης, τη γεωμορφολογία, τις χρήσεις γης της ευρύτερης περιοχής, την προσπελασιμότητα αλλά και τη διασύνδεσή της με σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των αναγκών κλπ., καθώς επίσης και τον ακριβή προσδιορισμό των ατόμων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν από τον οποίο θα προκύψουν οι ακριβείς λειτουργίες – εξυπηρετήσεις – υποδομές που είναι αναγκαίες για μια τέτοια χρήση και βέβαια προϋποθέτει την τήρηση όλων των αναγραφομένων στο αρθ. 3 της ΓΠ/23641/03 (ΦΕΚ Β 973/15-7-03) Υπ. Απόφασης.
2. Τοπογραφικό διάγραμμα που να προσδιορίζει στο χώρο όλα τα ανωτέρω.
3. Απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις (Αρχαιολογία κλπ)
4. Τρόπο μετεγκατάστασης, τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων υποδομών, πολεοδομική νομιμοποίηση.
5. Διάγραμμα πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου, με τον προσδιορισμό και χωροθέτηση των αναγκαίων κοινόχρηστων -κοινωφελών χώρων, των αναγκαίων έργων υποδομής αλλά και προσδιορισμό ζώνης και λοιπών μέτρων προστασίας των δασικών εκτάσεων.
6. Κατ’ αρχήν προσδιορισμό του κανονισμού λειτουργίας του συνόλου, ζητήματα εποπτείας και αστυνόμευσης.
7. Έκθεση σε σχέση με τη βιωσιμότητα της δεύτερης λύσης που προβλέπεται στην ως άνω απόφαση του Δ.Σ. (επιδότηση ενοικίου) και πιθανή συνεργεία με την υπό εξέταση προσωρινή μετεγκατάσταση.
8. Χρονοδιάγραμμα εξεύρεσης μόνιμης λύσης.
Συμπεράσματα.
Διαπιστώνουμε ότι η 485/15 Απόφαση του Δ.Σ. Ρόδου υποδεικνύει θέσεις δίχως να συνοδεύεται από κατάλληλη τεκμηρίωση. Το γεγονός αυτό αντίκειται τόσο στο πνεύμα όσο και το γράμμα του Νόμου (ΓΠ/23641/03 (ΦΕΚ Β 973/15-7-03) ΚΥΑ) αλλά και των κοινώς παραδεδεγμένων κανόνων για την χωροθέτηση μιας τέτοιας χρήσης.
Η KM 151-30 λόγω του αναδασωτέου χαρακτήρα της, αποκλείεται από κάθε περαιτέρω συζήτηση και περιοριζόμαστε στη διερεύνηση της καταλληλότητας μόνο για το τμήμα της KM 297Α επιφάνειας 6.952 τ.μ. που δεν είναι δασικό σύμφωνα με το 59994/25.8.16 έγγραφο της Δνσης Δασών Δωδ/σου και υπό το πρίσμα των προϋποθέσεων που τίθενται σ’ αυτό.
Η Επιτροπή γνωμοδοτεί υπέρ της προσωρινής μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ στο τμήμα της Κ.Μ. 297Α Ασγούρου που δεν είναι δασικό, με την δέσμευση από πλευράς Δήμου πλήρωσης όλων των προϋποθέσεων που αναγράφονται στο κεφάλαιο 4 της παρούσας
6. Προτάσεις – γνωμοδότηση
Κατόπιν των ανωτέρω, η Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στο τμήμα της Κ.Μ. 297* Ασγούρου που δεν είναι δασικό με τον όρο ότι με μέριμνα του Δήμου Ρόδου να συμπληρωθεί ο φάκελος με όλες τις προϋποθέσεις (σημεία 1-8) που προσδιορίζονται στο κεφάλαιο 4 του παρόντος πρακτικού.
Αφού τηρηθούν όλα τα ανωτέρω, τρία μέλη της Επιτροπής, οι κ. κ. Τατοράκης, Ράμος, Κωνσταντίνου, πρότειναν να προωθηθεί ο συμπληρωμένος φάκελος απευθείας στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μειοψηφούντος του Προέδρου και της κ. Βαλατσού οι οποίοι πρότειναν να επανεισαχθεί το θέμα στην Επιτροπή για τελική γνωμοδότηση».
https://www.dimokratiki.gr/04-10-2016/d-apokalipti-tin-protasi-tis-armodias-epitropis-gia-ti-metegkatastasi-ton-tsinganon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.