Απόκλιση 26 εκατ. ευρώ στα δημοσιονομικά της αυτοδιοίκησης σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2016 καταγράφεται από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, καθώς αντί για 315 εκατ. που είχαν προϋπολογισθεί, τελικά τα έσοδα δήμων, περιφερειών και φορέων τους ήταν 289 εκατ. ευρώ. Αυτό επισημαίνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, το οποίο κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αν και πλεονασματικός ο προϋπολογισμός των OTA, η μείωση των εσόδων που είχαν υπολογισθεί για το 2016 οφείλεται κυρίως στις αυξημένες υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μείζον για τις τοπικές κοινωνίες παραμένει βέβαια ο ασφυκτικός κλοιός λιτότητας που πνίγει τους δήμους, λόγω μειωμένων κρατικών πόρων προς τους ΟΤΑ και οι συνεχείς μνημονιακές περικοπές. Και αυτό παρόλο που οι ΟΤΑ αποτελούν, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης καταφύγιο για οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Πάντως, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2017 σημειώνεται ότι το ισοζύγιο του ενοποιημένου προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε δημοσιονομική βάση, αναμένεται να ανέλθει στα 289 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβάνοντας το ισοζύγιο των νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων. Όπως αναφέρει, «οι εκτιμήσεις του 2016 (289 εκατομμύρια ευρώ) διαμορφώθηκαν με βάση την εκτέλεση του ενοποιημένου προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι μειωμένες κατά 26 εκατομμύρια έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό 2016 (315 εκατομμύρια ευρώ). Η απόκλιση αυτή οφείλεται στην αύξηση των υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Εμπροσθοβαρή» κονδύλια
Όμως, στο έτος 2017, στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνεται ποσό ύψους 214 εκατ. ευρώ, λόγω λήξης του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ (ν. 3756/2009), η τελευταία δόση του οποίου δόθηκε το 2016. Έτσι, για το έτος 2017, το ισοζύγιο του ενοποιημένου προϋπολογισμού της τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε δημοσιονομική βάση, περιλαμβανομένου και του αποτελέσματος των εποπτευόμενων νομικών προσώπων και δημοτικών επχειρήσεων των ΟΤΑ φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 54 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό χαμηλότερο κατά 235 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2016 (289 εκατ. ευρώ).
ΒΗΜΑ