Και ενώ στην Ελλάδα εν έτει 2016 ακόμη συζητούμε για τις αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινή ζωή η νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, σε άλλες χώρες του κόσμου έχουν από χρόνια καταργήσει (όχι απλώς περιορίσει) τις συναλλαγές με μετρητά. Στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στη Δανία αλλά και πέρα από τους ωκεανούς, στις ΗΠΑ, ακόμη και την Αυστραλία, φαίνεται ότι οι πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες όχι μόνο έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των πολιτών αλλά πολλές εταιρείες και καταστήματα έχουν σταματήσει να δέχονται φυσικό χρήμα στις δοσοληψίες με τους πελάτες τους.
Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει σε δημοσίευμά του το BBC, για πρώτη φορά την περασμένη χρονιά οι ηλεκτρονικές πληρωμές με χρεωστικές κάρτες στα ολλανδικά καταστήματα λιανικής και στα σουπερμάρκετ ξεπέρασαν εκείνες με μετρητά, παρότι η διαφορά ήταν μικρή: 50% έναντι 49,5% που πληρώθηκαν σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο 0,5% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με πιστωτική κάρτα. Υπάρχει, μάλιστα, έντονη κινητοποίηση από έναν συνασπισμό των ολλανδικών τραπεζών και των εμπόρων λιανικής που επιθυμούν αυτή η αναλογία να αυξηθεί σε 60%-40% μέχρι το 2018, επισημαίνει το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου.
Το μεγαλύτερο επιχείρημα των ολλανδών εμπόρων και των τραπεζών είναι ότι οι πληρωμές δίχως μετρητά είναι φθηνότερες, ασφαλέστερες και πιο βολικές. Σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης η κατάθεση μετρητών στην τράπεζα είναι μια χρεώσιμη υπηρεσία και πολλές φορές οι καταθέτες την πληρώνουν πολύ ακριβά. Οι προμήθειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυσανάλογες της συναλλαγής και αυτό αποτελεί ουσιώδες πρόβλημα για επαγγελματίες και καταστηματάρχες που πρέπει να καταθέτουν τις εισπράξεις τους καθημερινά για λόγους ασφαλείας.
Οι Ελληνες, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα μαύρα πρόβατα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος. Με εξαίρεση τις βόρειες χώρες που θα μπορούσαμε με σχετική άνεση να παραδεχτούμε ότι έχουν μια παράδοση στην πρωτοτυπία και στην εφαρμογή σύγχρονων και λειτουργικών λύσεων, εξίσου προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες είναι ακόμη βαθιά απρόθυμες να εγκαταλείψουν τη χρήση μετρητών στην καθημερινότητά τους. Εύγλωττο παράδειγμα είναι αυτό της Γερμανίας, οι καταναλωτές της οποίας πιστεύουν, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την κεντρική τράπεζα της χώρας, ότι η χρήση μετρητών τούς δίνει καλύτερο έλεγχο των δαπανών τους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πληρωμών εξακολουθεί να γίνεται με φυσικό χρήμα.
Στη γειτονική Ιταλία το ποσοστό εκτοξεύεται στο 83%. Και προτού ξεκινήσει η επιχειρηματολογία περί οικονομικής υπεροχής των χωρών αυτών που συμβάλλει και στην ανάπτυξη των τεχνολογιών, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι αυξημένα ποσοστά χρήσης πλαστικού χρήματος παρουσιάζουν χώρες όπως η Σομαλία, η Κένυα και η Τανζανία. Η άνθηση της χρήσης έξυπνων κινητών τηλεφώνων στις κάθε άλλο παρά εύρωστες οικονομικά αυτές χώρες, ενίσχυσε και τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρήση μετρητών, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 96,6% των συναλλαγών!
ΒΗΜΑ