Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα κράτησης της Κω και της Λέρου. Συγκεκριμένα στην Κω φιλοξενούνται 1.557 άτομα ενώ η μέγιστη χωρητικότητα του κέντρου δεν ξεπερνά τα 800 άτομα. Στη Λέρο φιλοξενούνται 865 μετανάστες σε ένα χώρο που ασφυκτικά, καθώς μπορεί να δεχθεί έως 300 άτομα! Στο μεταξύ, έχει ατονήσει το μέτρο της επαναπροώθησης των μεταναστών στην Τουρκία, απ’ όπου συνήθως προέρχονται, ενώ συνεχώς υπάρχουν νέες ροές.
Δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στα νησιά, και στη συνέχεια κρίνονται «ευάλωτοι» οπότε και μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα θα πρέπει να επιστρέφουν στα νησιά.
Το ερώτημα που θέτουν οι αστυνομικές ενώσεις είναι πού θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι όταν θα επιστρέφουν καθώς στα κέντρα υποδοχής δεν υπάρχει θέση ούτε για τους καινούργιους. Επιπλέον τίθεται το ρώτημα ποιος θα επιβαρύνεται με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και σίτισης.
«Οι μεταναστευτικές ροές στα Νότια Δωδεκάνησα συνεχίζονται κανονικά. Το τελευταίο διάστημα είχαμε 300 αφίξεις. Τα κέντρα υποδοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα και δεν μπορούν να δεχθούν επιπλέον άτομα, καθώς μάλιστα έχει ατονήσει το μέτρο επαναπροώθησης στην Τουρκία. Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά, θα καταλήξουν να είναι αποθήκες ψυχών», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας:
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη πλέον. Το μεγαλύτερο βάρος καλούνται να διαχειριστούν οι αστυνομικές υπηρεσίες με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. Επιπλέον, στη διαχείριση του όλου προβλήματος εμπλέκονται και οι κοινωνικές δομές στα νησιά, τα νοσοκομεία κλπ που με δυσκολία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιωτικών κοινωνιών. Δεν είναι δηλαδή έτοιμες να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές. Μέχρι τώρα οι νησιωτικές κοινωνίες ήταν αλληλέγγυες και βοήθησαν σημαντικά στη διαχείριση του προβλήματος. Μετά απ΄ όλα αυτά τα χρόνια έχει επέλθει κάποια κόπωση και βλέπουμε τους νησιώτες να αντιδρούν. Αν αρχίσουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις της κοινωνίας, τότε το όλο πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο».
Όπως φαίνεται, οι ισορροπίες είναι πλέον πολύ λεπτές και οι τοπικές κοινωνίες, οι νησιωτικές δομές, οι φορείς και κυρίως οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν δείχνει τη δέουσα μέριμνα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο κινδυνεύει να προκαλέσει την έκρηξη των τοπικών κοινωνιών.
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «δημοκρατικής» για το Καστελόριζο όπου απομακρύνθηκαν άρον-άρον 60 μετανάστες οι οποίοι έφτασαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια παράλληλα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος στις 28 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στο νησί, στο πλαίσιο του 2ου Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «Ρόδος- Καστελλόριζο».