Ευρωπαϊκό Κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία 542 ψήφων υπέρ (43 κατά και 9 αποχές) τη διεύρυνση της ευθύνης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον ΄Ελεγχο των Ασθενειών, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για έναν ενιαίο χώρο πολιτικής υγείας στην ΕΕ. Στην ανταλλαγή απόψεων με την αρμόδια Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη τόνισε την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων στα καινοτόμα φάρμακα και τις σύγχρονες θεραπείες «είτε κατοικούν στο Καστελόριζο και το Νευροκόπι, είτε στο κέντρο των Βρυξελλών και του Παρισιού».
Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εφαρμοφή του κανονισμού για την Ένωση Υγείας, επισημαίνοντας ως σημαντική προϋπόθεση την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών-μελών με ασφάλεια και διαλειτουργικότητα. Μάλιστα η ευρωβουλευτής, κάλεσε τις κυβερνήσεις «να μετατοπίσουν άμεσα τη στόχευση τους στην πρόληψη των ασθενειών και των επιδημιών. Η περίοδος της πανδημίας μας δίδαξε πως κανένα κράτος-μέλος όσο ισχυρό και να είναι, όσο ισχυρή οικονομία και να διαθέτει, όσο σύγχρονο και στελεχωμένο σύστημα υγείας και να έχει στη διάθεση του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς την ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη, χωρίς την κοινή δράση, τις κρίσεις μεγάλης κλίμακας. Η πρόληψη του καρκίνου και η διαρκής φροντίδα των πασχόντων, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο που εκπονήσαμε σε συνεργασία με την Κομισιόν, οφείλει πρώτα απ΄όλα να εφαρμοστεί με ευλάβεια από τα κράτη-μέλη και να αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα βήματα» σημείωσε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής.
Ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενώπιον της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου έχει ως εξής:
«Kυρία Κυριακίδου,
Κυρία Επίτροπε,
Ο Κανονισμός για την Ένωση Υγείας που ψηφίζουμε αύριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή προς τα κράτη-μέλη, ώστε καταρχήν να συνεργάζονται στην
ανταλλαγή δεδομένων με ασφάλεια και διαλειτουργικότητα και να μετατοπίζουν άμεσα τη στόχευση τους στην πρόληψη των ασθενειών και των επιδημιών.
Η περίοδος της πανδημίας μας δίδαξε πως κανένα κράτος-μέλος, όσο ισχυρό και να είναι, όσο ισχυρή οικονομία και να διαθέτει, όσο σύγχρονο και στελεχωμένο σύστημα υγείας και να έχει στη διάθεση του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς την ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη, χωρίς την κοινή δράση, τις κρίσεις μεγάλης κλίμακας.
Η πρόληψη του καρκίνου και η διαρκής φροντίδα των πασχόντων, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο που εκπονήσαμε σε συνεργασία με την Κομισιόν, οφείλει πρώτα απ΄ όλα να εφαρμοστεί με ευλάβεια από τα κράτη-μέλη και να αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα βήματα.
Ταυτόχρονα, η διασυνοριακή πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα και την ιατρική περίθαλψη υψηλής τεχνολογίας αποτελεί υποχρέωση των κυβερνήσεων μας.
Οφείλουμε να δώσουμε στους Ευρωπαίους ίσες ευκαιρίες στην πρόληψη και την περίθαλψη, είτε ζουν στον Καστελόριζο και στο Νευροκόπι, είτε στο κέντρο των Βρυξελλών και του Παρισιού.
Σας ευχαριστώ».