Ειδήσεις

ΕΚΑΣ: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαιρεί τους χαμηλοσυνταξιούχους

Κατά την προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχασαν άνω του 40%, ακόμη και του 45% των ονομαστικών εισοδημάτων τους.

Μια δραματική περικοπή η οποία εντείνεται με την μείωση του διαθέσιμου-πραγματικού εισοδήματος μέσω του «παγώματος» των αποδοχών για περισσότερους από 750.000 (παλιούς) συνταξιούχους (και) το 2025 με τη διάταξη (Νόμοι Κατρούγκαλου – Βρούτση) της «προσωπικής διαφοράς».

Ωστόσο, στις περιπτώσεις των χαμηλοσυνταξιούχων εκδηλώθηκε μια πρωτοφανής αδικία: Καταργήθηκε το «κατώφλι της κατώτατης σύνταξης και αφαιρέθηκε το ΕΚΑΣ.

Σαν αντιστάθμισμα, για την κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προβλέφθηκε η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ το 2016. Καίτοι η περικοπή ήταν σκληρή, η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ήρθε σαν μια μικρή παρηγοριά…

Δεν συνεχίστηκε όμως η ίδια τακτική και κατά τα επόμενα χρόνια. Με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι που θα δικαιούντο και  έχασαν το ΕΚΑΣ στα επόμενα κύματα δραματικών περικοπών να μην εξαιρούνται της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο των συνταξιούχων καλείται να πληρώσει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Υγείας (6% από 4% για τις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές από 0%), ανεξαρτήτως ύψους μηνιαίων αποδοχών.

Το θέμα αυτό, δηλαδή της διαφορετικής αντιμετώπισης των συνταξιούχων με τα ίδιο οικονομικό προφίλ και κοινή αφετηρία (δικαιούχοι ΕΚΑΣ), ανέδειξε πολλές φορές η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ).

Ήταν μάλιστα η τηλεοπτική παρέμβαση του Προέδρου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. (Blue Sky) και η δημόσια δέσμευση του κ. Χρυσομάλη (Βουλευτή της Ν.Δ), που προκάλεσε την ερώτηση των οκτώ βουλευτών της πλειοψηφίας για το θέμα.

Η ΑΓΣΣΕ συνεχίζει αταλάντευτα να διεκδικεί την θέσπιση, εκ νέου, της κατώτατης σύνταξης και την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης ζητά:

-Δικαιοσύνη  ως προς την καταβολή των αναδρομικών  (των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων)  στο σύνολο των συνταξιούχων, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας  (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), ανεξαρτήτως προσφυγών ή όχι.

-Μείωση των εισφορών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από  αυτή.

-Διόρθωση των αδικιών του Ασφαλιστικού και αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό στο σύνολο των συνταξιούχων.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου