Τοπικές Ειδήσεις

Υπό τον φόβο κατεδάφισης το Γατόσπιτο στις Πηγές Καλλιθέας

Υπό τον φόβο κατεδάφισης λειτουργεί το Γατόσπιτο στις Πηγές Καλλιθέας στη Ρόδο – Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος και οι εθελόντριες της δράσης στην Karfitsa. Σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ρόδου, στις Πηγές Καλλιθέας εδώ και περίπου 15 χρόνια μια ομάδα εθελοντών έχει δημιουργήσει ένα καταφύγιο για γάτες, γεμάτο φροντίδα, αγάπη και αφοσίωση. Το καταφύγιο αυτό, που συντηρείται αποκλειστικά από δωρεές και εθελοντική εργασία, έχει προσφέρει σπίτι σε δεκάδες αδέσποτες γάτες, όλα αυτά τα χρόνια, παρέχοντάς τους ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Πρόσφατα το μέλλον του Γατόσπιτου βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς το δασαρχείο επιδίωκε να το κατεδαφίσει, κρίνοντάς το αυθαίρετο. Η Διεύθυνση Δασών έστειλε εξώδικο προς την εθελοντική ομάδα, με το οποίο ζητούσε να απομακρυνθούν όλα τα ζώα και να κατεδαφιστούν οι κατασκευές.

Οι εθελοντές σε μια προσπάθεια να μαθευτεί ευρέως το έργο που παράγουν και να μπλοκάρουν την επικείμενη κατεδάφιση ξεκίνησαν ένα ψήφισμα στην πλατφόρμα change.org μαζεύοντας διαδικτυακές υπογραφές ώστε να δυναμώσουν τη «φωνή» τους υπερασπιζόμενοι το καλό των γατών, το οποίο όπως τονίζουν είναι να μείνουν στην περιοχή που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν διαμορφώσει ένα φιλικό και προστατευτικό περιβάλλον για αυτές. Από τις 23 Σεπτεμβρίου που έχει ανεβεί το ψήφισμα ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 8.500 υπογραφές με στόχο τις 10.000.

Με το θέμα να έχει απασχολήσει την τοπική κοινότητα ο δήμος Ρόδου προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση ώστε να μην καταστραφεί το μακροχρόνιο έργο των εθελοντών, αλλά παράλληλα να εφαρμόζει ό,τι ορίζει ο νόμος. Θετική εξέλιξη είναι πως παρότι η καταλυτική ημερομηνία για την απομάκρυνση και την κατεδάφιση του Γατόσπιτου παρήλθε δεν προέβη κανείς στην καταστροφή του.

Μιλώντας στην Karfitsa ο Αντιδήμαρχος μέριμνας αδέσποτων ζώων και Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, Μιχάλης Θωμάτος εξήγησε ότι ο δήμος είναι σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και το Δασαρχείο για το συγκεκριμένο θέμα. «Ψάχνουμε και μελετάμε την ιδανικότερη λύση για την ευζωία των ζώων και για τους εθελοντές που στηρίζουν τόσα χρόνια τα αδέσποτα. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να παραμείνει το Γατόσπιτο στην περιοχή, πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας», γνωστοποίησε.

Αυτόνομο το καταφύγιο
Το Γατόσπιτο της Καλλιθέας δημιουργήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν αποφασίστηκε να διαχωριστούν οι σκύλοι από τις γάτες που φιλοξενούνταν στο Κυνοκομείο της Ρόδου, στην περιοχή Τσαΐρι. «Ήρθαμε εδώ που είμαστε τώρα μετά από σύμφωνη γνώμη του τότε δημάρχου Καλλιθέας Ιωάννη Ιατρίδη και της τότε προέδρου της Φιλοζωικής Αναστασίας Σταματίου. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά με σκοπό να φτιάξουμε ένα μέρος που θα προστατεύονται οι γάτες και θα έχουν τροφή», εξηγούν στην Karfitsa εθελόντριες του Γατόσπιτου.

Καθότι η εθελοντική δράση τους λάμβανε χώρα στην είσοδο προς τις Πηγές Καλλιθέας, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, οι τουρίστες που περνούσαν από την περιοχή, έβλεπαν από κοντά το αξιόλογο έργο των εθελοντών για τη φροντίδα των αδέσποτων γατών. Πολλοί τουρίστες λοιπόν όχι μόνο συνεισέφεραν με δωρεές, αλλά και υιοθετούσαν κάποιο γατάκι ή ακόμα συμμετείχαν προσωπικά, προσφέροντας τον δικό τους εθελοντισμό στην προσπάθεια αυτή.

Το Γατόσπιτο με τα κλουβάκια, τα ονυχοδρόμια, τις τροφές, τα φάρμακα, το «kindergarten» για τα εμβολιασμένα αδεσποτάκια, φτιάχτηκε εξολοκλήρου από δωρεές. «Δεν έχουμε λάβει, ούτε έχουμε ζητήσει ποτέ οικονομική στήριξη από το δήμο ή το κράτος. Τα έχουμε φτιάξει όλα με εθελοντική εργασία και δωρεές από τουρίστες. Δεν έχουμε επιβαρύνει ποτέ κανέναν. Από την αρχή της λειτουργίας του το Γατόσπιτο είναι αυτόνομο», ξεκαθαρίζουν οι εθελόντριες.

Το kindergarten

Όταν έλαβαν την ειδοποίηση για την κατεδάφιση του Γατόσπιτου, στο οποίο φροντίζουν 200 αδέσποτα, οι εθελόντριες εξομολογούνται πως έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν ένα τόσο σημαντικό εθελοντικό έργο. Κάνουμε δουλειά που θα έπρεπε να γινόταν από ντόπιους και από το δήμο. Εμείς λύνουμε προβλήματα, δεν δημιουργούμε προβλήματα μέσα από τη δράση μας», τονίζουν.

Επιπρόσθετα, οι εθελόντριες εξέφρασαν την απογοήτευσης τους για τη συνολική αντιμετώπιση που έχουν τα αδέσποτα στο νησί. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουν παρατημένα νεογέννητα ή άρρωστα γατάκια έξω από το Γατόσπιτο. «Παρατάνε σε εμάς όσα γατάκια δεν θέλουν, ακόμη και γατάκια που μπορεί απλά να υπάρχουν σε γειτονιές και κάποιοι να ενοχλούνται», υποστηρίζουν.

Τουριστική ατραξιόν και voluntourism
Το Γατόσπιτο της Καλλιθέας μπορεί να ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ένα μέρος φύλαξης και φροντίδας για γάτες, πλέον όμως είναι ένα must visit σημείο για κάθε τουρίστα που επισκέπτεται τη Ρόδο. Οι εθελόντριες, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι από το εξωτερικό και ζουν στο νησί με τις οικογένειες τους, έχουν βοηθήσει στην εξωστρέφεια της εθελοντικής δράσης, προσελκύοντας αρκετούς τουρίστες. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα πλήθος τουριστών επισκέπτονται το Γατόσπιτο, βλέποντας από κοντά τις γάτες, περνώντας χρόνο μαζί τους και αρκετές φορές καταλήγουν να υιοθετούν κάποιο αδεσποτάκι.

Ακόμη, η περιοχή «Kallitheas Cats» εμφανίζεται και στη διαδικτυακή πλατφόρμα ταξιδιωτικών κριτικών Tripadvisor και μάλιστα τρεντάρει στα «πράγματα που πρέπει να κάνεις» ως τουρίστας στην περιοχή της Καλλιθέας, με επισκέπτες να αφήνουν πεντάστερες κριτικές για το εθελοντικό έργο.

Μια τουρίστρια από το εξωτερικό που επισκέφθηκε το Γατόσπιτο
Επίσης, το Γατόσπιτο φαίνεται πως αναπτύσσει στη Ρόδο μια από τις νέες hot τάσεις του τουρισμού, η οποία είναι το voluntourism, δηλαδή ο συνδυασμός διακοπών με εθελοντική εργασία. Σύμφωνα με τις εθελόντριες, groups και οικογένειες, κάθε χρόνο, ταξιδεύον στο νησί, όχι μόνο για να περάσουν το χρόνο τους στην παραλία, αλλά για να βοηθήσουν με εθελοντική εργασία το Γατόσπιτο.

«Αυτό που έχει δημιουργηθεί στην Καλλιθέα της Ρόδου με επίκεντρο τις γάτες είναι κάτι μοναδικό. Η Ρόδος δεν πρέπει να το χάσει, ούτε να το καταστρέψει. Βοηθάμε τα ζώα και παράλληλα το νησί έχει πολλά οφέλη μέσα από αυτό, γιατί δείχνει μια θετική πλευρά», καταλήγουν οι εθελόντριες, περιμένοντας την πολιτεία να στηρίξει το έργο τους.

Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού

Πηγή: karfitsa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου