Xωρίς φάρμακα κινδυνεύει να μείνει το νοσοκομείο αν δεν κοινοποιηθεί εγκαίρως στη Ρόδο η απόφαση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, η οποία προβλέπει επιπλέον επιχορήγηση με ποσό ύψους 3.000.000 ευρώ.
Το ενδεχόμενο αυτό έχει αναστατώσει τους ιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος, που φοβούνται πως από την επόμενη εβδομάδα δεν θα έχουν να χορηγήσουν στους ασθενείς τους ούτε αντιβιοτικά.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου όμως κ. Βασίλης Παπανικόλας ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού από τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες και να μην δημιουργηθούν προβλήματα.
«Η σχετική πίστωση ύψους 3.000.000 ευρώ έχει εγκριθεί από τον υφυπουργό κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ουσιαστικά εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας για το έτος 2014 από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας που … λογοδοτεί στην τρόικα. Επειδή προέβλεψα πως θα είχαμε προβλήματα, ξεκίνησα τις διαδικασίες για να μας δοθούν τα χρήματα που χρειαζόμαστε, από τον περασμένο Αύγουστο. Είναι θέμα ημερών να κλείσει το θέμα», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας.
«Αν δεν εγκριθεί πίστωση ύψους 3.000.000 ευρώ για το νοσοκομείο δεν θα έχουμε να δώσουμε στους ασθενείς ούτε τα βασικά φάρμακα. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου εδώ και μήνες για να εξασφαλιστούν τα χρήματα. Φθάσαμε όμως στο απροχώρητο. Μας πληροφορούν πως υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα. Αναγκαστήκαμε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα για να δοθεί λύση. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε φοβερές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο νοσοκομείο. Θέλουμε να πιέσουμε την κατάσταση για να τελειώσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να σταλούν τα χρήματα ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το νοσοκομείο μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Σε ερώτηση σχετικά με τα φάρμακα που θα είναι σε έλλειψη στο νοσοκομείο από την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Βασίλης Κινούς δήλωσε:
«Δεν θα υπάρχουν οροί, αντιβιοτικά και άλλα απαραίτητα υλικά. Σας επαναλαμβάνω ότι φθάσαμε στο απροχώρητο. Θα λείψουν βασικά σκευάσματα. Είτε το θέλουν είτε όχι οι αρμόδιοι, θα πρέπει να εγκρίνουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού για να λειτουργήσει όπως πρέπει το νοσοκομείο μέχρι το Δεκέμβριο».
Σχετικά με τη στάση του αρμοδίου υφυπουργού, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δήλωσε, πως ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει αποδεχθεί το αίτημα που έχει υποβληθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου.
«Ο υφυπουργός έχει αποδεχθεί το αίτημα. Υπάρχουν όμως κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Εκτιμούμε πως κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θέλησαν να μειώσουν το κονδύλι που προορίζεται για τη Ρόδο. Ελπίζουμε πως θα έχουμε τα χρήματα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στο νοσοκομείο Ρόδου», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Σε ερώτηση σχετικά με την στάση που έχει τηρήσει η διοίκηση του νοσοκομείου ο κ. Κινούς δήλωσε:
«Ο διοικητής του νοσοκομείου μας διαβεβαίωσε πως εδώ και μήνες πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς ζητήσαμε και τη βοήθεια των βουλευτών του νομού. Ο κ. Παπανικόλας θεώρησε πως δεν θα έπρεπε να πάρει διάσταση το θέμα».
Ο κ. Βασίλης Κινούς αναφέρθηκε και στα κενά που υπάρχουν σε ορισμένες ειδικότητες ιατρών, όπως οι αναισθησιολόγοι, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στο νοσοκομείο.
Αν δεν βρεθεί λύση δεν αποκλείεται το νοσοκομείο Ρόδου να λειτουργεί με μια και μόνο χειρουργική αίθουσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών.
Για τα κενά στις θέσεις των αναισθησιολόγων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου κ.Βασίλη Παπανικόλα.
Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το θέμα θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
«Δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Όσο περνάει μάλιστα ο καιρός παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το νοσοκομείο πάσχει από έλλειψη αναισθησιολόγων. Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπηρετούσαν εννέα και τώρα έχουν μείνει μόνο τρεις. Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή κ. Βασίλη Παπανικόλα γιατί τώρα δημιουργείται θέμα και με τις εφημερίες τους. Δεν μπορούν οι αναισθησιολόγοι που έχουν μείνει να καλύψουν τις ανάγκες. Η μόνη λύση είναι να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία. Πρέπει να γίνει απόσπαση ενός αναισθησιολόγου από άλλο νοσοκομείο ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας οριακά, έστω για ένα μήνα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής επιτροπής και των προϊσταμένων του χειρουργικού τομέα. Θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που ανέκυψε. Είμαστε ανήσυχοι γιατί γιατροί και άλλων ειδικοτήτων εγκαταλείπουν το νοσοκομείο. Κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να εργαστούν και άλλοι αναζήτησαν καλύτερη τύχη σε νοσοκομεία που λειτουργούν στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.