Ρεπορτάζ

Να μη λειτουργήσει το νέο κέντρο διανομής στη Συνοικία Αγ. Νικολάου

Σε χώρο που βρίσκεται  δίπλα στο κτήριο των παλαιών  σφαγείων,  στην οδό Αυστραλίας,  θα πρέπει να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το κέντρο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ  στην πόλη.
Αυτό ζητά η διοίκηση  του Αναπτυξιακού, Πολιτιστικού  και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κατοίκων Συνοικιών Αγίου Νικολάου, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου που πραγματοποίησε   προχθές Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, έκτακτη γενική συνέλευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο   ακίνητο   έχει παραχωρηθεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου:
«Δεν θέλουμε να  εγκατασταθεί  το κέντρο διανομής  της ΔΕΗ  στον Άγιο Νικόλαο  ούτε και σε καμία άλλη  κατοικημένη περιοχή. Έχουμε προτείνει οκτώ  εναλλακτικές λύσεις και θέλουμε να εξεταστούν από τους αρμόδιους  φορείς. Εκτιμούμε πως το καλύτερο θα είναι να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη υποδομή  σε ακίνητο  που βρίσκεται δίπλα στα παλιά σφαγεία στην οδό Αυστραλίας. Δεν υπάρχουν κατοικίες εκεί. Εμείς  βρήκαμε οκτώ θέσεις με τη  βοήθεια του  τεχνικού μας συμβούλου. Ο Δήμος Ρόδου  με τόσο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει θα έπρεπε  να βρει δεκαοκτώ. Οφείλει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις  και όχι να επιτρέπει τη λειτουργία σταθμού στην είσοδο της πόλεως σε  απόσταση  αναπνοής από κατοικίες  και σχολεία. Θα απέχει μόλις 80 μέτρα από το  6ο δημοτικό σχολείο,  ενώ το Κέντρο «Ελπίδα» είναι σε μικρότερη απόσταση», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ κ. Ευαγγελία Γαλανού.
Σε ερώτηση αν δεχθούν την  εγκατάσταση του σταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου,  σε περίπτωση που ληφθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας   όλα τα απαραίτητα μέτρα, η κ. Γαλανού δηλώνει:
«Δεν διαπραγματευόμαστε με κανένα την υγεία μας. Αρνούμαστε να γίνουμε   πειραματόζωα για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν θέλουμε να γίνουν οι  ενδείξεις,  αποδείξεις με θύματα εμάς και τα  παιδιά μας. Να δημιουργηθεί ο υποσταθμός  σε χώρο, που να είναι μακριά από κατοικίες. Σας θυμίζω πως τρεις  πρώην δήμαρχοι οι κ.κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, Χατζής Χατζηευθυμίου και Στάθης Κουσουρνάς είχαν  απορρίψει το αίτημα της ΔΕΗ. Εδώ και δώδεκα χρόνια η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού εμμένει και προωθεί το θέμα χαρακτηρίζοντάς το ως  επείγον».
Η κ. Γαλανού επικαλέστηκε τις θέσεις που είχαν εκφραστεί από το Τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ στις 30 Οκτωβρίου του 2009 αλλά και τις απόψεις που εξέφρασαν το ίδιο έτος στο δικαστήριο για τις παρενέργειες από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα  κατά την εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, έγκριτοι νομικοί.
«Τον  Σεπτέμβριο του 2008 διοργανώσαμε στη Ρόδο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα τη βιομηχανική κληρονομιά της Δωδεκανήσου.
Στο συνέδριο παρουσιάσθηκε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε η βιομηχανία στη Ρόδο και στα Δωδ/σα καθώς και το κτιριακό δυναμικό που απαρτίζει τη βιομηχανική κληρονομιά των χρόνων της Ιταλοκρατίας.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην βιομηχανική ζώνη «Κόβα» της πόλεως Ρόδου και στο πολιτιστικό περιεχόμενο της περιοχής αυτής, παρουσιάζοντας μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα από όλες τις χρονικές περιόδους. Έμφαση δόθηκε στα βιομηχανικά συγκροτήματα. Ένα από αυτά ήταν και το παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο έχει πρόσφατα κηρυχθεί διατηρητέο κτίσμα.
Η εποχή της αποβιομηχάνισης στη χώρα μας άρχισε κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και ολοκληρώθηκε στις δεκαετίες του ’80 και ’90, οπότε και ανοίχθηκε ο δημόσιος διάλογος για την επανάχρηση του αντίστοιχου κτιριακού πλούτου και η ένταξή τους στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες.Για το νομό μας, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, το συνέδριο αυτό απετέλεσε την απαρχή του διαλόγου αυτού», αναφερόταν σε ανακοίνωση του ΤΕΕ.
Αναφερόμενη στο επίμαχο ζήτημα η αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ και εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος  κ. Χαρούλα Γιασιράνη υπογράμμισε πως η πιο κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση του σταθμού είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα  στα παλαιά σφαγεία.
«Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Η  πιο κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση του κέντρου διανομής είναι το ακίνητο που βρίσκεται πίσω από τα παλαιά σφαγεία. Ζητάμε από το Δήμο Ρόδου και τον ΔΕΔΔΗΕ να εξετάσουν αυτά που  προτείνουμε», δήλωσε  η κ. Γιασιράνη.
Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ θα συμμετάσχει στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το επίμαχο θέμα.
Η διοίκηση της  ΔΕΗ
Η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ρόδου την προσεχή  Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου.
Θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθρούρος Ζερβός,  ο διευθυντής Παραγωγής κ. Γιάννης Κοπανάκης και άλλα στελέχη της επιχείρησης, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου