Ειδήσεις

RASS: «Ναι» στη φύλαξη Πανεπιστημίων λένε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-μια νέα ολιγαρχία θα κυβερνά πιστεύει το 44,7%

Μεγάλη ανατροπή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τα φυλασσόμενα Πανεπιστήμια καταδεικνύει έρευνα της RASS.

Υπέρ του μέτρου το 66,7% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ρόλος των πλουσίων στην κρίση και η νέα πολιτική και επιχειρηματική ολιγαρχία. Τα πιο διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνούν με το μέτρο που αποφάσισε να λάβει η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το Πανεπιστήμιο σε ποσοστό 79,3% (76,8% συμφωνεί, 2,5% μάλλον συμφωνεί) και μόλις το 17,7% διαφωνούν όπως αναδεικνύει το β’ μέρος της έρευνας της RASS που διεξήχθη, για το iefimerida.gr, από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, σε δείγμα 1.002 εκλογέων από ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα της RASS ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το 66,7% των πολιτών που συμφωνούν με τα μέτρο που αποφάσισε να λάβει η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 90,2% από τη ΝΔ, το 95,2% από την ΕΛΙΑ και το 82% από άλλα κόμματα.

Η νέα ολιγαρχία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της RASS για το iefimerida.gr οι πολίτες πιστεύουν πως η νέα ολιγαρχία θα είναι αυτή που θα κυβερνάει τη χώρα μετά την κρίση. Συγκεκριμένα το 44,7% πιστεύει πως μία νέα πολιτική και επιχειρηματική ολιγαρχία θα κυβερνάει τη χώρα, ενώ το 39,5% πιστεύει πως η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη δυτική χώρα.

Οι πλούσιοι ‘Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση προς ίδιον όφελος

Παράλληλα οι πολίτες σχολιάζοντας τη συμπεριφορά που είχαν οι πλούσιοι κατά τη διάρκεια της κρίσης πιστεύουν με συντριπτικό ποσοστό 72,5% πως οι πλούσιοι Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση προς ίδιον όφελος και μόλις το 3% πιστεύει πως συνέβαλαν στην επίλυσή της.

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, φοβίζει ο Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ μέρος της έρευνας της RASS, που δημοσιεύθηκε χθες στο iefimerida.gr, αναδείχθηκε υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και επτακομματική Βουλή. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 5,3% και έχει συντριπτική παράσταση νίκης, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική δυσπιστία, αφού το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο σε περισσότερους από 4 στους 10 πολίτες (43,5%) και δίνει ελπίδα σε 3 στους 10 ψηφοφόρους (28,9%).

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τις θριαμβολογίες Σαμαρά για το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Θεωρούν ότι αυτά οφείλονται είτε στην υπερφορολόγηση των πολιτών είτε στην πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ (26,4%)
ΝΔ (21,1%)
Ποτάμι (5,8%)
ΚΚΕ (5,4%)
Χρυσή Αυγή (5,1%)
ΠΑΣΟΚ (4,1%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,0%)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως διατηρεί και το «ψυχολογικό πλεονέκτημα» της παράστασης νίκης, αφού περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ήταν πρώτο κόμμα.

Πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες είναι διχασμένοι για το αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει και την καταστροφή στην οικονομία. Το 47,3% θεωρεί την εξέλιξη αυτή καταστροφική, ενώ το 46,1% έχει αντίθετη άποψη. Τις πρόωρες εκλογές, πάντως, δεν τις επιδιώκουν οι πολίτες αλλά μόνο τα κόμματα. Έτσι, το ενδεχόμενο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει από την παρούσα Βουλή βρίσκει σύμφωνο το 51,6% των πολιτών, ενώ τις πρόωρες εκλογές θα επιθυμούσαν 4 στους 10 πολίτες (40,7%).

Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν φαίνεται να συγκινούνται από τους δύο βασικούς διεκδικητές της πλειοψηφικής ψήφου, καθώς σε ποσοστό 50,6% δεν προτίθενται να δώσουν ευκαιρία στους κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά.

Περισσότεροι πάντως θα έδιναν μια πρώτη ευκαιρία στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (28,8%) απ’ ό,τι μία δεύτερη στον πρωθυπουργό (20,6%) στις ερχόμενες εκλογές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου