Το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας συνέδεσε με το προσφυγικό πρόβλημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις των θεσμών για άρση της προστασία της πρώτης κατοικίας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ιδιαίτερα μεγάλο βάρος που υφίσταται η Ελλάδα από το προσφυγικό κύμα. Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς αναγνώρισε ότι τα αιτήματα της Ελλάδας για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απολύτως δίκαια, καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη για το προσφυγικό.
«Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει την ίδια αλληλλεγγύη που που δείχνει η ίδια για το προσφυγικό.
«Πρέπει να δούμε ζητήματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Τη στιγμή που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, την ίδα στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το πρόσωπο της Ευρώπης και η χώρα μας έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. «Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές αλλα και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της», ανέφερε.
«Σηκώνουμε το βάρος αυτής της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την περηφάνεια με τη στάση των πολιτών μας να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζω διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να αναζητηθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που, όπως τόνισε, είναι κοινό πρόβλημα.
O κατάλογος του πόνου στο Αιγαίο ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία που εξελίσσεται, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τέλος ότι στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συζητήσει για την ουσιαστική συνεργασία Τουρκίας – Ε.Ε. στο προσφυγικό, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. για όσους πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει στην Ελλάδα.
Σουλτς: Απολύτως δίκαια τα αιτήματα της Ελλάδας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι τα αιτήματα της Ελλάδας σχετικά με τους πλειστηριασμούς και την περαιτέρω οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό είναι απολύτως δίκαια. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», δεσμεύτηκε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Σουλτς, πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την προσφυγική κρίση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τα δικά της οικονομικά προβλήματα.
Ο κ. Σουλτς στηλίτευσε το γεγονός ότι η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι επαρκής, ενώ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ειδική αναφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας στο προσφυγικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να στηριχθεί τόσο οικονομικά, όσο και υλικοτεχνικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία απαιτεί ορισμένους κανόνες από την πλευρά της Τουρκίας.
Όσον αφορά την πρόταση για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ της δημοκρατικής ενίσχυσης της τρόικας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Πηγή: reporter.gr