Προθεσμία στην κυβέρνηση έως την ερχόμενη Δευτέρα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, για να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα του πρώτου πακέτου, ιδίως δε «τρία-τέσσερα» πολύ σημαντικά ζητήματα, έδωσε χθες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ανοιχτά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μοσκοβισί και για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τη Δευτέρα είναι:
1. Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
2. Το μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
3. Το ύψος των κατώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων.
4. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί συζητήθηκαν αυτά τα ανοιχτά θέματα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ επισήμανε τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκύψουν από στρεβλούς χειρισμούς αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την αναγκαία για την εφαρμογή του προγράμματος πολιτική σταθερότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αντιμετωπισθεί με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
Πάντως, τα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα, ώστε το Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε χθες πως αν δεν έχουν επιλυθεί έως τότε, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη». Σημείωσε δε πως, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Για τα θέματα αυτά, από την Τρίτη θα γίνουν συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Και πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει «να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεκτή από τους εταίρους». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Επί του θέματος, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ανέφερε ότι ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών για να διαμορφώσει τις ελληνικές προτάσεις. Πάντως, ο Ελληνας υπουργός επισήμανε πως οι θεσμοί θα «πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Παρουσίασε δε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και η συζήτηση για το χρέος.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να πάρει θέση, παρά τις ερωτήσεις που του έγιναν. Επί του ζητήματος, όμως, πήρε θέση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε έγγραφό του προς την ολλανδική Βουλή ανέφερε ότι τη Δευτέρα το Eurogroup θα εξετάσει τα αποτελέσματα των stress tests. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, «τα 10 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM» και «τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο μνημόνιο».
Καθημερινή