Παρατείνεται για εννέα ακόμη μήνες η θητεία των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ύστερα από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Με τον τρόπο αυτό αποσοβήθηκε το «λουκέτο» σε πολλές κλινικές και τμήματα του ΕΣΥ που βασίζουν τη λειτουργία τους στο επικουρικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα επικουρικό προσωπικό. Στην πλειονότητά τους η θητεία τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θητεία θα παραταθεί, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού επιπλέον 550 επικουρικών γιατρών με βάση τις προτεραιότητες των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα κάλυψης άλλων 585 θέσεων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού.
Για το ενδεχόμενο κλείσιμο κλινικών του ΕΣΥ με την αποχώρηση επικουρικών έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, χθες, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» πραγματοποιήσαν στάση εργασίας με αίτημα να μην απολυθεί ουδείς εκ των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής οι αιτήσεις ακυρώσεως, καθώς και οι σχετικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Στο σκεπτικό των αιτήσεων αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι ευθέως αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό κεκτημένο (Ενωσιακό Δίκαιο, νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει δεχθεί πως τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζονται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση. Σύμφωνα δε με τον ΠΦΣ, και το Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει δεχθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει «συγκρούσεις συμφερόντων».
Καθημερινή