Η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα πραγματοποιείται το πρωί της Τετάρτης. Τριάντα πρόσφυγες θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο για να αναζητήσουν άσυλο παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, του Λουξεμβούργιου υπουργού Εσωτερικών, Ζαν Ασελμπορν, αλλά και του Ελληνα επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημ. Αβραμόπουλου, που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα γι’ αυτό τον σκοπό.
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας μόνο φέτος, και ενώ η διαδικασία μετεγκατάστασης ήταν έτοιμη από την προηγούμενη εβδομάδα το βασικό πρόβλημα ήταν, όπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», ότι οι αιτούντες άσυλο δεν ήθελαν να μεταφερθούν από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο. Πρώτον, γιατί ήθελαν να πάνε στη Γερμανία (καθώς θεωρείται η πλέον ασφαλής και πιο κατάλληλα οργανωμένη χώρα και υπάρχουν ήδη πολλοί Σύροι εκεί) και δεύτερον, επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Πολλοί εξέφρασαν τον φόβο ότι μπορεί να επιστρέψουν στη Συρία ή να βρεθούν σε κάποια χώρα εκτός Ε.Ε. «Χρειάζεται χρόνος για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων, να πιστέψουν στη διαδικασία», λέει ο αξιωματούχος.
Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η μετεγκατάσταση αυτή είναι συμβολική, αλλά και ένα πρώτο βήμα σε μία διαδικασία που πρέπει να γίνει συστηματική». Το γεγονός δε ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου, που αποφασίστηκε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα επωμιστούν το βάρος 160.000 προσφύγων, μέχρι σήμερα είναι μόνο η τρίτη μετεγκατάσταση, με μόλις 86 αιτούντες άσυλο να έχουν μεταφερθεί από την Ιταλία, είναι αποκαρδιωτικό. «Συγχαίρουμε το Λουξεμβούργο που είναι η πρώτη χώρα που θα μετεγκαταστήσει ανθρώπους από την Ελλάδα», λέει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι «βασιζόμαστε σε όλα τα κράτη-μέλη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να γίνουν περισσότερες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε χθες άτυπη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στη Βαλέτα της Μάλτας στις 12 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη διάσκεψη κορυφής που έχει προγραμματιστεί να γίνει μεταξύ των αρχηγών κρατών μελών της Ε.Ε. και των Αφρικανών ηγετών χωρών, από όπου υπάρχουν μεταναστευτικές ροές. Η απόφαση του κ. Τουσκ έρχεται να τονίσει την κρισιμότητα της προσφυγικής κρίσης και έχει σκοπό να συντονίσει αλλά και να ενημερώσει τους αρχηγούς της Ε.Ε. για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως η δημιουργία κέντρων υποδοχής αλλά και η ενίσχυση συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Χρηματοδότηση
Συγχρόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ξεκλειδώσει 2 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση προς την Υπάτη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Δυτικά Βαλκάνια. Με το ποσό αυτό θα δοθούν σε 200.000 πρόσφυγες ζεστά ρούχα για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα, αλλά και φαγητό και προσωρινή στέγαση. Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 62 εκατ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά βρίσκονται ακόμα στη Συρία.
Ο αρμόδιος επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον Λίβανο και την Ιορδανία, πως «τις τελευταίες μέρες έχω γνωρίσει ολόκληρες οικογένειες που έφυγαν από τη Συρία. Είδα από πρώτο χέρι πως η ανθρωπιστική μας βοήθεια κάνει διαφορά αν και η ειρήνη είναι η μόνη λύση που θα τελειώσει την προσφυγική κρίση».
Καθημερινή