O Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά είναι μέρος του διαδρόμου. Πρόσθεσε ότι η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία και ότι η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία Ε.Ε. και Τουρκίας.
Με φόντο τη φωτογραφία που έχει γίνει viral, με τις γυναίκες από τη Λέσβο που φροντίζουν το προσφυγόπουλο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τους πρώτους 30 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ
για τους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης.
Αυτοί οι πρώτοι 30 πρόσφυγες που αναχώρησαν μπροστά στους χιλιάδες είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και ευχήθηκε αυτή η σταγόνα γρήγορα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και συνευθύνης, των αρχών δηλαδή που πρέπει να διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αγαλλίαση ψυχής αναφερόμενος στα παιδικά χαμόγελα που αντίκρισε και είπε ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν ώστε να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο. Ολες οι οικογένειες ευχαρίστησαν τον ελληνικό λαό δεν ευχαρίστησαν την κυβέρνηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες βρίσκονται εν μέσω κρίσης δείχνουν σε κάθε ευκαιρία την ανθρωπιά τους.
«Σ΄ αυτή την Ευρώπη θέλουμε να ζούμε και όχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη, που υψώνει συρματοπλέγματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι θέλω να πιστεύω πως έχουμε όλοι μία κοινή συνισταμένη την πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα, αυτή την πίστη που γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. «Αν αρχίσουμε να ανασηκώνουμε τείχη μεταξύ των λαών, τότε αυτή η ελπίδα θα σβήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά είναι μέρος του διαδρόμου. Πρόσθεσε ότι η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία και ότι η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία Ε.Ε. και Τουρκίας ώστε η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται από τις τουρκικές αρχές και όχι στα ελληνικά νησιά.
Σουλτς: Ευρωπαϊκή πρόκληση το προσφυγικό – Έκκληση για συνεργασία των λαών
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι τα χαμόγελα των προσφυγόπουλων που αναχώρησαν για την Ευρώπη είναι η πιο σημαντική εικόνα που αντίκρισε το τελευταίο διάστημα.
Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ενός λαού, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία των κρατών προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη αναφερόμενος στην πολύχρονη οικονομική κρίση με την οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.
Ο επίτροπος, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης πρέπει να γίνει συνήθης διαδικασία και στάθηκε στη φωτογραφία των γυναικών από τη Λέσβο που είχαν στην αγκαλιά τους ένα προσφυγόπουλο λέγοντας ότι: «Αυτή η φωτογραφία δείχνει την αλληλεγγύη και τη συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προσδφυγικού».
«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναχώρησαν οι πρώτες 6 οικογένειες προσφύγων για την Ευρώπη
Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του Επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα έξι οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ αναχώρησαν με προορισμό το Λουξεμβούργο.
Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων. Έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί συνιστά ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχύτερης και τολμηρότερης ενεργοποίησης της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
real.gr