Ειδήσεις

Πάολα Νεστορίδη, η μεγάλη δωρήτρια της Ρόδου-Εξι χρόνια από τον θάνατό της

 

Στις 29 Οκτωβρίου, συμπληρώθηκαν έξι  χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης Δωρήτριας της Ρόδου, αείμνηστης Πάολας Νεστορίδη. Η Ρουμάνικης καταγωγής Πάολα, γεννήθηκε στην Τσιτάτα Άλμπα της Ρουμανίας στις 29 Ιουλίου 1914. Μετά το γάμο της με τον Ελληνικής καταγωγής Ιωάννη Νεστορίδη, απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα. Με την επικράτηση του κουμμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία, το ζεύγος Νεστορίδη κατέφυγε στην  Ελλάδα και από τον Απρίλιο του 1951 μέχρι το θάνατο της, έζησε  και δραστηριοποιήθηκε στη Ρόδο, την οποία αγάπησε σαν δεύτερή της πατρίδα. Η αγάπη της για τη Ρόδο δεν έμεινε μόνο στα λόγια:

  • Δώρισε το ξενοδοχείο της στην Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου για να αναμορφωθεί σε πινακοθήκη,  το «Νεστορίδειο Μέλαθρο», που εγκαινιάστηκε το 2002.
  • Ανέλαβε στη συνέχεια το  μεγάλο κόστος κατασκευής  της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου, που εγκαινιάστηκε το 2010.
  • Με τη διαθήκη της τέλος, η Πάολα παραχώρησε όλα της τα υπάρχοντα στο Ίδρυμα «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη», με σκοπό την κατασκευή στη Ρόδο γηροκομείου για άπορους ηλικιωμένους. Εκτελεστές της Διαθήκης ορίστηκαν από την ίδια οι κ. Ευαγόρας Νικολάου και κ. Πανωραία Παπαχρήστου – Τσέλιου, οι οποίοι μαζί  με τους Δρ. Νικόλαο Φρόνα, κ. Βικτωρία Χιώτη και κ. Παναγιώτη Γράμψα, αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Ιδρύματος.

Μετά από προσπάθειες έξι ετών, έχοντας να αντιμετωπίσουμε την ελληνική γραφειοκρατία, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε σημείο, που να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την επιθυμία της Διαθέτιδας.

Η Διαθήκη προέβλεπε την κατασκευή γηροκομείου ή πτέρυγας σε υπάρχον γηροκομείο. Προκειμένου να επαρκέσουν τα ίδια κεφάλαια και να εξασφαλιστεί η λειτουργία του, μετά από συντονισμένες προσπάθειες με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ρόδου, λάβαμε την έγκριση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση πτέρυγας 15 κλινών στα Κολύμπια, ως ανεξάρτητης μονάδας, που θα εξυπηρετείται από τις υπάρχουσες δομές καθώς και στην ανακαίνιση του ισογείου του Χαραλάμπειου γηροκομείου, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να ενεργοποιηθούν άλλες 7 κλίνες.

Από τα αρμόδια Υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μας ζητήθηκε η κατάθεση αίτησης στο καθ’ ύλην αρμόδιο Εφετείο Πειραιά, για τροποποίηση της Διαθήκης, ώστε να προβλέπεται εκτός από την ανέγερση γηροκομείου ή πτέρυγας, όπως αναγράφεται στη Διαθήκη, να προβλέπεται και η διαμόρφωση υφισταμένων κτισμάτων.

Η αίτηση έχει κατατεθεί από την πληρεξούσια δικηγόρο των Εκτελεστών της Διαθήκης κ. Ελισάβετ Τσέλιου και η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 16 Νοεμβρίου 2017.

Μετά και τη θετική εισήγηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ευελπιστούμε στη θετική έκβαση της διαδικασίας και στην επιτάχυνση της εκπλήρωσης του έργου του Ιδρύματος.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξη χρόνων από το θάνατο της μεγάλης Δωρήτριας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρμαδιές), πολιτιστικό μνημόσυνο.

Το πολιτιστικό μνημόσυνο με την ονομασία «Νεστορίδεια», καθιερώθηκε από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, μετά από πρόταση του Προέδρου του Δρ. Νικολάου Φρόνα και υλοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο με μεγάλη κάθε φορά επιτυχία.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης, θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος για την πορεία των ενεργειών και τις προοπτικές για την ολοκλήρωση του σκοπού του και στη συνέχεια οι παριστάμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα:

«Οι πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων για τη μεταθανάτια συνέχιση της ζωής»

Η διάλεξη βασίζεται αποκλειστικά στην ερμηνεία των γραπτών πηγών της αρχαιοελληνικής μας γραμματείας, ιδιαιτέρως στα κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και του Επίκουρου. Εμπεριστατωμένα θα αναφερθούν οι κυριότερες απόψεις των μεγάλων αυτών φιλοσόφων, επικεντρωνόμενες στο μεταθανάτιο ταξίδι της ψυχής κι επιπλέον πώς αυτό προετοιμαζόταν μέσα από τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Ομιλητής, ο κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο οποίος είναι γνωστός Πολιτισμολόγος, Ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.

Σπούδασε στο τμήμα του «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ.

Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά,

ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και τη σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος», ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού. Έχει εκδώσει έξι βιβλία στην ελληνική γλώσσα και δύο στην αγγλική.

Τον ομιλητή θα προλογίσει η κριτικός και ιστορικός τέχνης κ. Αθηνά Σχινά, η οποία και θα συντονίσει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Οι Εκτελεστές της Διαθήκης

 

 

Ευαγόρας Νικολάου                                                    Ρέα Παπαχρήστου-Τσέλιου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου