«Σε άτυπο lockdown μπαίνει και πάλι η εστίαση». Αυτό τόνισε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου και Τομεάρχης Δωδεκανήσου της ΠΟΕΣΕ, κ. Γιάννης Κλούβας με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση με στόχο την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊό.
«Σε άτυπο lockdown μπαίνει και πάλι η εστίαση. Μέχρι σήμερα ήμασταν σε μίνι- lockdown και τώρα αλλάζουν πάλι τα μέτρα με συνέπεια να μειώνεται συνεχώς η πελατεία μας έως και 50%.
Γι’ ακόμη μια φορά, ο κλάδος της εστίασης εργαλειοποιείται ενώ μας «χτυπάνε» και με πολύ βαριά πρόστιμα.
Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις της εστίασης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης, δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.
Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown.
Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:
-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα».
Μιλώντας για την φετινή τουριστική σεζόν η οποία κλείνει πλέον σε λίγες ημέρες, ο κ. Κλούβας υπογράμμισε τα εξής:
«Πραγματικά για 2,5 μήνες τα εστιατόρια μας γενικώς και ο κλάδος της εστίασης, δούλεψαν αρκετά καλά. Όχι όμως όλοι. Ειδικά το εστιατόριο είναι μια δύσκολη περίπτωση γιατί έχει πολλά έξοδα. Επιπλέον, δεν ήρθαν οι αγορές που περιμέναμε εμείς. Μπορεί τα νούμερα να πήγαν καλά, αλλά στην πράξη για εμάς τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε. Ειδικά μέσα στην πόλη της Ρόδου, πολλά εστιατόρια δεν άνοιξαν ενώ για άλλες επιχειρήσεις του κλάδου το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει η κυβέρνηση γιατί οι 2,5 μήνες δεν αρκούν για να καλύψουν τα κενά της πανδημίας 2 ετών…»
Προτάσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή στην εστίαση
Προς: «υπουργό
οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα»
Κοινοποίηση προς:
υπουργό Τουρισμού:
Κικίλια Βασίλειο
βουλευτές
Δωδεκάνησου:
Μάνο Κόνσολα,
Υψηλάντη Βασίλειο,
Παπά Ιωάννη,
Ιατρίδη (Μίκα)
Τσαμπίκα,
Νεκτάριο Σαντορινιό.
περιφερειάρχη
Νοτίου Αιγαίου:
Χατζημάρκο Γεώργιο.
δήμαρχο Ρόδου:
Καμπουράκη Αντώνιο.
πρόεδρο ΠΟΕΣΕ:
Καββαθά Γεώργιο.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Ο κλάδος της Εστίασης αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Χώρας.
Οπως όλοι γνωρίζουμε από τις αρχές της Πανδημίας του Covid -19 στις αρχές του 2020 μέχρι και τις 24-5-2021 ο κλάδος της Εστίασης πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Το καλοκαίρι του 2020 η Εστίαση αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση ως προς την ευλαβική τήρηση των μέτρων εναντίον της διασποράς της νόσου.
Στο πλαίσιο της στήριξης του κλάδου, αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής στήριξε με επιτυχία χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της ζημίας της οποίας είχε υποστεί η εστίαση, μέσω του ΕΣΠΑ, στήριξε χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου που είχαν υποστεί μείωση μεγαλύτερη του 30 τοι εκατό το 2020 σε σχέση με το 2019 χρηματοδοτώντας για τα πρώτα έξοδα εφοδιασμού με το 7 τοις εκατό του τζίρου.
Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες με ανησυχία τις εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και έντονη ανησυχία έχει επέλθει στους κόλπους του κλάδου.
Τις απόψεις που θα διατυπωθούν παρακάτω θεωρούμε δεδομένο πως ενστερνίζεται το σύνολο των συναδέλφων μας ανά την Ελλάδα, αλλά για να είμαστε σαφής θα επικεντρώσουμε το ζήτημα στα Δωδεκάνησα.
Στα Δωδεκάνησα μέσα σε αυτόν το κυκεώνα της πανδημίας η Εστίαση εφάρμοσε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας που είχε εξαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο, πράγμα που συνέβαλε ώστε να κρατηθεί ασφαλής η τουριστική εισροή και αποτέλεσε σημαντικό γεγονός το οποίο μαζί με την υποδειγματική στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που διαχειρίστηκε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το εγχείρημα του τουρισμού εν μέσω «υγειονομικού πολέμου», επικοινωνώντας σωστά την υγειονομική ασφάλεια των νησιών μας προς των επισκέπτη και μια σειρά δράσεων που έφεραν, πέραν του αναμενομένου θετικά αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2021.
Η Εστίαση της Ρόδου στάθηκε αρωγός στη συνολική προσπάθεια της Περιφέρειας όπως θα κάνει και στην προσπάθεια που καταβάλει για την επαναφορά του κεκτημένου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Το σωματείο μας θα είναι στην πρώτη γραμμή καθώς θεωρούμε πως το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου απέτυχε παταγωδώς, απορροφάται από τους χονδρεμπόρους και τους μεταφορείς, οι οποίοι το μεταφράζουν σε καθαρό κέρδος, χωρίς να φτάνουν στην αγορά οι μειωμένες τιμές των προϊόντων, γεγονός που αποτέλεσε και το σκεπτικό του μέτρου ως ισοδύναμου με τους μειωμένους συντελεστές.
Κύριε υπουργέ,
είναι σημαντικό να σας σημειώσουμε όμως ορισμένα γεγονότα που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την διαδικασία κατάρτισης των αποφάσεων σας για την επιστροφή των χρημάτων που έλαβε η εστίαση με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής:
• H τουριστική σεζόν ήταν πολύ δυνατή αλλά τηρουμένων των αναλογιών, πχ στη Ρόδο αντί των 3 εκ. επισκεπτών ετησίως αφίχθησαν μόλις περίπου 1,5 εκ το καλοκαίρι του 2021.
• Η εστίαση τους τελευταίους 19 μήνες έχει λειτουργήσει λιγότερο από 8 μήνες. Φέτος, να θυμίσουμε πως χάθηκε ο Μάιος, όπου και μας επετράπη να ανοίξουμε, ολόκληρος ο Ιούνιος λόγο των πανευρωπαϊκών περιορισμών
στις μετακινήσεις, αλλά και οι 10 πρώτες μέρες του Ιουλίου που για την εστίαση ειδικά εποχικών επιχειρήσεων αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο.
• Στην εστίαση, το ίδιο το κράτος έθεσε περιορισμούς στην πληρότητα των επιχειρήσεών μας, μειώνοντας άμεσα τη δυναμική των χώρων μας και κατά προέκταση την εισπρακτική δυνατότητα των επιχειρήσεων.
• Επίσης, άλλη μια ίδια φιλοσοφία η οποία έπληξε τους τζίρους των επιχειρήσεων μας, ήταν και ο διαχωρισμός των ατόμων σε εμβολιασμένους ή μη, γεγονός που μας έφερε αντιμέτωπους με θαμώνες μας, με τους οποίους αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε ρήξη και να πάψουν να στηρίζουν τις επιχείρησης μας καθώς μας ανατέθηκε έμμεσα η δουλειά του αστυφύλακα μέσα στα μαγαζιά μας για το αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας τα οποία βασίζονται στην ατομική ευθύνη.
• Μεγάλο οικονομικό πλήγμα αποτέλεσαν επίσης για τον κλάδο οι αιφνίδιες εξαγγελίες για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, που γίνονταν χωρίς προγραμματισμό και χωρίς προειδοποίηση με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών να καταλήξουν στα σκουπίδια με ανυπολόγιστη οικονομική ζημία.
• Τέλος, η αρχική ασάφεια στη μείωση των ενοικίων, σε πολλές από τις επιχειρήσεις μας έφερε ρήξη με τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης να βάλει λουκέτο χωρίς να μπορεί να αντιδράσει και χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων πλέον να αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και οι εξαγγελίες για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής να μοιάζει θηλιά στο λαιμό τους.
Κύριε υπουργέ, ο κλάδος της εστίασης έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που κλήθηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα γι’ αυτό και έβαλε πλάτη αντιδρώντας θετικά σε κάθε εξαγγελία και μέτρο που της επιβλήθηκε. Θεωρούμε πως τώρα ήρθε η ώρα να αναγνωριστούν από την κυβέρνηση οι θυσίες μας.
Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την άρση της υποχρέωσης επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και εισέπραξαν το 7 τοις εκατό του τζίρου, αλλά και τη μείωση ύψους 80% του ποσού που υποχρεούνται να επιστρέψουν όσοι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και είχαν μείωση μικρότερη του 30% ,με ημερομηνία έναρξης της αποπληρωμής του την 1-1-2023.
Το αίτημά μας βασίζεται πρωτίστως στο γεγονός πως ακόμα και αυτοί που δεν υπέστησαν μείωση τουλάχιστον 30% βάσει λογιστικών αποτελεσμάτων όλα τα προαναφερθέντα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο της Πανδημίας η ζημιά τους ήταν ανυπολόγιστη. Αναφορικά με εκείνους που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης να σας θυμίσουμε πως ήταν απαραίτητο να έχουν υποστεί μείωση ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% που σε χιλιάδες περιπτώσεις άγγιζε ακόμα και το 80% της μείωσης γεγονός που πέραν των προαναφερθέντων από μόνο του είναι μη διαχειρίσιμο.
Ευελπιστούμε για την κατανόηση των ζητημάτων του κλάδου και την άμεση παρέμβασή σας, έτσι ώστε τα αιτήματα μας να γίνουν δεκτά δίνοντας παλμό στη φλέβα της εστίασης, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κύμα αισιοδοξίας για τους επιχειρηματίες μπρος στο αβέβαιο μέλλον που έρχεται.
Ο πρόεδρος
Κλούβας Ιωάννης
Ο Γραμματέας
Ζουρούδης Σταύρος