Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και να αλλάζει, είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πλέον πως η πανδημία αποτελεί παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, την επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να την απασχολεί η λοίμωξη covid-19 και να την προβληματίζει η εξέλιξή της, καθώς παραμένει ο κίνδυνος να αναδυθεί μια παραλλαγή πιο επικίνδυνη και να προκαλέσει ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην παραλλαγή BA.2.86 (Pirola) και στις νέες μεταλλάξεις την JN.1 της BA.2.86 και την HV.1 απόγονο της παραλλαγής XBB.1.5.
Το oloygeia.gr απευθύνθηκε στον Κώστα Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, να μας εξηγήσει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας και όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις JN.1 και HV.1 και την υποπαραλλαγή Pirola του SARS-CoV-2
Τι έδειξε η γενετική ανάλυση για την υποπαραλλαγή Pirola
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι η παραλλαγή BA.2.86 ή Pirola έχει περισσότερες από 30 επιπλέον μεταλλάξεις σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2, τη γενεαλογία «Όμικρον» και περισσότερες από 35 επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας σε σύγκριση με την παραλλαγή XBB.1.5 που έχει κυριαρχήσει μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για παραλλαγή «υπό παρακολούθηση». (Variant Under Monitoring – VUM).
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί συνολικά 96 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 05 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης πολλές από τις μεταλλαγές στην παραλλαγή BA.2.86 είναι μέσα σε περιοχές της πρωτεΐνης της ακίδας που στοχεύοντα από τα φυσικά αντισώματα.
«Για τον λόγο αυτό, αρκετοί θεωρούσαν ότι ενδέχεται η παραλλαγή να μπορέσει να ξεφύγει από κάποια εξουδετερωτικά αντισώματα που προκλήθηκαν από προηγούμενες λοιμώξεις και ενισχυτικά εμβόλια. Ωστόσο, η Pirola δεν εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πληθυσμό τόσο γρήγορα όσο πολλές άλλες παραλλαγές». Στη χώρα μας η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (44%), ακολουθούμενη από την EG.5 (23%) και την ΧΒΒ.1.16 (20%).
O SARS-CoV-2 μεταλλάχθηκε για άλλη μια φορά
Τώρα, διαπιστώθηκε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε για άλλη μια φορά, και αυτή τη φορά, το στέλεχος BA.2.86 υπέστη μια μετάλλαξη, την JN.1, καθιστώντας την ικανότητά της παραλλαγής να δεσμεύεται στα κύτταρά μας ακόμα πιο ισχυρά από τις περισσότερες άλλες παραλλαγές «Όμικρον» και να αυξάνει τη μεταδοτικότητά του.
Η παραλλαγή JN.1 έχει βρεθεί στη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκαν, επίσης, νέα παράγωγα που ονομάζονται JN.2 και JN.3.
Θα γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες εάν οι νέες παραλλαγές JN.1, JN.2 και JN.3 θα συνδέονται με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων covid-19 ή πόσο καλά θα ανταποκριθούν τα ανοσοποιητικά συστήματα, τονίζει.
Ο Καθηγητής εξηγεί σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ότι η πρωτεΐνη της ακίδας είναι επίσης το μέρος ενός ιού που
στοχεύουν τα εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να λειτουργούν κατά του JN.1 και του BA.2.86, ομοίως. Για παράδειγμα, τα αρχικά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ενημερωμένα εμβόλια covid-19 βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποκλείσει το στέλεχος BA.2.86. «Αναμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με την παραλλαγή JN.1».
Παραλλαγή HV.1-Η πιο διαδεδομένη στις ΗΠΑ
Η παραλλαγή αυτή είναι πλέον η πιο διαδεδομένη (25%) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για απόγονο της παραλλαγής XBB.1.5.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή στις ιδιότητές της περιλαμβάνεται η αυξημένη μολυσματικότητα. «Σίγουρα μπορεί να μολύνει περισσότερους ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε να αυξάνεται ο επιπολασμός της στον πληθυσμό», αναφέρει.
Σημειώνει ότι τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που προκαλεί η παραλλαγή που είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα
κρούσματα στις ΗΠΑ από το καλοκαίρι, η EG.5, γνωστή και ως Eris. «Η σοβαρότητα φαίνεται να είναι ίδια με το EG.5. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν «πραγματικά», οπότε τα συμπτώματα covid-19 δεν πρέπει να θεωρούνται ήπια», λέει ο Καθηγητής.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε ξανά προσοχή στον κορωνοϊό
«Ο χρόνος εμφάνισης των δύο νέων παραλλαγών είναι ανησυχητικός. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του φθινόπωρο/χειμώνα μαζί με το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους αυξάνει την πιθανότητα αύξησης των περιστατικών», τονίζει ο Καθηγητής.
«Αν είχαμε ένα σύστημα συναγερμού θα το χαρακτήριζα «πορτοκαλί συναγερμό»,που είναι μια κλήση αφύπνισης για να μας υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε ξανά προσοχή στην κορονοϊό», καταλήγει.
Πηγή oloygeia.gr