Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου της Διεύθυνσης ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με το Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Νησίδες», τις εκδόσεις Νεφέλη και το Βιβλιοπωλείο «το Δέντρο», παρουσίασαν τον βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2023 Σταύρο Ζαφειρίου και την πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή «Το χρονικό του πάντοτε τελευταίου θανάτου» (εκδόσεις Νεφέλη, 2024).
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου «Το Δέντρο», το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-Δ.ΔΟΠΑΡ κ. Ειρήνη Συμιακού, που καλωσόρισε τον ποιητή ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στο νησί μας, καθώς και όλους τους συντελεστές για την αγαστή συνεργασία σε δράσεις που προάγουν τον Λόγο την Αισθητική και την Δημιουργία.
Η δομή της ποιητικής σύνθεσης, που παραπέμπει στη δομή του αρχαίου δράματος, η ένταση των εικόνων και η κινηματογραφική λογική τους στον τρόπο που ξεδιπλώνονται, σε συνδυασμό με τον εσωτερικό διάλογο του ποιητή με άλλους σπουδαίους ποιητές όπως ο Λόρκα, η ευθεία επιρροή από την «Αμοργό» του Γκάτσου, η ενασχόληση με το αιώνιο ζήτημα του θανάτου, παρουσιάστηκαν υποδειγματικά από τους ομιλητές της βραδιάς, τη φιλόλογο και υποψήφια Διδάκτορα Δήμητρα Κιούση και τον εκπαιδευτικό, μουσικό και ποιητή Πάνο Δρακόπουλο, οι οποίοι με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην αναγνωστική εμπειρία της ποιητικής συλλογής του Σταύρου Ζαφειρίου, και την ενεργοποίηση των συναισθημάτων που αυτή προκαλεί. Ποιήματα της συλλογής διαβάστηκαν από τον καταξιωμένο Ρόδιο ποιητή Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ και τον ίδιο τον Σταύρο Ζαφειρίου, αφήνοντας την αίσθηση της άμεσης επικοινωνίας με τον δημιουργό και το έργο του.
Μεταξύ των απαγγελιών διαβάστηκε και σημείωμα-επιστολή της Κατερίνας Γώγου προς τον ποιητή, το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για ένα από τα ποιήματα της συλλογής. Διάβασε η Μαρία Σπανού, Φιλόλογος – στέλεχος του ΔΚΣΜΡ.
Όσες και όσοι γέμισαν τον χώρο του Βιβλιοπωλείου «Το Δέντρο» απόλαυσαν μια ιδιαίτερη βραδιά που κέρδισε τις εντυπώσεις και έκλεισε με τον ποιητή Σταύρο Ζαφειρίου να διαβάζει επιπλέον από τα επιλεγμένα αποσπάσματα κατ’ απαίτηση του κοινού.
Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά με τις εξαιρετικές ερμηνείες του Αντώνη Λιοπύρη στην κλασική κιθάρα, με τα έργα “Andecy” και “Ride” του Andrew York.
Πολλές ευχαριστίες στους εκλεκτούς ομιλητές της βραδιάς, καθώς και στον κ. Σταύρο Ζαφειρίου που τίμησε το νησί μας με την παρουσία του κι έγινε η αφορμή για την ποιητική εμπειρία. Ευχαριστίες και στο Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Νησίδες» και τον κ. Γιάννη Ηρακλείδη, όπως και στο Βιβλιοπωλείο Το Δέντρο. Ευχαριστούμε τον Πέτρο Σπανό, τον συνάδελφο Τάσο Νεοφύτου για την τεχνική υποστήριξη, καθώς και το Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Χορηγό Επικοινωνίας. Το πιο μεγάλο Ευχαριστώ σε όλες και όλους που τίμησαν την βραδιά.
Λίγα λόγια για τους συντελεστές της παρουσίασης:
Ο Σταύρος Ζαφειρίου γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Γράφει ποίηση και παραμύθια. Δημοσιεύει επίσης κριτικά κείμενα σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιητικά βιβλία του κυκλοφορούν στη Γαλλία και στην Ιταλία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Για το βιβλίο του «Προς τα πού» τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο Ποίησης του Περιοδικού για το Βιβλίο και τις Τέχνες «Ο Αναγνώστης» .
Το έτος 2022 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου.
Τιμήθηκε το έτος 2001 από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το έμμετρο θεατρικό παραμύθι «Το Καρναβάλι των Ζώων», ενώ το παραμύθι του «Ο μικρός πιλότος» ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου.
Το 2023 τιμήθηκε ομόφωνα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Πράσινος ουρανός, μπλε χορτάρι», εκδόσεις Νεφέλη.
Η Δήμητρα Γ. Κιούση είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση (2ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, Καζούλλειο). Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Bristol στην Αγγλία και στις Διεθνείς Σχέσεις του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργάστηκε στη μετάφραση και επιμέλεια δύο βιβλίων, Σοφοκλέους Αἴας (εισαγωγή-μετάφραση) των εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου (1998) και Θέλξις, Δεκαπέντε μελετήματα για τη Σαπφώ των εκδόσεων Σμίλη (2004). Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού λόγου και τέχνης Νησίδες, του επιστημονικού-φιλολογικού περιοδικού Ἤριννα και Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.
Ο Πάνος Δρακόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Τα πεδία των σπουδών του είναι: παιδεία και φιλοσοφία. Είναι εκπαιδευτικός, μουσικός και ποιητής. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης και λόγου «Νησίδες» και ιδρυτής του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι». Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικά βιβλία και την μετάφραση της τελευταίας συλλογής ποιημάτων του J. D. Morrison “An American Prayer” – όλα τους από τις εκδ. Γαβριηλίδης. Με το μουσικό του βιβλίο «Ένας κομήτης μαγικός» επιχείρησε να συνενώσει την ποιητική και την μουσική του γραφή. Έκτοτε, απ’ την Records DK, έχουν κυκλοφορήσει, σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες τα νεότερα έργα του. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και τα ισπανικά.
Ο Αντώνης Λιοπύρης, Ρόδιος σολίστ και καθηγητής κιθάρας έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει βραβευθεί με τον Πρώτο Έπαινο και το Ειδικό Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας στη Βέροια, , Πρώτο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στην Πάτρα, Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας στην Ερμούπολη, Πρώτο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σολιστικών Οργάνων στην Ερέτρια, Έπαινο «Νεοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στην Ελλάδα» για το 2012 από τον Σύλλογο Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου και με το Μετάλλιο της UNESCO για τη συνεισφορά του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού. Επιπλέον, έχει εκδώσει δύο δισκογραφικές δουλειές με τους τίτλους «Icons» και «Summer Garden». Κατατάσσεται ανάμεσα στους επιφανέστερους κιθαριστές της γενιάς του. Ζει και εργάζεται στη Ρόδο, αφοσιωμένος στη σωστή διδασκαλία της κιθάρας και σε ένα ερευνητικό project με στόχο τη διόρθωση, βάσει ιστορικών στοιχείων, των λαθών στα κιθαριστικά μουσικά κείμενα που παρουσιάζονται στις ελληνικές εκδόσεις.