Ειδήσεις

Ζητείται επαναπροσδιορισμός της ελαιοκομικής περιόδου για να βελτιωθεί η απόδοση των ελαιώνων

Χάθηκε τελικώς ένα σημαντικό ποσοστό της φετινής παραγωγής του καρπού από τους ελαιώνες της Ρόδου, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είχαν επικρατήσει στις αρχές του περασμένου μήνα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της συγκομιδής του καρπού, καθώς χάθηκαν πολλές εργατώρες για να μαζευτούν οι ελιές που είχαν πέσει από τα δέντρα. Αμέσως μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, οι ελαιοτριβείς θα ζητήσουν την πραγματοποίηση επιστημονικής σύσκεψης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να ανατραπούν οι ημερομηνίες της συγκομιδής που ισχύουν τα τελευταία 30 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα η ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει από τον Οκτώβριο. Την περίοδο εκείνη το σύνολο του καρπού βρίσκεται επάνω στα δέντρα, διότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες. Επίσης, η ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται την περίοδο εκείνη είναι ακριβώς ίδια με την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Η ποιότητα είναι ίδια, καθώς αυτή επηρεάζεται κυρίως από τον τρόπο συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του καρπού.
Αντιθέτως στη Ρόδο η ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει πάντα στα μέσα του μηνός Νοεμβρίου. Αυτό αποτελεί μια παράδοση των τελευταίων 30 χρόνων και αυτή στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι όσο πιο αργά μαζευτούν οι ελιές, τόσο πιο γεμάτες και ώριμες θα είναι.
«Η πράξη απέδειξε ότι η εκτίμηση αυτή είναι λάθος» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Στέφανος Γέροντας. Ο ίδιος εξήγησε ότι «ακόμα και εγώ ο ίδιος είχα πειστεί πως το να ξεκινούμε το μάζεμα του καρπού από τον Νοέμβριο κι έπειτα είναι μια σωστή απόφαση. Όμως στο πέρασμα των χρόνων, οι ελαιοτριβείς βλέπουμε, ότι η καθυστέρηση της συγκομιδής δεν αυξάνει την ποσότητα, αλλά ούτε και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου».
Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου (τον Φεβρουάριο) και αφού θα έχουν τακτοποιηθεί και καθαριστεί όλα τα ελαιοτριβεία (τον Μάρτιο), θα ζητηθεί η διενέργεια επιστημονικής σύσκεψης για το ελαιόλαδο της Ρόδου. «Εχουμε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Θέλουμε να ζητήσουμε να γίνει επιστημονικό συνέδριο έτσι ώστε οι εξειδικευμένοι επιστήμονες γύρω από το λάδι, να μας υποδείξουν τον τρόπο που θα βελτιώσουμε την παραγωγή, όπως και να συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο από του χρόνου η ελαιοκομική περίοδος να ξεκινάει από τον Οκτώβριο» δήλωσε ο κ. Στ. Γέροντας.

Οι ελαιοτριβείς θα ζητήσουν οι οδηγίες να δοθούν από επιστήμονες κι όχι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί, εάν τελικώς η ελαιοκομική περίοδος της Ρόδου ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, τότε η συνολική παραγωγή του ελαιολάδου θα αυξηθεί αμέσως σε ποσοστό 15%. Το όφελος αυτό θα προκύψει από τον καρπό που θα συγκεντρωθεί προτού καταστραφεί από τις καιρικές συνθήκες. Από κει κι έπειτα θα υπάρξουν πρόσθετα οφέλη για το ελαιόλαδο γενικότερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές αποφάσεις που αφορούν στον τοπικό πρωτογενή τομέα είχαν ληφθεί με γνώμονα τη διευκόλυνση των ημιεπαγγελματιών αγροτών. Πολλές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η ελαιοκομία, είχαν διαμορφωθεί γύρω από την ανάγκη, πρώτα να ολοκληρωθεί η σεζόν και να κλείσουν τα ξενοδοχεία (στα οποία δούλευαν πολλές γυναίκες αγροτών) και μετά να ξεκινήσουν όλα τα άλλα. Ετσι, δημιουργήθηκε ένα κατεστημένο στο νησί, το οποίο τώρα θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου