Για εξηγήσεις, ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κλήθηκε ιατρός, που υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, μετά από ενυπόγραφη καταγγελία του πατέρα παιδιού, που διατείνεται ότι έδωσε φακελάκι για την χορήγηση συνταγής αγοράς ειδικού γάλατος.
Σύμφωνα με την καταγγελία, που απεστάλη αρμοδίως από την διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και στην Β’ ΔΥΠΕ, για τις δικές της ενέργειες, η ιατρός έλαβε δύο φορές αμοιβή 50 ευρώ, από τη σύζυγο του καταγγέλλοντος, προκειμένου να συνταγογραφήσει, εντός του νοσοκομείου, στο ανήλικο παιδί του, τρίμηνη χορήγηση αντιαλλεργικού γάλατος.
Ο πατέρας έχει προβεί στην καταγγελία με υπεύθυνη δήλωση, που υπέγραψε, διαμαρτυρόμενος για την τακτική της ιατρού του δημόσιου νοσοκομείου.
Το γεγονός έχει θορυβήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, που προτίθενται να διενεργήσουν και σχετική πειθαρχική έρευνα, αν οι εξηγήσεις που θα δώσει η συνάδελφός τους, στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου, δεν κριθούν επαρκείς.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών, για ιατρούς του ΕΣΥ, που πραγματοποιούν επισκέψεις κατ’ οίκον σε ασθενείς.
Οι ανώνυμες καταγγελίες έγιναν στους επιθεωρητές την 10η Αυγούστου 2015 και την 9η Σεπτεμβρίου 2015 και προκάλεσαν την από 13 Οκτωβρίου 2015 εντολή ελέγχου του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ.
Ήδη δόθηκε σχετική παραγγελία για να προσκομιστούν στοιχεία στην Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αν και όπως έγινε γνωστό, οι υπηρετούντες στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες ιατροί, δεν υπάγονται στον έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας αλλά απευθείας στην ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου.
Στο μεταξύ πανελλαδική έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να καταβάλλουν «φακελάκι» ακόμη και σε γιατρούς των Κέντρων Υγείας της χώρας!
Το «φακελάκι» ή το «δωράκι» θεωρείται, όπως φαίνεται, αναμενόμενο ή ακόμη και φυσική διαδικασία!
Η έρευνα καταδεικνύει ότι το φακελάκι είναι ανεξάρτητο από το επίπεδο εκπαίδευσης και την οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, η ηλικία και οι φίλοι φαίνεται να επηρεάζουν την …διάθεσή μας για «φακελάκι».
Για παράδειγμα η πιθανότητα κάποιος ασθενής ηλικίας μέχρι 29 ετών να έχει προσφέρει κάποιο χρηματικό δώρο σε γιατρό Κέντρου Υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι 40,5%, σύμφωνα με την έρευνα.
Αλλά και κάποιος ασθενής που διαφωνεί απόλυτα με την πρόταση, «Φίλοι και γνωστοί που είναι πολύ σημαντικοί για εμένα πιστεύουν ότι πρέπει να προσφέρουμε χρηματικό δώρο σε γιατρούς δημόσιας υγείας», δηλαδή δεν παρακινείται ιδιαίτερα από τον κοινωνικό του περίγυρο να προσφέρει κάποιο χρηματικό δώρο, έχει πιθανότητα να έχει προσφέρει ο ίδιος κάποιο χρηματικό δώρο σε γιατρό Κέντρου Υγείας ίση με 23,3%.
Ενώ κάποιος ασθενής που συμφωνεί απόλυτα με την παραπάνω πρόταση, έχει σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει προσφέρει και ο ίδιος κάποιο χρηματικό δώρο σε σύγκριση με κάποιον ασθενή που διαφωνεί απόλυτα και η πιθανότητα αυτή είναι 50%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο ομότιμος Καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Πανάς, ένας στους τρεις Ελληνες δίνει φακελάκι για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία.
Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση, έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, η παραοικονομία στον χώρο της υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Εκτιμάται ότι οι πληρωμές για την υγεία προκαλούν μια επιπλέον επιβάρυνση 27% στα οικονομικά τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που έγινε για το φακελάκι σε 2.741 Ελληνες από διάφορες περιοχές.
Την επιστημονική ευθύνη είχαν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Τούντας, Λυκούργος Λιαρόπουλος και Δάφνη Καϊτελίδου, η δικηγόρος Χριστίνα Γκόλνα και η επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ολγα Σίσκου.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς υπάρχει σύνδεση με την εξουσία του γιατρού.
Ενας τρόπος είναι η καθυστέρηση στην παροχή της απαιτούμενης φροντίδας μέχρι ο ασθενής ή η οικογένειά του αναγκαστούν να πληρώσουν. Ενας άλλος τρόπος είναι να εμφανιστεί δύσκολη η πρόσβαση στη θεραπεία. Υπάρχει τέλος και το φακελάκι που δίνεται οικειοθελώς ως ικανοποίηση του ασθενούς για τη φροντίδα και το αποτέλεσμα.
https://www.dimokratiki.gr/04-12-2015/eponimi-katangelia-goniou-gia-fakelaki-se-giatro-tou-nosokomiou-tis-rodou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.