τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση, ένα ζήτημα που διχάζει το διοικητικό συμβούλιο.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε στη διάρκεια ενημέρωσης ότι την επόμενη εβδομάδα (από τις 7 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου) η Αποστολή του Ταμείου υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου θα μεταβεί ξανά στην Ελλάδα, για να εξετάσει τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, όπου –σύμφωνα με πληροφορίες- φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα.
Ο κ. Ράις εξήγησε ότι τον Ιανουάριο θα γίνει νέα αποστολή του Ταμείου, που θα αφορά αυτή τη φορά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το ΔΝΤ θα αναλύσει και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που είναι απαραίτητο στοιχείο –μαζί με τις μεταρρυθμίσεις- για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Άρα, με τα σημερινά δεδομένα η εξέταση της εμπλοκής του Ταμείου σε χρηματο-οικονομικό επίπεδο, θα γίνει κάποια στιγμή το νέο έτος και εφόσον υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα. Μετά από αυτές τις ενέργειες θα τεθούν σοβαρά στο τραπέζι οι επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους. Στο θέμα αυτό, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι το κούρεμα πρέπει να είναι γενναίο.
«Η εμπλοκή μας στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο κ. Ράις, και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθεί τον Ιανουάριο. Διευκρίνισε πάντως ότι με τη λέξη «συμμετοχή» ήθελε να τονίσει την χρηματοδοτική ανάμειξη του Ταμείου, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή.
Σε ερώτηση μας για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρακτορείο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις έδειξε να μην διαφωνεί. Είπε συγκεκριμένα:«Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το τίμημα με το οποίο έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου, και με δεδομένο ότι υπήρξε «ξεπούλημα» και χάθηκαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ο κ. ο Ράις τήρησε μία απόσταση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Είπε ότι το Ταμείο δεν έλαβε μέρος στις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση και ότι μέχρι σήμερα εξετάζει τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να εκφράσει διαφωνίες, αν και το θέμα θεωρείται λήξαν.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα για την απόφαση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης για το θέμα του μη μισθολογικού κόστους, απάντησε ότι εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα.
Ο κ. Ράις απάντησε ότι το Ταμείο δεν απασχολείται με πολιτικές και πολιτικούς όταν ρωτήθηκε για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες απώλειες στην κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
ΔΝΤ ΣΤΟ ΑΠΕ: Τον Ιανουάριο θα αρχίσει να μελετά το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο Αντρέας Αντριάνο, ένα στέλεχος του γραφείου τύπου του ΔΝΤ, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ληφθεί τον Ιανουάριο αλλά το θέμα θα αρχίσει να εξετάζεται τον Ιανουάριο και η απόφαση «δεν θα ληφθεί σύντομα».
Ο κ. Αντριάνο υπενθύμισε πως νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε στην Ουάσιγκτον πως «θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την αξιολόγηση (μαζί) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το ποια θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ όσον αφορά την χρηματοδότηση. Και αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση τότε, του πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ποιά θα είναι η ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε ο Τζέρι Ράις.
ΕΘΝΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ