Τα πετροδολάρια του Κάταρ, οι εμίρηδες του Άμπου Νταμπι, ο κολοσσός της Fairfax, το ηχηρό όνομα της Baupost και πλείστα funds ξεχωρίζουν στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών.
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τα νέα «αφεντικά» των ελληνικών τραπεζών κάνουν business στις τέσσερις άκρες της γης, ενώ αισθητά υποχώρησε η παρουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, το ΤΧΣ από 66,93% υποχωρεί στο 26,42%, καθώς οι επενδυτές που μετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση θα ελέγχουν το 51,15% της τράπεζας, ενώ εκείνοι που αντάλλαξαν ομόλογα με μετοχές (LME) κατέχουν πλέον ποσοστό που αντιστοιχεί στο 22,20% του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, κανείς ιδιώτης ή θεσμικός μέτοχος δεν κατέχει ποσοστό πάνω από 5% ώστε να υπάρχει υποχρέωση να κατονομαστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Πειραιώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece από τραπεζικές πηγές, έχει ισχυρό πυρήνα Ελλήνων μετόχων, καθώς σημαντικοί επενδυτές κάλυψαν σχεδόν το 50% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή πλέον των 700 εκατ. ευρώ. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, καθώς είναι εχέγγυο για την «ταυτότητα» της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι το επενδυτικό fund Baupost Group, ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό γκρουπ, θα κατέχει συνολικά το 8,32% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, εάν ασκήσει τα warrants. O Seth A. Klarman που ελέγχει την «The Baupost Group, L.L.C.», η οποία είναι εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων και ασκεί δικαιώματα ψήφου στον εκδότη κατά τη διακριτική της ευχέρεια, δυνάμει σχετικής σύμβασης διαχείρισης.
Στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας το 39,7% ανήκει στο ΤΧΣ και είναι κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου, ενώ ακόμη 1,5% του Ταμείου είναι κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα. Το 16,8% της τράπεζας ανήκει σε funds μετά την ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ το 11,07% σε Έλληνες ιδιώτες μετά την επιτυχή άντληση 300 εκατ. ευρώ από την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Στην Alpha Bank κανείς μέτοχος, πλην του ΤΧΣ, δεν έχει ποσοστό άνω του 5%. Το Ταμείο ελέγχει πλέον το 11% της τράπεζας με μετοχές που έχουν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν ποσοστό 3,93% και οι Έλληνες το 0,17%. Μετά την ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικό επενδυτικό κοινό στο εξωτερικό, το ποσοστό που μοιράζονται αυτοί οι επενδυτές είναι 50,50%.
Σύμφωνα με αναλυτές από το εξωτερικό, το Paramaount, το επενδυτικός βραχίοντας του Κατάρ, η Paulson και η Wellington διατήρησαν ή αύξησαν τις θέσεις τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ενώ σε επίπεδο private equity funds δυναμικά φαίνεται να «μπήκε» η BlackRock.
Στην Eurobank ο όμιλος της Fairrfax μέσα από 17 εταιρείες, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, ελέγχει το 16,88% του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ποσοστό των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ διαμορφώθηκε σε 2,38%. Από την μετατροπή ομολόγων σε μετοχές (LME), η Eurolife Ασφαλιστική βρέθηκε να ελέγχει το 5,32% της τράπεζας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross διατήρησε το ποσοστό του (κάτω από 5%), ενώ οι τέσσερις μεγαλύτεροι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν περίπου το 35% της τράπεζας μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, μπήκαν σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές όπως η Highfields και η Brookfield, τα αμοιβαία κεφάλαια της PIMCO και της Capital, το private equity York Capital, αλλά και «συντηρητικοί» επενδυτές, που τοποθετούνται σε μακροπρόθεσμη βάση, όπως τα εθνικά κεφάλαια (Sovereign Funds) της Νορβηγίας και του Άμπου Ντάμπι.
cnn.gr