Ειδήσεις

«Πόντιος Πιλάτος» οι ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση που έχει η Τουρκία σε θέματα παραβιάσεων της κυριαρχίας της, αφού ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, αρνήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα. Αντίθετα η στάση του προβλημάτισε καθώς δεν καταδίκασε την Τουρκία για τις 7 χιλιάδες και πλέον παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από το 2011 μέχρι και σήμερα.

Όπως είναι γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην Τουρκία μετά τον βομβαρδισμό του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από το έδαφος της Συρίας. Όμως, όταν τίθεται το θέμα για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, των οποίων η τουρκική αεροπορία παραβιάζει τις κυριαρχίες τους, οι Αμερικανοί κωφεύουν και μετατρέπονται σε «Πόντιοι Πιλάτοι».

Με τον κ. Τόνερ είχαμε χθες τον ακόλουθο διάλογο, 24 ώρες πριν φτάσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα, όπου θα κληθεί να τοποθετηθεί στο μείζον αυτό ζήτημα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Υπουργός μεταβαίνει (σήμερα) στην Αθήνα. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ατζέντα. Θα θέσει θέματα τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση, θέματα ενέργειας; Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως, δεν έχω… εννοώ προφανώς η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος, σύμμαχος. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών θεμάτων. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το ποια θα είναι ακριβώς η ατζέντα αλλά θα σε ενημερώσω μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την στήριξη του στην Τουρκία, στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Και καθώς μεταβαίνει στην Ελλάδα ο Υπουργός, θέλω να σας πω ότι από το 2011 η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πάνω από 7.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, περιλαμβανομένων πάνω από 800 ένοπλων σχηματισμών. Θα εκφράσει ο Υπουργός την στήριξη του στο δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Και τι θα συμβεί αν Έλληνες πιλότοι καταρρίψουν ένα Τουρκικό αεροσκάφος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο πρώτο μέρος της ερώτησής σου, δεν θα κάνω εικασίες για το περιεχόμενο της συνάντησης πριν αυτή γίνει. Όπως ανέφερα έχουμε μεγάλη ατζέντα με την Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων. Σε σχέση με την δεύτερη ερώτηση που ήταν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι υποθετικό, γνωρίζεις την θέση μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι υποθετικό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αντιλαμβάνεσαι, γνωρίζεις την πολιτική μας σε αυτό το θέμα και αυτή δεν έχει αλλάξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεπώς η πολιτική σας είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σωστά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είπα αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε ποια είναι η πολιτική σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτική μας είναι ότι επί μακρόν έχουμε καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου