Σε πλήρη αποδιοργάνωση βρίσκεται η αγορά φαρμάκου, με τις ελλείψεις σε σκευάσματα με μεγάλη ζήτηση να γίνονται όλο και πιο έντονες. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε σκευάσματα για την καρδιά και την υπέρταση, ενώ σημαντικά είναι τα κενά και στα φάρμακα που χορηγούνται σε χρονίους πάσχοντες.
Την ίδια ώρα, από φάρμακα στερεύουν και τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο κυρίως εξαιτίας της σοβαρής υστέρησης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τον Προϋπολογισμό. Το υπουργείο Υγείας μάλιστα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία στα νοσοκομεία, αύξησε εσπευσμένα το όριο δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ).
Εξίσου μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην περιφέρεια. Οι φαρμακοποιοί βλέπουν τις παρτίδες να εξαντλούνται επικίνδυνα, ενώ για τα σκευάσματα που ήδη βρίσκονται σε έλλειψη, είναι άγνωστο για το πότε θα υπάρξουν παραλαβές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να αλλάζουν τη θεραπεία τους. Από την άλλη, οι παραγγελίες από τις εταιρείες, λόγω των έντονων προβλημάτων ρευστότητας, γίνονται με δυσκολία.
Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου προειδοποιούν μάλιστα πως το πρόβλημα των ελλείψεων αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ οι τελευταίες ανακατατάξεις στην τιμολόγηση των σκευασμάτων εκτιμάται πως θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αναστάτωση.
Οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές στο ζήτημα της τιμής. Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και στην οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τις επερχόμενες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων και των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off patent), οι μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2017 (και ενώ θα έχουν προηγηθεί ήδη τρεις “γύροι” μειώσεων) θα εφαρμόζονται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του ενός ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των δύο λεπτών του ευρώ. Η παραπάνω απόφαση, όπως τονίζουν στελέχη των φαρμακευτικών, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην τροφοδοσία και είναι πολύ πιθανόν πολλά φθηνά σκευάσματα να εξαφανιστούν εντελώς από τα ράφια.
Οι αναταράξεις πάντως στην αγορά δεν σταματούν εδώ. Στην απόφαση του υπουργού Υγείας αναφέρεται ότι από το 2016 απελευθερώνεται η τιμή των μη συνταγογραφούμενων φάρμακων, δηλαδή όσων διατίθενται από τα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η ιατρική συνταγή. Εξαίρεση αποτελούν τα ΜΗΣΥΦΑ των οποίων η δραστική ουσία κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
capital.gr