Ειδήσεις

«Αναγκαία η δημιουργία ενός «Αναπτυξιακού Χάρτη» για τη Νησιωτική Ελλάδα»

Ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δ. Γάκη, στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Θεσσαλονίκη για τις αναπτυξιακές προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές των νησιωτικών περιοχών της Χώρας.

Στην αναγκαιότητα της εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τη νησιωτική Χώρα και στο ρόλο της αρμόδιας Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων, των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων των νησιωτικών περιοχών για βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016.
«Θέλουμε τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών να προστεθούν στις δικές σας αναζητήσεις και προβληματισμούς και αντίστροφα – οι δικές σας προτάσεις να γίνουν υλη για κοινοβουλευτική επεξεργασία και μετατροπή τους σε νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Γάκης, απευθυνόμενος στους συνέδρους, στους εισηγητές και στους Π. Κουρουμπλή, υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Α. Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, που συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους στην ειδική θεματική ενότητα για τη «νησιωτικότητα».
Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Γάκης, παρουσίασε τη δραστηριότητα της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, το έργο των βουλευτών και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις προοπτικές της νησιωτικής Χώρας.
Ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη νησιωτική Χώρα, ικανό να υποστηρίξει το εγχείρημα της δίκαιης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών. «Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία ενός «αναπτυξιακού Χάρτη» για τα νησιά, με ρεαλιστικούς στόχους, που να δίνει ουσιαστικό ρόλο στην ΤΑ. Ο «Χάρτης», αυτός, θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η πολυνησιακή Ελλάδα», είπε.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, επισήμανε τη σημασία της ενσωμάτωσης των προτάσεων και των αποτελεσμάτων των πρωτοβουλιών της Υποεπιτροπής στο διάλογο για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας, που η υλοποίηση τους, θα συνεισφέρει στην εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δημήτρης Γάκης έθεσε τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες του «Νησιωτικού Αναπτυξιακού Χάρτη». Στόχοι, που όπως τόνισε, θα πρέπει να εξειδικευθούν, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς και τοπικο-αυτοδιοικητικούς φορείς, που θα συντονιστούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό.
Κύρια σημεία – άξονες του αναπτυξιακού μοντέλου:
1) Ενεργοποίηση της αναγκαίας σύγχρονης προσέγγισης στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής: Από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις στην έγκαιρη υιοθέτηση ρεαλιστικών, μεσοπρόθεσμων και στρατηγικών επιλογών.
2) Επανακαθορισμός ειδικών περιφερειακών στόχων στα ευρωπαϊκά προγράμματα – με υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης των τοπικών “brand name” (για παράδειγμα τα νησιωτικά αγροτικά προϊόντα).
3) Στοχευμένα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα για τα μικρά νησιά, μέσα σε ένα ευρύτερο πακέτο εργαλείων οικονομικής πολιτικής και μέσα σ’ ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα δίνει αντικειμενικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους νησιώτες επιχειρηματίες,
4) Κατάλληλη στελέχωση των μικρών νησιωτικών Δήμων για την τεχνολογική/διαδικτυακή στήριξη τους – αναγκαίος παράγοντας για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
5) Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα συνδέουν την εθνική οικονομική και κοινωνική πολιτική με τη πραγματικότητα των νησιωτικών περιοχών (όπως είναι οι αναπτυξιακές τράπεζες ειδικού σκοπού και τα επενδυτικά Ταμεία).
6) Η διατύπωση ενός νέου αξιόπιστου ειδικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά που θα σέβεται το περιβάλλον (ποιοτικό τουριστικό προϊόν, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επιμήκυνση ης περιόδου).
7) Η σχεδίαση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνδυασμένων συγκοινωνιών στη νησιωτική Χώρα, στο πλαίσιο που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο, με άξονα την αξιόπιστη, ποιοτική και φθηνή ενδο-νησιωτική σύνδεση, τον εκσυγχρονισμό των λιμένων και των υποδομών των μικρών νησιών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης τόνισε την ανάγκη στήριξης της νησιωτικής Χώρας και την υποχρέωση όλων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε: «Οφείλουμε, ο καθένας από το δικό του ρόλο, να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των νησιωτών στην αναπτυξιακή πολιτική του κράτους. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στην κοινωνία. Για να αποκτήσει η τοπική οικονομία δυναμική, η τοπική αυτοδιοίκηση προοπτική και η χώρα μέλλον. Για να έχει νόημα η έννοια της «νησιωτικότητας»!», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου