Συνεντεύξεις

Ελ. Βόζεμπεργκ: «Ασφυξία στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την άποψη ότι «Οι ‘κόκκινες γραμμές’ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοκκινίσει από τη ντροπή τους, αφού το θέατρο των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων, δεν ξεγελά πια κανέναν», εκφράζει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Παράλληλα, μιλάει για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ένα ζήτημα το οποίο έχει και η ίδια φέρει πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ για τη Ν.Δ. δηλώνει ότι το πιο σημαντικό είναι σύντομα να πάψει να βρίσκεται στη θέση της σκιώδους κυβέρνησης.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, πρόσφατα η αρμόδια Επιτροπή για το μεταναστευτικό ζήτημα, επιβεβαίωσε γι’ ακόμα μια φορά την ολιγωρία της Ελληνικής Kυβέρνησης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται και είναι επιτακτική η ανάγκη εκμετάλλευσης όλων των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα hotspots παραμένει εκρηκτική, οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν κάτω από κακές συνθήκες, ενώ δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για την καταγραφή τους. Πού βρισκόμαστε τελικά;
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ξεκινούν από το «προσκλητήριο»  το οποίο απηύθυνε μετά τις πρώτες εκλογές του 2015, καθιστώντας τη χώρα μας κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ το 2014 οι ροές ήταν απολύτως ελεγχόμενες και πολλοί εξ αυτών εισέρχονταν μέσω Ιταλίας.
Στη συνέχεια όχι μόνο δεν διδάχθηκε από τα λάθη της, αλλά συμφώνησε να δεχθεί 50.000 πρόσφυγες – και μάλιστα τους 20.000 με επιδότηση ενοικίου – χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση και τις απαραίτητες υποδομές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης αποτελεί η προκλητική της αδυναμία να απορροφήσει την πρώτη δόση ύψους 70 εκ ευρώ από συνολικά ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό 509 εκ ευρώ, επειδή σύμφωνα με απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική προ εξαμήνου ερώτησή μου, δεν έχει ακόμη υποβάλει την προβλεπόμενη έκθεση δαπανών.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας είναι η διαδικασία καταγραφής να καρκινοβατεί, χιλιάδες άνθρωποι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα hot spots και η υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά να έχει προκαλέσει πτώση του τουρισμού έως και 70% και ασφυξία στις τοπικές κοινωνίες.
Όμως τα λάθη και οι παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τις ευθύνες της Ευρώπης για τη μη λειτουργία της μετεγκατάστασης και τη μη επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις χώρες, που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
 • Δηλώσατε πρόσφατα πως αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και θα πει «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για να καθίσουν στις καρέκλες τους. Εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές, και ποια είναι η καλύτερη ημερομηνία κατά την γνώμη σας;
Οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο βολικό συνομιλητή από τη σημερινή κυβέρνηση, αφού εμφανίζεται πρόθυμη να υπογράψει ο,τιδήποτε με αντάλλαγμα λίγο χρόνο παραμονής στην εξουσία.
Το θέατρο των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων, δεν ξεγελά πια κανέναν. Οι “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοκκινίσει από τη ντροπή τους!
Το επιβεβαιώνουν περίτρανα, μεταξύ πολλών άλλων παραδειγμάτων, το κόψιμο του ΕΚΑΣ, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η πώληση των δανείων στα “κοράκια” των αγορών, η άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο αυξημένος ΦΠΑ ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, ο αφανισμός του κράτους πρόνοιας, η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια μέσω του υπερταμείου και οι δραματικές υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Τελικά το μόνο αριστερό που θα μείνει από αυτήν την κυβέρνηση θα είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα!
• Θα ήθελα το σχόλιό σας, σχετικά με την κίνηση των ευρωβουλευτών για το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία. Ήταν ένα μήνυμα από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου;
Έως πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν χρήσιμη, καθώς εξασφάλιζε υπέρ της Ευρώπης το μοναδικό τρόπο να ασκήσει ουσιαστική επιρροή στην Τουρκία.
Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα χώρα υποχρεώνουν την Ευρώπη να τηρήσει μία πιο σκληρή και αποφασιστική στάση.
Η ανάλγητη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, η παντελής έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μαζικές διώξεις κρατικών λειτουργών και δημοσιογράφων, οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, οι συνεχείς απειλές Τούρκων αξιωματούχων, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και το ζήτημα της θανατικής ποινής  προφανώς δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
• Η Ελλάδα, μπορεί με μια καλή επενδυτική πλατφόρμα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του επενδυτικού σχεδίου –κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών, υπό αυτές τις συνθήκες;
Η επενδυτική απραξία που μαστίζει την ελληνική οικονομία δεν θα θεραπευθεί με το επενδυτικό σχέδιο, ούτε με τoν αναπτυξιακό νόμο ή το νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.
Οι επενδύσεις δεν επιβάλλονται με σχέδια ή νόμους, αλλά έρχονται όταν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον.
H υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τα capital controls και η υπερβολική γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την κυβερνητική αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία, προφανώς δεν καθιστούν τη χώρα μας πόλο έλξης για σοβαρούς επενδυτές.
Άλλωστε η κυβέρνηση, έρμαιο των αναχρονιστικών της ιδεοληψιών και ξένη με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, έδειξε εξ αρχής τις διαθέσεις της. Όχι μόνο δεν έφερε στη χώρα ούτε μία νέα μεγάλη επένδυση, αλλά και έκανε ό, τι μπορούσε για να διώξει και όσες υπήρχαν.
Αυτό έπραξε με το Ελληνικό, αφού μόλις υπέγραψαν ανακάλυψαν ότι δήθεν περιλαμβάνει αρχαιολογικό χώρο, τον ΟΛΠ, όταν  προσπάθησαν να αλλάξουν τους όρους της σύμβασης εν αγνοία των αντισυμβαλλομένων της Cosco, τον Ελληνικό Χρυσό, η νέα μονάδα του οποίου έπληττε το περιβάλλον, αλλά μόνο επί υπουργίας Σκουρλέτη και όχι επί Σταθάκη, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΣΦΑ και κάθε άλλη σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία.
Όμως η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα, μπορεί να συγκινεί το αριστερό της ακροατήριο, αλλά δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό και αποτρέπει κάθε σοβαρό επιχειρηματία να επενδύσει στη χώρα μας.
Μετά ταύτα δεν αποτελεί έκπληξη η πτώση της Ελλάδας κατά πέντε θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας για το 2016, που την έφερε ισόβαθμη στη σχετική λίστα με χώρες όπως η Ναμίμπια, η Αλγερία και η Ονδούρα.
• Πώς είδατε την ‘σκιώδη κυβέρνηση’ την οποία σχημάτισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα νέο σχήμα τομέων ανά Υπουργείο σε πλήρη αντιστοιχία με τη σημερινή δομή της κυβέρνησης, με στόχο τον πιο εντατικό και αποτελεσματικό έλεγχο του κυβερνητικού έργου.
Στην επιλογή των επικεφαλής κάθε τομέα ο πρόεδρος του κόμματος είχε την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε ισάξιους, καθώς   η ΝΔ διαθέτει πλειάδα άξιων και ικανών στελεχών.
Όμως το πιο σημαντικό είναι σύντομα η ΝΔ να πάψει να βρίσκεται στη θέση της σκιώδους κυβέρνησης και μάλιστα όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου