Η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων λόγων Airbnb, τουρισμού και αναιμικής έστω ανάκαμψης, φαίνεται να οδηγεί θεσμούς και κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το «πάγωμα» για ένα χρόνο, ως το τέλος του 2019, του φόρου υπεραξίας. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων έχει θεσμοθετηθεί από το 2014, και προέβλεπε συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ωστόσο με συνεχείς αποφάσεις έχει παγώσει.
Όπως προβλεπόταν επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εφόσον ο φορολογούμενος διακρατήσει το προς πώληση ακίνητο για περισσότερα από πέντε έτη, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Επίσης όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους προ του 1995 απαλλάσσονται του φόρου. Η τελική υπεραξία, επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος, προσδιορίζεται βάσει ποσοστιαίων συντελεστών απομείωσης. Οι τελευταίοι κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25) χωρίς να εφαρμοστεί .
Στις σκέψεις για πάγωμα φαίνεται ότι οδηγεί μια απλή εξίσωση, δηλαδή η αναθέρμανση της αγοράς φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία μέσα από τους άλλους φόρους. Μια ενδεχόμενη επιβολή νέας επιβάρυνσης εκτιμάται ότι θα φέρει και πάλι την αγορά σε πτώση. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων, μετά τη μικρή πτώση (1%) που είχαν παρουσιάσει το 2017, αυξήθηκαν κατά 2,5% λόγω της αυξημένης ζήτησης. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η αγορά ακινήτων στο τρίτο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 3,7% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ στα υπόλοιπα αστικά κέντρα 1,2% και στην υπόλοιπη χώρα 1,6%.
Πηγή: reporter.gr