Την απόφασή του, να αποχωρήσει από την εθελοντική προσπάθεια που υπηρετούν εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια, εξυπηρετώντας τις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ρόδο, στην πρόχειρη δομή στα παλιά σφαγεία, γνωστοποίησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντίνος Μαντικός.
Όντας γνωστός σε όλους τα τελευταία χρόνια για τις υπηρεσίες που πρόσφερε εθελοντικά στην φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που έχουν περάσει από το νησί της Ρόδου (αφού δεν υπάρχει hot spot) ο κ. Μαντικός, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε πως έχει ήδη ξεπεράσει κάθε όριο όχι σε προσφορά, όσο σε κούραση. Παρών ήταν και ο γιατρός, κ. Σάββας Καραγιάννης πρώην δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, όσοι πέρασαν να βρουν μια καλύτερη ζωή.
«Πήραμε την απόφαση, προσωπικά εγώ, ο Σάββας Καραγιάννης και ο Παντελής Αντωνιάδης, οι τρεις δηλαδή, οι οποίοι έχουμε επί 4 χρόνια, 3 μήνες και 18 μέρες, κλείσει σε αυτό που λέμε ‘Άτυπος Χώρος Φιλοξενίας Προσφύγων’. Α
πό την αρχή που ξεκίνησε αυτή η δομή να λειτουργεί για να υπάρχει ένα μέρος ‘μεταγωγών’ εμείς συνδράμαμε από την πρώτη στιγμή, το στηρίξαμε με μόνο γνώμονα ότι όσοι φιλοξενούνται εδώ δεν έπρεπε να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να κοιμούνται στα πάρκα κ.λπ. και να έχουμε περιστατικά, όπως αυτά που είχαν σημειωθεί στην Κω. Αυτή η δομή, στο πρώτο χρονικό διάστημα, λειτούργησε σιωπηρά.
Τα παλιά σφαγεία είναι ένα ερείπιο μέχρι σήμερα. Εμείς κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να μπορεί να μείνει κάποιος προσωρινά. Αρχικά, τους κρατούσαμε για 48 μέρες και μετά έφευγαν, Αυτή η διαδικασία, κράτησε από τις 17 Αυγούστου 2015 έως τις 21 Μαρτίου 2016. Από εκεί κι έπειτα, η κατάσταση άλλαξε τελείως.
Όσοι έρχονταν, έμεναν ολόκληρους μήνες ενώ έχουμε και περιπτώσεις που έχουν μείνει εδώ και χρόνια. Να θυμίσω ότι όλα αυτά, στηρίχθηκαν σε δύο πράγματα: στον εθελοντισμό και στην προσφορά του κόσμου.
Ο κόσμος, επέδειξε μεγάλη ανταπόκριση στην προσφορά για την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών ενώ υπήρχε και ιατρική περίθαλψη, αφού πολλοί γιατροί από την Ρόδο, έδωσαν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Ο κ. Σάββας Καραγιάννης, όχι μόνον κάλυπτε τις ανάγκες αλλά έβρισκε και τα απαραίτητα φάρμακα για όσους είχαν προβλήματα. Οι εθελοντές, στο αρχικό στάδιο ήταν πάρα πολλοί αλλά στην πορεία, άρχισαν να… μειώνονται.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μόνοι που παραμείναμε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, εθελοντικά, είμαστε εμείς με τον Σ.Καραγιάννη και τον Π. Αντωνιάδη. Εμείς, ό,τι κάναμε το κάναμε με την ψυχή μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαντικός.
Ο κ. Μαντικός, εξέφρασε τα παράπονά του για την στάση ορισμένων ανθρώπων απέναντι στους εθελοντές, λέγοντας με πικρία πως ακούγονται αρνητικά σχόλια και πικρά λόγια για την εθελοντική προσφορά τους.
«Η δομή αυτή έχει πρόβλημα εδώ και τέσσερις μήνες με την αντλία μεταφοράς λυμάτων –το οποίο αντιμετωπίσαμε με ένα πρόχειρο τρόπο. Υπάρχουν 85 άτομα (εκ των οποίων 8 παιδιά) που κινδυνεύουν από ασθένειες εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα με τα λύματα. Είμαι στην δυσάρεστη θέση να πω ότι κουράστηκα να περιμένω. Κουράστηκα να προσπαθώ και να μην έχω συμπαράσταση. Δεν υπάρχουν τρόφιμα κι έχουμε μείνει χωρίς ζάχαρη, γάλα, ρύζι, ενώ τα μόνα που υπάρχουν είναι 5 κιλά φακή, 5 κιλά μακαρόνια και 10 λίτρα σπορέλαιο. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε υπό αυτές τις συνθήκες….» ανέφερε ο κ. Μαντικός.
Ο κ. Καραγιάννης ξεκίνησε λέγοντας: «Και για μένα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία η ενασχόλησή μου με την ιατρική φροντίδα των προσφύγων. Μέχρι πρότινος δεν είχε συμβεί, να βρεθεί η Ρόδος στο σημείο να φιλοξενεί ανθρώπους οι οποίοι, διωγμένοι από την πατρίδα τους και χωρίς αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είχαν επιλέξει να κάνουν σταθμό στο νησί μας.
Από την αρχή, δεν μπορούσα να φανταστώ από ιατρικής άποψης τι θα αντιμετώπιζα, γιατί κανένας δεν μας είχε ενημερώσει για τις συνθήκες υγείας που υπάρχουν στις χώρες από όπου ξεκινούσαν αυτοί οι άνθρωποι.
Έπρεπε λοιπόν, για τον καθένα που ζητούσε ιατρική βοήθεια, να λάβουμε λεπτομερές ιστορικό για να δούμε τι υπήρχε. Τα πρώτα χρόνια, αντιλήφθηκα ότι η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είχε γίνει πολύ συστηματικά από μέρους τους. Στην αρχή άφησαν να προταθούν τα γυνιακόπαιδα και οι άρρωστοι με αποτέλεσμα τον πρώτο καιρό να έχουμε και ηλικιωμένους, και πολύ μικρά παιδιά και ασθενείς.
Η σοβαρότερη περίπτωση που είχαμε ήταν ένα παιδί 14 ετών, ο Οσάμα, που είχε καρκίνο κι ένα άλλο παιδί που είχε οξεία λευχαιμία και χρειαζόταν θεραπεία με φάρμακα εξειδικευμένα.
Το νοσοκομείο δεν μπορούσε να φροντίσει γι αυτό και μας βοήθησε ο Σύλλογος ‘Ροδαυγή’. Ήταν πολλές οι δυσκολίες σε αυτή την δομή. Οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικότερες, για ανθρώπους ταλαιπωρημένους, κουρασμένους, απογοητευμένους και απελπισμένους γιατί δεν ήξεραν τι μέρα θα ξημέρωνε.
Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε και είμαι ευτυχής που δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής.
Τώρα που κλείσαμε την δομή, ο καθένας ας κάνει τον απολογισμό του. Εμείς τουλάχιστον, μπορούμε να κοιμόμαστε με ήρεμη την συνείδησή μας» είπε μεταξύ άλλων.
Αμφότεροι, εξέφρασαν με πικρία την αποχώρησή τους από την δομή και από την προσπάθεια εθελοντικής προσφοράς, γενικότερα, ενώ ο κ. Μαντικός είπε πως σημειώθηκαν κακές συμπεριφορές απέναντί του και δυσμενή σχόλια.
Καταλήγοντας, είπαν πως πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν και τώρα είναι στην ευχέρεια της νέας δημοτικής αρχής, των λοιπών φορέων και της κοινωνίας για το τι θα γίνει με την δομή στα παλιά σφαγεία και με την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.
https://www.dimokratiki.gr/04-12-2019/apochorisi-ethelonton-apo-ti-domi-filoxenias-prosfygon-sta-palia-sfageia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.