Πιο συγκεκριμένα υπάρχει αδιέξοδο μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κι έτσι το θέμα πάει προς διαμεσολάβηση ενώ έχει λήξει και η μετενέργεια, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων να είναι στον αέρα.
«Η διαχρονικά υπεύθυνη στάση ξενοδόχων-ξενοδοχοϋπαλλήλων, έχει κρατήσει έως σήμερα ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό πιστεύω θα επιβεβαιωθεί & πάλι. Οι συνθήκες της πανδημίας, με αναστολές & ανασφάλεια, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν & από τις δύο πλευρές» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιάννης Ρέτσος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήταν επικεφαλής Ομοσπονδία Ξενοδόχων ο Γιάννης Ρέτσος, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπογραφόταν άμεσα και μάλιστα την ώρα που οι επιταγές της τρόικας οδηγούσαν σε κατάργηση των συντεταγμένων θεσμών ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των εταίρων.
Βέβαια κάποιες ξενοδοχειακές ενώσεις κινούνται σε σχέση με τη ΣΣΕ σε άλλη κατεύθυνση και σπεύδουν να κλείσουν το θέμα δημιουργώντας εικόνα ρήγματος στο εσωτερικό της ΠΟΞ. Έτσι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει υπογράψει τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις 4% για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια για τα έτη 2020 και 2021 και επιπλέον αύξηση 1% για το έτος 2022. Η διάρκεια της ισχύος της σύμβασης είναι η μέγιστη προβλεπόμενη, δηλαδή τρία έτη.
Σύμφωνα πάντως με την ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που εξέδωσε και ανακοίνωση, η πρότασή της προέβλεπε πάγωμα της υφιστάμενης κλαδικής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο. Στον αντίποδα η ΠΟΞ ζητούσε «μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 20%». Η ΠΟΞ «απάντησε» την επομένη ημέρα ότι δεν θα μπει σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων.
Επιπλέον η ΠΟΞ αναφέρει: «Όταν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πίστευαν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο θα παραμείνουν ρυθμισμένες, εμείς τους διαψεύσαμε (και οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ) και διατηρήσαμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Όταν το 2018 επανήλθε ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και τότε επίσης κάποιοι δεν πίστευαν πως η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επεκταθεί, τους διαψεύσαμε ξανά, τιμώντας την υπογραφή που είχαμε βάλει.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει εμπράκτως αποδείξει την πίστη της και τον σεβασμό της στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό, δεν θα εμπλακούμε σε κανενός είδους χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να τοποθετηθούμε, ελπίζοντας να μη χρειαστεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης στην οποία θα προσέλθουμε όπως πάντα καλόπιστα, ευελπιστώντας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας υγειονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας γονατίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο».
Από την πλευρά της η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Δυστυχώς μετά από διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν καταφέραμε να συγκλίνουμε με την εργοδοτική πλευρά και να υπογράψουμε μια συλλογική σύμβαση εργασίας μέσα σε δύσκολους καιρούς για τον κλάδο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Από την πλευρά μας, η πρότασή μας ήταν ξεκάθαρη, αναλογιζόμενοι και το πρόβλημα της πανδημίας, δηλαδή για τον επόμενο χρόνο να παραμείνουμε στα ίδια οικονομικά επίπεδα, χωρίς να αλλάξει κάτι στα μισθολογικά και θεσμικά σημεία της σύμβασής μας.
Η πρόταση της ΠΟΞ για μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 20% ουσιαστικά είναι μια πρόταση μη υπογραφής σύμβασης, απορρυθμίζοντας έτσι στον κλάδο τους όρους αμοιβής και εργασίας.
Μας ζητήθηκε να υπογράψουμε μειώσεις μισθών! Αλήθεια, ποιους μισθούς;
Φέτος, αυτή τη δύσκολη σεζόν, τα μέτρα στήριξης προς τους Ξενοδόχους ήταν δυσανάλογα με αυτά των εργαζομένων, πιστεύαμε έτσι πως και οι θέσεις εργασίας θα γλίτωναν και πως στο τέλος θα καταφέρναμε να ρυθμίσουμε εκ νέου τους όρους αμοιβής και εργασίας στον κλάδο.
Κάνουμε λοιπόν γνωστή για άλλη μια φορά, ακόμα και τώρα, να εγκαταλείψουν οι εργοδότες τις παράλογες απαιτήσεις τους για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και να ανανεώσουμε για 1 χρόνο τη σύμβαση ως έχει.
Καλούμε επίσης τους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και κ. Κόνσολα αντίστοιχα να πάρουν επίσημα θέση, όπως και τον ΣΕΤΕ αλλά και κάθε καλοπροαίρετο εργοδότη-ξενοδόχο, αν συμφωνούν με τέτοιου είδους πρακτικές.
Αλήθεια, πώς θα ανοίξετε τα ξενοδοχεία σας του χρόνου και τι θα πείτε στο προσωπικό σας μετά από όσα έχει τραβήξει φέτος, ότι θα μειώσετε τους μισθούς;
Από τη μεριά μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση στους μισθούς μας, ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, γιατί η καραντίνα κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα αρχίσει ο αγώνας μας για επιβίωση.
Όλοι λοιπόν οι φορείς του Τουρισμού, υπουργοί, εργοδότες και σωματεία, να τοποθετηθούν στο θέμα που λέγεται “υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας”».
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr