Καταφθάνει στη χώρα μας το ένα από τα δυο φάρμακα αντικλωνικών αντισωμάτων. Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
Έρχεται σήμερα ή αύριο στην Ελλάδα για κλινική μελέτη το ένα από τα δυο φάρμακα αντικλωνικών αντισωμάτων και θα ζητηθεί από ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία- αλλά όχι σε βαριά κατάσταση- να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Προέδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου.
Πρόκειται για το φάρμακο της Regeneron στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες Επιστήμονες.
Όσον αφορά την τιμή του, ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer, ο Προέδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουάριου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση από τοn Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκέμβριου, όπως έχει προγραμματιστεί.
Στο θέμα, δε, των μονοκλωνικών αντισωμάτων είχε αναφερθεί πρόσφατα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως «φαίνεται ότι θα μπουν και αυτά στα πρωτόκολλα θεραπειών μας και θα βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση των ασθενών μας».
Καινοτόμα φάρμακα
Υπενθυμίζεται ότι τα καινοτόμα φάρμακα κατά της COVID-19 των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Eli-Lilly και Regeneron έλαβαν πρόσφατα άδεια έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Ενα εκ των δύο μάλιστα – και συγκεκριμένα το σκεύασμα REGN-COV2 – είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν προσβλήθηκε από τον πανδημικό ιό.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν καταπολεμά επιβλαβή παθογόνα όπως οι ιοί. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή είναι έτσι «προγραμματισμένα» ώστε να κατευθύνονται ειδικά εναντίον της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 με στόχο να εμποδίζουν την προσκόλληση και την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.
Η θεραπεία
Σε ό,τι αφορά τη χορήγησή τους, ενδείκνυται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ασθένειας με COVID-19, σε ανθρώπους που είναι επιβεβαιωμένα θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 και κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά. Επομένως, σύμφωνα με την έκτακτη άδεια που έχουν λάβει από τις αμερικανικές αρχές, συμπεριλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω αλλά και ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές επιπλοκές.
Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τα μονοκλωνικά αντισώματα θα λειτουργήσουν «ανακουφιστικά» για τα συστήματα Υγείας ανά τον κόσμο, που δέχονται μια πίεση άνευ προηγουμένου. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες η λήψη τους πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (εντός 10 ημερών).
Ωστόσο, παρότι χορηγούνται με ενδοφλέβια έγχυση σε νοσοκομείο αλλά σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό, κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθησή τους στο σπίτι αφού λάβουν τη θεραπεία.
Γι’ αυτό και στην περίπτωση που λάβουν σχετική έγκριση και στην Ευρώπη, η διάθεσή τους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το κρατικό «κανάλι» και αποκλειστικά ύστερα από αίτημα γιατρού σε δημόσια δομή που θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης του ασθενούς.
Πηγή newpost.gr