Τις προσδοκίες για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαμηλώνει το Βερολίνο, η στάση του οποίου θεωρείται κομβική για ενδεχόμενες αποφάσεις.
Η γερμανική πλευρά -με διπλό «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»- διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ουσιαστικά υποστηρίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, που δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας.
Η θέση του Βερολίνου
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενο απόφασης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία».
Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία, λέγοντας όμως ότι «αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα».
Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν τη Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η κ. Άντεμπαρ τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η Ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».
Μισέλ: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία
Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων τόνισε ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου «θα συζητήσουμε με τα 27 κράτη-μέλη για τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σχέση».
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας όταν δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας» πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr