Σημεία ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας
«Εκφράζουμε την πολιτική βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να αναγνωρίσει το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, το οποίο είναι συνδεδεμένο και από τον τίτλο του με την Ελλάδα άρρηκτα», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία του ν/σ για την αναγνώριση του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγ. Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου & της Μάλτας.
Ο αναπληρωτής Υπουργός, αφού υπενθύμισε ότι το Τάγμα είχε υπερασπιστεί τη Ρόδο από τους Οθωμανούς κατακτητές, υπογράμμισε ότι «είναι μια δύναμη η οποία στηρίζει τις εθνικές μας θέσεις εκεί που χρειαζόμαστε», όπως φαίνεται και από την επιστολή του προς την Ελληνική Δημοκρατία με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2020, με την οποία παίρνει θέση σε σχέση με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη εθελοντισμού στην Ιταλία, μετά τον ερυθρό Σταυρό, με αυξημένη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. «Και είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας τέτοιες φωνές ηχηρές, με ισχυρό πλέγμα συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας με τρίτες χώρες, που καταδικάζουν τις ενέργειες που προσβάλλουν τον ελληνικό λαό, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και την ιστορική κληρονομιά της ίδιας της Κωνσταντινούπολης».
Ο αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της χρονικής στιγμής της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Τάγμα των Ιπποτών, πριν την επίσημη επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το πλαίσιο των σχέσεων που θέλουμε να έχουμε και να οικοδομήσουμε και στο μέλλον με το Βατικανό είναι πολύεπίπεδο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και τόνισε ότι «είναι μία σημαντική ευκαιρία, για την ανάδειξη των Χριστιανικών δεσμών που μας συνδέουν, την ανάδειξη του ρόλου του Βατικανού στα ανθρωπιστικά ζητήματα και την εμβάθυνση της συνείδησης ότι εδώ στην Ελλάδα, σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου, υπερασπιζόμαστε χριστιανικές αξίες και τις υπερασπιζόμαστε μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης. Και ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία αυτών των δικαιωμάτων σε αντίθεση με γείτονες χώρες που πολλές φορές εκμεταλλεύονται ακόμα και αδύναμους ανθρώπους, όπως πρόσφυγες και μετανάστες, για την επίτευξη πολιτικών σκοπών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι μέσω σχετικής ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων, εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης από την πλευρά του Τάγματος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συναντηθεί στο γραφείο του με αντιπροσωπεία του Τάγματος, το οποίο έχει εθελοντική αποστολή με σπουδαίο ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο σε 120 χώρες.