Σε ανοιχτή σύγκρουση εξακολουθούν να βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες με την κυβέρνηση. Το Μαξίμου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενόψει της κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, υποσχόμενο «βελτίωσης» όμως στην αντίπερα όχθη εξακολουθεί να υπάρχει δυσφορία με τον πρόεδρο των Δικηγορικών Συλλόγων να χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και να δηλώνει έτοιμος για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Βερβεσός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως όλα δείχνουν, είναι αιτία πολέμου για τον πολυπληθή κλάδο που ετοιμάζεται να βγει και πάλι στους δρόμους αύριο, Τρίτη.
Προσφυγή στο ΣτΕ
«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός.
«Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
«Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;»
«Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βερβεσός φθάνοντας στο συμπέρασμα πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται με τον μισθωτό.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αντιδράσεων προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ και παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία, την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.
«Δεν έχετε βάλει μυαλό; Καταγγέλλατε τον νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα τι θέλετε; Εγώ σας λέω ότι θα πάμε στο ΣτΕ και πάλι», είπε ο κ. Βερβεσός προκαλώντας την αντίδραση του Χάρη Θεοχάρη.
«Δηλαδή, να φέρουμε ξανά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου; Αυτό μας λέτε; Πάτε να το πείτε στα μέλη σας και πείτε τους ότι προτείνατε στη Βουλή να φύγει αυτό το νομοσχέδιο και να μπει στη θέση του το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Και να πληρώνουν ξανά εισφορές 2.500 ευρώ το μήνα! Αυτή είναι η πρότασή σας! Αυτό να πάτε στα μέλη σας και να το πείτε!», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει κάνει προσαρμογές με βάση τη διαβούλευση, και αυτές οι προσαρμογές έχουν βελτιώσει το νομοσχέδιο».
Δεν είμαστε δογματικοί, λέει ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπερασπίστηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέγοντας πω «δεν είναι φοροκαταιγίδα είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό (MEGA) το ενδεχόμενο για αλλαγές, μικρές όμως, στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.
«Συζητήσαμε, συζητάμε και θα συνεχίζουμε να συζητάμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Δεν είμαστε δογματικοί», είπε.
Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τις αλλαγές που προηγήθηκαν στο προτεινόμενο νομοθετικό κείμενο: «Έγιναν αλλαγές, όπως μειώσαμε κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος, έγιναν διευκρινίσεις για το τι σημαίνει μαχητό τεκμαρτό εισόδημα και προτάθηκαν και εξαιρέσεις».
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών αλλά με αστερίσκους: «Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί το νομοσχέδιο αλλά όχι να αλλάξει η φιλοσοφία του», επισήμανε.
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών είπε: «Σέβομαι την άποψη τους το δικαίωμα τους να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν»
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε πως με τη θέσπιση του τεκμαρτού εισοδήματος δίνεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να στοχεύσει σε ελέγχους μεγάλων φοροφυγάδων: «Με την προσπάθεια που κάνουμε μένουν παραπάνω ανθρώπινοι πόροι της ΑΑΔΕ ώστε να στραφούν στα μεγαλύτερα ψάρια. Μέχρι τώρα μερικοί χιλιάδες εφοριακοί προσπαθούν να ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Το τεκμαρτό εισόδημα
Ερωτηθείς για την καθιέρωση του τεκμαρτού εισοδήματος απάντησε ότι «με αυτό που κάνουμε επιδιώκουμε το κράτος να εισπράξει κάτι και τα έσοδα να κατευθύνονται σε άλλους πολίτες. Το τεκμαρτό μπαίνει στο ύψος του κατώτατου μισθού».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ανάλογη διαδικασία υπάρχει από την ΑΑΔΕ για τα τεκμήρια διαβίωσης, διευκρινίζοντας ότι το περασμένο έτος μόνο 46 άνθρωποι προσέφυγαν προκειμένου να εξαιρεθούν.
Τραβούν χειρόφρενο μέχρι την Πέμπτη τα ταξί
Χωρίς ταξί θα μείνει η χώρα από σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, καθώς οι ιδιοκτήτες θα συμμετέχουν στις απεργίες, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), διαμαρτυρόμενη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Πηγή in.gr