Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Πάππου: Δεν ζητάμε, αλλά απαιτούμε από το κεντρικό κράτος να είναι δίπλα μας και να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

• Δεν μπορεί μετά από μία φυσική καταστροφή να περιμένουμε δύο ή τρία χρόνια να λάβουμε την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Είναι κάτι το εξοργιστικό, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου • Τα Δωδεκάνησα συμβάλλουν στο ΑΕΠ της χώρας σε μεγάλο ποσοστό. Είμαστε η κορωνίδα του τουρισμού κι έχουμε ανάγκη υποδομών

Δεν ζητάμε, αλλά απαιτούμε από το κεντρικό κράτος να είναι δίπλα μας και να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από την μεγάλη καταστροφή που άφησε στη Ρόδο η κακοκαιρία «Βora», δηλώνει στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

«Πραγματικά έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα τόσο στο κέντρο της Ιαλυσού, όσο και στο Φαληράκι με εκτεταμένες ζημιές όχι μόνο σε δημόσιες υποδομές, αλλά και σε περιουσίες ιδιωτικές, σε καταστήματα, ξενοδοχεία, σπίτια και βέβαια αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, διότι αυτό που βιώνουμε θα είναι η νέα “κανονικότητα”, λόγω των τεράστιων αλλαγών που έχουμε στο κλίμα.
Βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες πλέον είναι ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν προβλήματα, τα οποία δεν είναι περιστασιακά, αλλά εμφανίζονται όλο και συχνότερα και εντονότερα.
Οπότε εδώ θα χρειαστεί να γίνει ένας απαραίτητα σωστός σχεδιασμός για την νέα τάξη πραγμάτων, ούτως ώστε τα προβλήματα αυτά να μην επαναληφθούν, να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα ή τουλάχιστον της ίδιας έντασης αρνητικά αποτελέσματα και να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού», όπως είπε.
Ερωτηθείς αν έχει μία πρώτη εκτίμηση για το πόσες είναι οι πληγείσες επιχειρήσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι και οι εκλογές στο ΕΒΕΔ, ο κ. Πάππου τόνισε: “για κανέναν από μας δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή οι εκλογές. Η καταγραφή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, γιατί μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία τόσο με την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Γιώργο χατζημάρκο, όσο και με τον δήμαρχο Αλ. Κολιάδη, ώστε να συσταθεί άμεσα το κλιμάκιο, το οποίο απαρτίζεται και από εκπρόσωπο του ΕΒΕΔ, προκειμένου να γίνει το συντομότερο δυνατό η καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων, πάντα μιλάμε για τις επιχειρήσεις. Εμείς ως ΕΒΕΔ, δεν έχουμε τη δυνατότητα δυστυχώς να εμπλακούμε σε κατοικίες, βεβαίως πολλές από τις κατοικίες αυτές είναι επιχειρηματιών, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει και οικονομική δυνατότητα από πλευράς επιμελητηρίου να μπορέσει να καλύψει τέτοιες ζημιές.
Σαν επιμελητήριο έχουμε ήδη ενημερώσει για τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία έχουμε και σε κεντρικό επίπεδο τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου ζητήσαμε να τεθεί ως θέμα η καταστροφή του νησιού της Ρόδου σε αυτές τις δύο περιοχές κι έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι και από κει θα έχουμε την όποια οικονομική στήριξη, η οποία πλέον είναι απαραίτητη ούτως ώστε να βοηθήσουμε τα μέλη μας. Σε πρώτο βαθμό αυτό το οποίο έχουμε κάνει άμεσα είναι να ενισχύσουμε δύο σωματεία μέλη μας των επαγγελματιών αυτοκινητιστών και των χωματουργικών μηχανημάτων, τα οποία από την πρώτη στιγμή εργάζονται νυχθημερόν για να μπορέσουν να ανοίξουν τους δρόμους.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα μέτρα και άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι σε συνεργασία τόσο με την ΠΝΑι και τον δήμο, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία θα λειτουργήσουν και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, διότι ο βαθμός συνεργασίας τον οποίο έχουμε επιδείξει στα Δωδεκάνησα είναι μοναδικός σε όλη τη χώρα”, όπως επισήμανε σχετικά.
Αναφορικά με την μη καταβολή μέχρι σήμερα των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες από τη φωτιά το καλοκαίρι του 2023, όταν και καταστράφηκαν περιουσίες, ο κ. Πάππου τόνισε: «Αυτό είναι που ζητάμε και απαιτούμε πλέον από το κεντρικό κράτος να είναι δίπλα μας, διότι εδώ τα Δωδεκάνησα είναι μία περιοχή η οποία συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας σε μεγάλο ποσοστό.
Θα έλεγα ότι είμαστε και η κορωνίδα του τουρισμού, από την άλλη πλευρά έχουμε ανάγκη υποδομών το έχουμε τονίσει όχι μόνο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ακόμη και για την καθημερινότητα. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους τοπικούς εκπροσώπους φορέων και όχι μόνο, όλοι είμαστε μαζί, εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δυστυχώς δεν έχουμε τα ανοιχτά αυτιά και τα άμεσα αντανακλαστικά τα οποία επιθυμούμε προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο κράτος.
Εμείς οι Δωδεκανήσιοι είμαστε άνθρωποι της προσφοράς.
Από το παρελθόν θα έλεγα ότι είμαστε πρωτοπόροι σε πολλούς τομείς είτε του εμπορίου, είτε του τουρισμού, αλλά δυστυχώς δεν εισπράττουμε τα αντίστοιχα εύσημα και τα εύσημα δεν έχουν να κάνουν με το μπράβο και συγχαρητήρια. Εχουν να κάνουν με τη φροντίδα του κεντρικού κράτους στην περιοχή μας ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε είτε στο κράτος είτε στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μας, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί.
Βλέπουμε ότι υπάρχουν αδικίες και στρεβλώσεις και όχι μόνο σε υποδομές ή σε αντανακλαστικά, αλλά πολύ περισσότερο δεν προσέχουν στο να λύσουν προβλήματα τα οποία απασχολούν την περιοχή μας και επαναλαμβάνω τα παράπονά μας δεν έχουν να κάνουν με τον περιφερειάρχη μας, που ευτυχώς κι έχουμε τον Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος έχει άμεσα αντανακλαστικά σε οτιδήποτε παρουσιάζεται, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική κυβέρνηση, όπου εκεί πραγματικά θα πρέπει να δούμε πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, της άμεσης φροντίδας που χρήζει η περιοχή μας”.
Τέλος ως προς το διαδικαστικό των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είπε ότι είχε επικοινωνία τη Δευτέρα με τον περιφερειάρχη σχετικά με την σύσταση της επιτροπής, η οποία αναμένεται άμεσα, είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της περιφέρειας. «Εμείς συμμετέχουμε με ένα μέλος, εκτιμώ ότι από σήμερα που θα υπάρξει πλέον η λήξη του συναγερμού των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν αμφιβάλλω ότι η σύστασή της θα είναι άμεση.
Ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος, όπως και στις φωτιές έτσι και τώρα, βρίσκεται κοντά μας, ήρθε αμέσως. Το πρόβλημα δεν είναι τα αντανακλαστικ, το να έρθουν να γίνει η επιτροπή άμεσα, η σύσταση και η εκτέλεση του έργου, το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει άμεσα να εκταμιευθούν οι αποζημιώσεις, γιατί το κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση έχει ανάγκη την οικονομική ενίσχυση άμεσα και όχι μετά από δύο-τρία χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσουν τουλάχιστον τα καθαρίσματα. Μετά η αντικατάσταση εξοπλισμού είναι κάτι το οποίο είναι βεβαίως πολύ περισσότερο χρονοβόρο και κοστοβόρο, αλλά και πάλι και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.
Δεν μπορεί μετά από μία ζημιά να περιμένουμε δύο και τρία χρόνια να λάβουμε την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση.
Είναι κάτι το εξοργιστικό και βεβαίως δεν είναι ο σωστός μηχανισμός στήριξης, όταν ο κάτοικος της περιοχής, όταν ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας έχει άμεση την ανάγκη στήριξης. Αρα θα προσπαθήσουμε και πάλι όλοι μαζί να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε να γίνουν οι εκταμιεύσεις το συντομότερο δυνατό, δυστυχώς δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από εμάς».
Τέλος, ο κ. Πάππου ερωτήθηκε αν λόγω του ότι η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι εκλογές στο επιμελητήριο σε άλλη ημερομηνία, λέγοντας ότι “δυστυχώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, στα επιμελητήρια οι εκλογές τους είναι ορισμένες κεντρικά από την κυβέρνηση του κράτους. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί βεβαίως γιατί αυτή τη στιγμή κανένας από τους ενδιαφερόμενους για τις εκλογές Δωδεκανήσου δεν έχουμε ούτε την διάθεση, ούτε το χρόνο να ασχοληθούμε με αυτή την εκλογική διαδικασία, αλλά δυστυχώς είναι λίγο σύνθετο το πρόβλημα και δεν είναι εύκολο να μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου