Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις.
Η κακοκαιρία Bora άφησε πίσω της σκηνές καταστροφής σε αρκετά σημεία του νησιού, με πολλούς κατοίκους και επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση.
Το απόγευμα της Τρίτης, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του Δήμου Ρόδου με φορτηγά και μπουλντόζες στην περιοχή Μαραγκών στο Τσαΐρι προκειμένου να δοθούν τρόφιμα και λοιπά χρειώδη σε δεκάδες ανθρώπους που παραμένουν αποκλεισμένοι για τουλάχιστον 90 ώρες καθώς λόγω της κακοκαιρίας έπεσε η γέφυρα και έτσι είναι αδύνατον να φύγουν από την περιοχή.
Εν τω μεταξύ, νέο μήνυμα από το «112» εστάλη στους κατοίκους του νησιού με την επισήμανση: «Οσοι βρίσκεστε στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Ρόδου, Καλλιθέας και Πεταλούδων περιορίστε τις μετακινήσεις σας λόγω βροχόπτωσης».
«Οι ζημιές είναι τεράστιες»
Ο Ανδρέας Κόγγος, ιδιοκτήτης καταστημάτων στην περιοχή της Ιαλυσού, περιγράφει στην «Κ» την τραυματική εμπειρία που βίωσε και τις συνέπειες για τις επιχειρήσεις του.
«Ζήσαμε πολύ τρομακτικές καταστάσεις. Το φαινόμενο ήταν εξαιρετικά έντονο και γρήγορο. Μέσα σε μία ώρα από τις πρώτες πλημμύρες, τα καταστήματά μου γέμισαν λάσπη. Οι ζημιές είναι τεράστιες τόσο σε προϊόντα όσο και σε σταθερό εξοπλισμό, όπως έπιπλα και υπολογιστές», δηλώνει.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν λειτουργούν τα δίκτυα τηλεφωνίας ή το ίντερνετ. Είμαστε σε αβεβαιότητα».
Ο ίδιος περιγράφει το χάος που επικράτησε τη νύχτα της κακοκαιρίας: «Ημουν αποκλεισμένος στο κατάστημα μαζί με τον πατέρα μου μέχρι τις 3 το πρωί. Το περιπολικό κατάφερε με δυσκολία να μας μεταφέρει στο σπίτι των γονιών μου, γιατί στο δικό μου δεν μπορούσα να φτάσω. Η κεντρική οδός Ιαλυσού είχε μετατραπεί σε έναν χείμαρρο που παρέσυρε τα πάντα».
«Είμαστε στην παράλληλη οδό του ποταμού. Το νερό, μην έχοντας άλλη διέξοδο, κατέληξε στην κεντρική πλατεία Αποστολίδη, δημιουργώντας μια τεράστια “πισίνα” με ορμητικά νερά. Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε το κατάστημα όσο μπορούσαμε, αλλά το νερό έφτασε τους 50-60 πόντους», εξηγεί.
Αναφέρει ότι δεν έλαβε κάποια προειδοποίηση από τις Αρχές. «Μόνο επειδή συμμετέχω σε εσωτερική ομάδα συνομιλίας του δήμου κατάλαβα ότι έρχεται κάτι σοβαρό και πήγα στο μαγαζί. Αν δεν ήμουν σε αυτήν την ομάδα, ίσως το καταλάβαινα μόνο από τα social media όταν θα ήταν ήδη αργά».
«Καταστράφηκε ολοσχερώς η επιχείρησή μου»
Ο Δημήτρης Σαχίνης, ιδιοκτήτης αθλητικού καταστήματος στην ίδια περιοχή, μίλησε στην «Κ», περιγράφοντας τη δική του εμπειρία. «Η επιχείρησή μου καταστράφηκε σε ποσοστό 95%. Το μαγαζί βρίσκεται στη Λεωφόρο Ηρακλειδών, σε ημιυπόγειο χώρο περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων. Στο ισόγειο έφτασε το νερό μέχρι το μισό μέτρο, ενώ στο ημιυπόγειο ανέβηκε μέχρι και τα δύο μέτρα. Ολος ο εξοπλισμός και το εμπόρευμα, μαζί με την αποθήκη, καταστράφηκαν» σημειώνει.
Η καταστροφή σημειώθηκε τα ξημερώματα, όταν μεγάλοι όγκοι νερού κατέβηκαν από την περιοχή, κατακλύζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Ο ίδιος, ευρισκόμενος στην Αθήνα εκείνες τις μέρες για επαγγελματικούς λόγους, δεν μπορούσε να επέμβει.
«Οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι, με την αστυνομία και την πυροσβεστική να μην επιτρέπουν τη διέλευση. Ακόμα και αν ήμουν εδώ, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα», εξηγεί.
Ζημιές σε επιχειρήσεις άνω των 150.000 ευρώ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κωνσταντίνος Σπανός, υπογράμμισε στην «Κ» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι: «Υπάρχουν ακόμα περίπου 140 άνθρωποι σε έναν αποκλεισμένο οικισμό, χωρίς φως, νερό ή τηλέφωνο. Ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωση Ξενοδόχων και το Επιμελητήριο συνδράμουν παραδίδοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες τους», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε πως στην Ιαλυσό πάνω από 250 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Οι απώλειες για ορισμένες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 100 έως 150.000 ευρώ», τόνισε.
Οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν την Κρεμαστή, το Τσαΐρι, το Φαληράκι και στην πόλη της Ρόδου σε δρόμους γύρω από τη Μιχαήλ Πετρίδη.
Στην Κρεμαστή, η παραλία υπέστη σοβαρές καταστροφές, ενώ στο Φαληράκι ένα τμήμα ξενοδοχείου έχει αποκοπεί λόγω διάβρωσης του εδάφους από τα ορμητικά νερά. Στην πόλη της Ρόδου, αρκετά υπόγεια έχουν πλημμυρίσει, κυρίως εξαιτίας βουλωμένων φρεατίων.
«Η κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις και συσσώρευση φερτών υλικών στους δρόμους, ενώ οι βασικές υποδομές σε πολλές περιοχές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», σημείωσε.
Η επόμενη ημέρα
Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς η κακοκαιρία μόλις σταμάτησε, ενώ υπάρχει ανησυχία για νέο κύμα βροχών που αναμένεται από την Πέμπτη.
Ο Κωνσταντίνος Σπανός δήλωσε πως τα συνεργεία βρίσκονται ήδη επί ποδός, προσπαθώντας να καθαρίσουν δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, το μέγεθος των ζημιών καθιστά το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο.
«Τα πάντα είναι κορεσμένα. Τα νερά παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και η κατάσταση είναι χαοτική», είπε.
Οι πληγέντες της Ιαλυσού περιμένουν τώρα την κρατική υποστήριξη και τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις, με την ελπίδα να ξανασταθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η επιστροφή στην κανονικότητα για πολλούς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Ο Ανδρέας Κόγγος ελπίζει σε άμεση κρατική βοήθεια. «Οι ζημιές είναι μεγάλες. Ξέρουμε ότι θα ανοίξει μια πλατφόρμα για αιτήσεις αποζημίωσης, αλλά μέχρι τότε παλεύουμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας. Θέλω να πιστεύω ότι το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να μη ζήσουμε ξανά κάτι τέτοιο. Ημασταν τυχεροί που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές αυτή τη φορά, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είμαστε το ίδιο τυχεροί στο μέλλον». Κλείνοντας, επισημαίνει ότι η φετινή καταστροφή ήταν μεγαλύτερη από εκείνες του 2013 και του 2019. «Αυτό που συμβαίνει κάθε πενταετία δεν είναι σύμπτωση. Εχουμε τον χρόνο να φτιάξουμε υποδομές που θα μας προστατεύσουν. Η πρόληψη είναι το κλειδί».
Ο Δημήτρης Σαχίνης, από την πλευρά του, δεν κρύβει την απογοήτευσή του: «Το μαγαζί μου είναι μόλις τριών ετών. Το ξύλινο πάτωμα έχει φουσκώσει, οι γυψοσανίδες έχουν διαλυθεί, και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν καταστραφεί. Απαιτούνται πλήρεις επισκευές, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσω και την εορταστική περίοδο, την πιο σημαντική για τις πωλήσεις».
Ακόμα και με ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές, οι προοπτικές είναι ζοφερές. «Η καταστροφή είναι τέτοιας έκτασης που πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν. Δεν ξέρω αν μπορώ να το αντέξω ψυχολογικά. Ισως η επόμενη μέρα για μένα να σημαίνει αλλαγή επαγγέλματος», καταλήγει.
Πηγή: kathimerini.gr