Τοπικές Ειδήσεις

Σε διεθνές συνέδριο στην Εσθονία με θέμα την «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση», ο Μιχαήλ Γ. Καβουκλής

Στην Εσθονία βρέθηκε ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και Επικεφαλής του Φόρουμ για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ρόδου – EESD Forum, Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, όπου και συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νάρβα, από τις 28η Νοεμβρίου μέχρι και τη 1η Δεκεμβρίου 2024.

Ο Μιχάλης Καβουκλής ήταν υπεύθυνος για τη θεματική ενότητα «Βιώσιμος Τουρισμός: Πολιτισμός και Πράσινη Επιχειρηματικότητα» όπου και αναλύθηκε ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη, συνοχή και προστασία των τοπικών κοινωνιών μέσα από την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και επιχειρηματικών μοντέλων.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Μιχάλης Καβουκλής, συμμετείχαν η Υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων και Γεωργίας της Εσθονίας, Piret Hartman, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ισλανδικού Φορέα Τουρισμού, Ásta Kristín Sigurjónsdóttir, η Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Visit Finland, Liisa Kokkarinen, η Προϊστάμενη Βιωσιμότητας του Οργανισμού Visit Estonia, Imbi Lepik-Martinson,  o Πρόεδρος της οργάνωσης We Love Sousse και επικεφαλής του Τυνησιακού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, Anis Boufrikha, ο Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Mahmoud Ezzat, και η υπεύθυνη Τουρισμού της Περιφέρειας Ida-Virumaa, Kadri Jalonen.

Οι υπόλοιπες θεματικές περιλάμβαναν την εφαρμογή πράσινων πρακτικών, την ενεργειακή διαχείριση, τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαδικασία μετάβασης, τη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη ενεργή συμμετοχή των νέων ως προς την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση.

Στα συμπεράσματα και προτάσεις του συνεδρίου, αναφέρονται ειδικότερα για τον Βιώσιμο Τουρισμό, τα ακόλουθα:

1. Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού πρέπει να επαναξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη του τους κινδύνους στους οποίους θέτει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επιφέρει σε θέματα στέγασης, εξάντλησης των φυσικών πόρων, φθοράς στις υφιστάμενες υποδομές και το αυξημένο ενεργειακό αποτύπωμα ενός τόπου.

2. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα ώστε να μην εξαρτάται η οικονομική του ευμάρεια αποκλειστικά από μία και μόνο βιομηχανία, τόσο ευαίσθητη όσο ο τουρισμός, όπως έχει αποδειχθεί κατά την πανδημία και με την κλιματική κρίση.

3. Οι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να υιοθετήσουν μοντέλα διαχείρισης βασισμένα στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών, ώστε να βελτιστοποιήσουν την ικανότητα φιλοξενίας του προορισμού με βάση τους υπάρχοντες πόρους (νερό, ενέργεια) και τις υφιστάμενες υποδομές. Ο στόχος κάθε προορισμού θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μοντέλων τουριστικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα οποία αρχικά θα έχουν επανορθωτικά και τελικά αναγεννητικά χαρακτηριστικά.

Στα πλαίσια του συνεδρίου έγιναν σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των φορέων από 20 χώρες που συμμετείχαν, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών αλλά και την από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, πολιτιστικής διαχείρισης, κοινωνίας των πολιτών και ανάπτυξης των νέων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Sillamäe Society For Child Welfare – SSCW και το διεθνές δίκτυο Green Habito – στο οποίο συμμετέχει και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο – με τη συνδιοργάνωση της Εσθονικής Αρχής Επενδύσεων, τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την υποστήριξη του Εσθονικού Κέντρου για την Κοινωνία των Πολιτών και του Ιδρύματος Anna Lindh.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου