Τοπικές Ειδήσεις

Θα ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Στέργος Στάγκας

Μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας η Ιαλυσός, προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Παντού, όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με λάσπη. Οι πλημμυροπαθείς προσπαθούν να απομακρύνουν την λάσπη με φτυάρια και κουβάδες, οικιακός και επαγγελματικός εξοπλισμός έχει αχρηστευτεί οδηγώντας σε απόγνωση τους περίοικους και τους επιχειρηματίες. Γερανοφόρα οχήματα απομακρύναν ακόμη από τους δρόμους αυτοκίνητα που παρέσυραν τα ορμητικά νερά, καταστρέφοντάς τα.
Οι επόμενες μέρες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες για την Ιαλυσό και τους κατοίκους της που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά από την υπερχείλιση του εγκυβωτισμένου ποταμού! Παρά το γεγονός ότι ο ποταμός έχει καθαριστεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων φορέων, παραμένει ιδιαίτερα «ευπαθής» καθώς γεμίζει πολύ εύκολα με καλαμιές και φερτά υλικά σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρώην δήμαρχος της Ιαλυσού, Στέργος Στάγκας, ο ποταμός Ιαλυσού μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένες ποσότητες νερού και είναι βέβαιο ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα αν δεν πραγματοποιθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Ήδη από το 1999 ο τότε δήμος της Ιαλυσού είχε προβεί στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.
«Το 1998 σημειώθηκε η πρώτη πλημμύρα. Το 1999, όταν εξελέγην, προχώρησα στην εκπόνηση της πρώτης μελέτης. Μέχρι το 2010 δεν είχαμε άλλες πλημμύρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Υπήρχαν, αλλά καταβάλαμε προσπάθειες για να τα αντιμετωπίσουμε. Το 2011, το 2013, το 2019 και φέτος, δυστυχώς, υπήρξαν πλημμύρες.
Ο Τριαντενός ποταμός έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί 12 έως 20 κυβικά μέτρα νερού το λεπτό, ενώ σε ορισμένα σημεία μπορεί να φτάσει τα 24 κυβικά μέτρα. Η λεκάνη απορροής της Φιλερήμου στέλνει στον ποταμό 38 κυβικά μέτρα νερού το λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έχουμε παρόμοια προβλήματα.
Η διαμόρφωση του ποταμού, όπως έχει γίνει, ήταν λανθασμένη. Ο κύριος λόγος ήταν η προσπάθεια των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν συντελεστή δόμησης και πρόσοψη, ώστε να χτίσουν σύμφωνα με το σχέδιο πόλης του 1971», είπε ο κ. Στάγκας και ανέφερε σχετικά με τις ενδεδειγμένες λύσεις που προτείνουν οι μελετητές τα εξής:
«Η μελέτη που εκπονήθηκε από τον πρώην δήμο Ιαλυσού, κατά την υπουργία Αλευρά, πρότεινε την αναμόρφωση του ποταμού σε μήκος 1500 μέτρων, με την κατασκευή πεζοδρόμων και γεφυριών δεξιά και αριστερά. Εναλλακτικά, προτάθηκε η κατασκευή ενός έργου από τους πρόποδες της Φιλερήμου, το οποίο θα μετέφερε τα νερά μέσω ενός νέου ποταμού, ξεκινώντας από την περιοχή της Σωτήρος.
Μόνο το κόστος των απαλλοτριώσεων για να διαμορφωθεί το νέο ποτάμι ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του έργου αυτού καθαυτού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου