Σύνδεση με το διαδίκτυο θα έχουν μέσα στο νέο έτος 5.493 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί να έχουν γρήγορη πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι συμβάσεις του έργου «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης- Αξιοποίησης των Υποδομών» υπεγράφησαν από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαο Δασκαλάκη και τα ανάδοχα σχήματα. Συγκεκριμένα, το έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, συνολικού προϋπολογισμού 161.077.032 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), από πόρους του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», του ΠΕΠ «Μακεδονία- Θράκη» και του ΕΠ «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007- 2013», αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της ελληνικής επικράτειας.
«Ο στρατηγικός στόχος του έργου είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε καν η βασική πρόσβαση στο ίντερνετ και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου, ήδη, προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο» επισήμανε ο κ. Δασκαλάκης. «Αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους 161 εκατ. ευρώ, η ελληνική Πολιτεία κάνει πράξη τη δέσμευσή της για ουσιαστική ενίσχυση της περιφέρειας, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα των Ελλήνων πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί» πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε ότι με την άμεση υλοποίηση των έργων Rurals θα ενισχυθεί άμεσα η απασχόληση, ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες ψηφιακές υποδομές για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η άμεση διάθεση αγροτικών προϊόντων θα ενισχυθούν σημαντικά με την άμεση επαφή με νέες αγορές, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ακόμη υποστήριξε ότι οι πολίτες της περιφέρειας θα αξιοποιούν άμεσα βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η ψηφιακή χορήγηση βεβαιώσεων και δημοσίων εγγράφων.
Σημειώνεται, ότι για τις ανάγκες του έργου, η χώρα (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) έχει χωριστεί σε τρεις ισοδύναμες περιοχές (LOTs), από πλευράς απαιτήσεων, στις οποίες αναδείχτηκαν οι εξής ανάδοχοι:
Τομέας (LOT) 1: ΟΤΕ (περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου), αξία 44.375.478 ευρώ.
Τομέας (LOT) 2: INTRAKAT- INTRACOM HOLDINGS- HELLAS ON LINE (περιοχές Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, Νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας, Κυκλάδων), αξία 60.315.940 ευρώ.
Τομέας (LOT) 3: ΟΤΕ (περιοχές Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου, Κρήτης), αξία 56.385.614 ευρώ.
http://www.agrotypos.gr