Πιστεύω ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους για το ’18. Εμείς έχουμε θέσει σαφείς θέσεις ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα”, δήλωσε στον Alpha 989 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε ότι “έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία το ‘16 και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση εκπορεύεται από το γεγονός ότι η ΝΔ επιλέγει μια πόλωση, μια οικονομική στρατηγική, που παραμένει χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Το μόνο που αναζητά η κοινωνία είναι μια θετική προοπτική ότι γυρίζουμε σελίδα και ότι θα υπάρξει ανάκαμψη”.
Εκτίμησε, ακόμη, ότι δεν θα γίνουν εκλογές.
Αναφερόμενος στη φορολογία ο κ. Σταθάκης είπε ότι “το 2016 τα φορολογικά έσοδα είχαν πολλά θετικά σημεία. Συμμεριζόμαστε όλοι ότι κάθε μείωση στη φοροδιαφυγή θα είναι προς όφελος όλων. Σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι”.
Υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης για αυξήσεις στους έμμεσους φόρους με το επιχείρημα πως σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις σε νερό και ρεύμα.
Έκανε λόγο για το κοινωνικό τιμολόγιο “που είναι ισχυρό όπλο και καλύπτει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει και μια διερεύνηση επιπρόσθετων εργαλείων για να δούμε ακόμα πιο ευέλικτους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε αδύναμες ομάδες στο ζήτημα των δόσεων”.
Ζήτησε υπομονή από τους πολίτες για το αλλαλούμ στις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα και τις εισφορές στα μπλοκάκια αφού παραδέχτηκε την έλλειψη υποδομών: “Σε κάθε μεγάλη πρωτοβουλία υπάρχει μια σειρά από τεχνικά θέματα που προκύπτουν. Οι υπηρεσιακοί και τεχνικοί μηχανισμοί χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί κάτι. Στα νέα δεδομένα δεν υπάρχει τεχνική υποδομή και θα πρέπει να φτιαχτεί”.
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας ο κος Σταθάκης είπε πως “υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως ο ΤΑΡ και άλλα. Ο τομέας ενέργειας θα αλλάξει στην Ελλάδα μέχρι το 2020 με νέους αγωγούς αερίου, με ανανεώσιμες πήγες ενέργειας που θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει πετύχει το 20% που καλείται να έχει, σε 5 χρόνια από σήμερα. Θα υπάρξουν αγορές ενέργειας και με πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να μετασχηματίσει την οικονομία.
Πρώτον υπάρχουν στενές σχέσεις με την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα διοχετευτούν μέσω της Ελλάδας τα αποθέματα, δηλ. ο νότιος άξονας. Το 2ο είναι η αξιοποίηση του άξονα που ξεκινάει από Αλεξανδρούπολη και θα πάει στην ενδοχώρα. Υπάρχει και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η δημιουργία των αγορών κομμάτι κομμάτι για το αέριο και ένα νέο καθεστώς που θα λειτουργήσει σε έναν χρόνο από σήμερα.
Με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αγορών που θα φέρει και σταδιακά μείωση του 50% της αγοράς μέχρι το ‘20 θα είναι πιο ευνοϊκό για τον καταναλωτή, και πολύ πιο ευνοϊκό και δεν το υποτιμώ καθόλου, για το περιβάλλον.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, το όφελος παραμένει ότι η τιμή του σήμερα έχει μειωθεί αρκετά. Οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Οι τιμές παραμένουν σε σχετικά λογικά επίπεδα και δεν θα επαναληφθεί η κρίση που είχαμε πριν 2-3 χειμώνες.
Θα γίνουν σε αιολικά πάρκα μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια”.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι “αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Υπάρχει προφανώς στο γεωπολιτικό θέμα των πηγών ενέργειας. Για πολλές τεχνολογίες που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Αμερική δηλώνεται ενδιαφέρον να υπάρξουν και σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα. Ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες οι φετινές συναντήσεις και αρκετά εξειδικευμένες. Επενδυτές και κυβέρνηση, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό”.