Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του Μιχάλη Σκανδαλίδη.
Για μια ολόκληρη πεντηκονταετία ο σεμνός αυτός κι ακάματος άνθρωπος υπήρξε μια διαρκής όσο και εξέχουσα παρουσία στα δωδεκανησιακά γράμματα. Με το σεβαστό σε όγκο και μοναδικό σε ποιότητα συγγραφικό έργο του συμπλήρωσε ουσιώδη κενά στη δωδεκανησιακή επιστημονική γραμματεία μας, ιδίως με τα μνημειώδη βιβλία του που καταγράφουν, ερευνούν και αναδεικνύουν τον γλωσσικό θησαυρό των νησιών μας. Τα βιβλία του αυτά είναι: «Η Χάλκη της Δωδεκανήσου, Ηθογραφία – Κοινωνιογραφία» (1965), «Το τοπωνυμικό της Χάλκης Δωδεκανήσου» (1983), «Ο νησιωτικός μικρόκοσμος του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους» (1994), « Δωδεκανησιακή Μικρονησία – Αιγαίου αινίγματα» (1997), «Ονοματολογική ναυσιπλοΐα στο ελληνικό Αιγαίο» (2001), «Τοπωνυμικά και ονοματικά της νήσου Κω» (2002), Λεξικό των Κωακών ιδιωμάτων» (2006), «Λεξικό των ονομάτων της Ελληνικής Μυθολογίας» (2012), «Αιγαιοπελαγίτικα γλωσσοϊστορικά μελετήματα» (2013), « Λεξικό του ιδιώματος της Καλύμνου» (2013) και « Λεξικό του ιδιώματος της Νισύρου (2015).
Τον βρήκε ο θάνατος, πνευματικά ακμαίο και δημιουργικό, ενώ ετοίμαζε την έκδοση του «Λεξικού του ιδιώματος της Χάλκης».
Για το συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, δύο φορές με το πανδωδεκανησιακό βραβείο Μοσκόβη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, καθώς και από άλλους φορείς.
Πέραν των εργασιών του, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε αυτοτελείς τόμους, ο εκλιπών συνεργάστηκε με τις περιοδικές επιστημονικές εκδόσεις που εξέδωσαν οι κατά τόπους φορείς κι ήταν πάντα παρών στα επιστημονικά συνέδρια του δωδεκανησιακού χώρου, παρουσιάζοντας ανακοινώσεις και δημοσιεύοντας άρθρα, με θέματα ονοματολογικά, ιστορικά, λαογραφικά και άλλα.
Αλλά ο Μιχάλης Σκανδαλίδης δεν ήταν μόνο ο ακούραστος κι εμβριθής ερευνητής και συγγραφέας. Διήνυσε μια λαμπρή εκπαιδευτική σταδιοδρομία κι η καλοσύνη, η αφοσίωση στο καθήκον και η σοφία του άφησαν αγαθή μνήμη στους μαθητές και τους συναδέλφους του.
Για 18 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου ως Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της, συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο στην οργάνωση των Πολιτιστικών Συμποσίων όσο και στην έκδοση των «Δωδεκανησιακών Χρονικών» καθώς και της σειράς των Αυτοτελών Εκδόσεων. Παράλληλα, συμμετείχε ανελλιπώς ως εισηγητής στα Πολιτιστικά μας Συμπόσια με πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις. Αναγνωρίζοντας αυτή την εξαιρετική προσφορά του, η Στέγη του απένειμε ειδική τιμητική πλακέτα στις 8 Φεβρουαρίου 2003.
Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω ήταν, για όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του, ένας άνθρωπος που σε εντυπωσίαζε με το βάθος της σκέψης, τη σεμνότητα και το ήθος του, ένας πολύτιμος συνεργάτης και σύμβουλος κι ένας εγκάρδιος κι ευπροσήγορος φίλος.
Διαβιβάζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Μιχάλης Σκανδαλίδης κατέχει μια εξέχουσα θέση στην πνευματική ιστορία του τόπου μας καθώα και στην ιστορία της Στέγης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ξεχωριστή προσωπικότητα και την ανεκτίμητη προσφορά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου
Αιωνια η μνημη του Διδασκαλου!!!