Το Βερολίνο επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του
Στον «πάγο» βάζει για ακόμη μία φορά η γερμανική κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η χώρα μας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ως προς αυτό το ζήτημα.
Ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για αυτό το θέμα, το οποίο ως γνωστό ανακινείται σε κάθε επίσκεψη γερμανού αξιωματούχου στην χώρα μας.
Η Μαρτίνα Φιτς, για ακόμη μία φορά ήταν ξεκάθαρη ως τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης: «Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί».
Υπενθυμίζεται πως προ δύο μηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε μια εξόχως ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα, ενώπιον του γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Είχε συγκεκριμένα θέσει θέμα νομικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων σε διεθνή δικαστήρια.
«Οφείλουμε να αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντίστασης, εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Κατά τα άλλα, όπως ενημέρωσε η κ. Φιτς, η κ. Μέρκελ θα βρεθεί στη χώρα μας για δύο ημέρες, στις 10 και 11 Ιανουαρίου. Το απόγευμα της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο. Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.
Στο επίκεντρο της επόμενης μέρας, συνέχισε η κυρία Φιτς, βρίσκεται η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί τη Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.