Με την λήξη του 2019 και το πέρασμα στο 2020, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γ. Πάππου, προβαίνει, μέσω της συνέντευξής του προς την “δ” σε μια γενική επισκόπηση της καταστάσεως, όπως την έζησε ο επιχειρηματικός κόσμος και ταυτόχρονα αναλύει τους βασικούς στόχους πάνω στους οποίους θα πολιτευθεί στο παρόν και στο άμεσο μέλλον, το ΕΒΕΔ.
• Κύριε Πάππου, κλείνει ακόμη ένας χρόνος. Ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με ένα σχόλιο για την χρονιά που αφήνουμε πίσω.
Στη χρονιά που πέρασε, δοκιμαστήκαμε. Ως οικονομία και ως κοινωνία. Χάσαμε πολλή από τη δύναμη και τη ζωντάνια μας, αλλά ευτυχώς δεν χάσαμε την προοπτική καi την στόχευσή μας. Στους τελευταίους μήνες του 2019 σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές, θετικές με την ανατροπή του κλίματος αβεβαιότητας σε κλίμα σταθερότητας και ανάκαμψης.
Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που βίωσε η χώρα μας, προκάλεσε ασφυκτικές πιέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Ήρθε όμως κ. Αθανασίου η στιγμή, αυτή η κρίση να λειτουργήσει πλέον ως καταλύτης θετικών αλλαγών. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που η αγορά ζητούσε εδώ και χρόνια, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δημιουργούν ένα «παράθυρο αισιοδοξίας» για το αύριο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει όχι μόνο ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά όλη η χώρα. Για τη χρονιά που έρχεται και για εκείνες που θα ακολουθήσουν.
• Μία ομολογουμένως δύσκολη χρονιά που και το Επιμελητήριο δοκιμάστηκε.
Φυσικά! Σε περιόδους κρίσης, όλοι οι θεσμοί δοκιμάζονται. Ήταν αναμενόμενο ότι και τα Επιμελητήρια, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε αυξημένα προβλήματα όπως η δραματική μείωση οικονομικών πόρων, οι ελλείψεις προσωπικού, δυσχέρειες στη διαδικασία προώθησης των αιτημάτων επιχειρήσεων.
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι ο θεσμός μας, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, κατάφερε να διατηρήσει το κύρος, την αξία του και την προοπτική του, για ένα και μοναδικό λόγο: γιατί το έργο του, οι υπηρεσίες και η γενικότερη προσφορά του, λειτούργησαν και λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, κι αυτό προκύπτει από την αντανάκλαση των ενεργειών και των δράσεών μας στην τοπική οικονομία, στα μέλη μας και στο σύνολο της κοινωνίας.
• Κύριε Πάππου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει για το 2020 ανάπτυξη 2,8 %. Είστε αισιόδοξος; Θεωρείτε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;
Είμαι πρωτίστως ρεαλιστής κ. Αθανασίου. Τον όρο αισιοδοξία, δεν τον ασπάζομαι ως έννοια σε ό,τι αφορά στην οικονομία διότι σημασία έχουν τα γεγονότα. Και τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. Σήμερα, η κατάσταση στην οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και στους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική βελτίωση του κλίματος και των προσδοκιών, τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς.
Μεταξύ των θετικών εξελίξεων λοιπόν, που με ανακούφιση άκουσε η κοινωνία, είναι οι φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων για την απομάκρυνση γραφειοκρατικών, χωροταξικών και άλλων εμποδίων, για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων, για την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων. Είναι το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο εχθρός του καλού όμως πάντα είναι το καλύτερο. Παραμένει η ανάγκη για περισσότερες παρεμβάσεις, σε τομείς όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η ανάγκη για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στις αποκρατικοποιήσεις, στη φορολογία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη δημόσια διοίκηση, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στην Παιδεία.
Η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Στον σκληρό αγώνα που δίνουν καθημερινά οι επιχειρηματίες μας, για πρόοδο, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, για αύξηση του ΑΕΠ του τόπου μας. Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, είμαστε υπέρ της λήψης μέτρων που αποβαίνουν προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, που είναι προϊόν διαβούλευσης, διαλόγου και ορθολογικού σχεδιασμού. Ως επιχειρηματίες και πολίτες αυτού του τόπου, αυτών των νησιών που είναι απομακρυσμένα από το κέντρο, είμαστε υπέρ των αποφάσεων εκείνων που θα στηρίζουν στην πράξη και θα υπερασπίζονται την έννοια του νησιώτη.
• Άρα δεν έχει κλείσει για εσάς το κεφάλαιο Συντελεστές ΦΠΑ;
Όχι βέβαια, αντιθέτως έχουμε ανοίξει νέο κεφάλαιο για την διεκδίκηση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων μέτρων στήριξης της νησιωτικότητας. Ρεαλιστικές προτάσεις, υπεύθυνες διεκδικήσεις. Και σε αυτό, θεωρούμε βέβαιη την αρωγή και τη στήριξη των Δωδεκανήσιων Κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων.
Για εμάς, η συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας είναι σίγουρα πολύ περισσότερο από ένα μεταφορικό ισοδύναμο.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε τις προτεραιότητές μας, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Όπως έχουμε πράξει και με όλα τα θέματα που έχουμε διαχειριστεί και διεκπεραιώσει έως σήμερα.
• Όπως προσφάτως πράξατε και για την Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Ακριβώς, και για την Τράπεζα Δωδεκανήσου. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, και για τους νησιώτες μας, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, που τιμωρούνται για την επιλογή τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα. Προσφάτως είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για την επίλυση, με νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, του σοβαρότατου αυτού ζητήματος που ταλαιπωρεί και κρατά ομήρους χιλιάδες Δωδεκανήσιους μέχρι και σήμερα.
• Κύριε πρόεδρε κάνοντας τον απολογισμό του 2019, σε ποια σημεία θα στεκόσασταν;
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εφέτος συμπλήρωσε 70 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Ένας θεσμός που λειτούργησε και λειτουργεί με συνέπεια, σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του τόπου μας. Εκπροσωπεί διαχρονικά το πιο δημιουργικό και παραγωγικό κομμάτι αυτού του τόπου: ανθρώπους που τολμούν να μετατρέπουν ιδέες και ικανότητες σε Αξία.
Ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν.
Μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες, αναπτύξαμε δράσεις με σκοπό την υψηλή ποιότητα και χρησιμότητα προς τα μέλη μας. Οργανώσαμε πληθώρα σεμιναρίων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου μας και άλλους φορείς, καθώς και πλήθος ημερίδων με θέματα οικονομικής, επιχειρηματικής και φορολογικής επικαιρότητας.
Συμμετείχαμε σε εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργαστήκαμε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των επιχειρήσεων – μελών μας και την κατάθεση προτάσεων και υπομνημάτων, όπως για το παρεμπόριο, τα πνευματικά δικαιώματα, κ.ά.
Συμμετείχαμε σε συναντήσεις εργασίας στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σκοπό τον σχεδιασμό του Νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για την περιοχή μας και την υπογράμμιση των τομέων παρέμβασης και χρηματοδότησης.
Φιλοξενήσαμε τις εργασίες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Ρόδο, με συμμετοχή 280 εκπροσώπων τόσο από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας μας, όσο και από τα αρμόδια Υπουργεία και συνεργαζόμενους φορείς.
Αποδείξαμε για άλλη μια χρονιά ότι οι σωστές ιδέες και η συνεργασία φορέων υλοποιεί σημαντικά έργα και δράσεις. Σταθήκαμε αρωγοί και χορηγοί σε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, ενισχύοντας τη δράση σωματείων και συλλόγων.
Υποστηρίξαμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο.
Επενδύσαμε στις ψηφιακές υπηρεσίες προς τα μέλη μας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Επενδύσαμε σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει νέους και αποδοτικούς τρόπους επικοινωνίας για τις επιχειρήσεις-μέλη μας.
Κάθε μέλος μας που έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, από την άνεση του γραφείου του.
Μπορεί να αναζητά συνεργάτες, να διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του χωρίς να επισκεφτεί το επιμελητήριο, να παρακολουθήσει σεμινάρια εξ αποστάσεως και να εκπαιδευτεί, αλλά και να βρει επενδυτικά προγράμματα που τον ενδιαφέρουν. Ταυτόχρονα μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο στα μητρώα του, να εκδώσει Πιστοποιητικά και Βεβαιώσεις, να πληρώσει συνδρομές που τυχόν οφείλουν, με την χρήση πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας, να τροποποιήσει μη σημαντικά στοιχεία τους, όπως στοιχεία επικοινωνίας κ.ά.
• Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για το νέο έτος; Πού επενδύει το Επιμελητήριο κύριε Πάππου για το 2020; Πόσο ψηλά θα μπει αυτή τη φορά ο πήχης;
Οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων συνεχώς αυξάνονται και διαφοροποιούνται. Ο εντεινόμενος διεθνής αλλά και εσωτερικός ανταγωνισμός απαιτεί συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Αντί λοιπόν, για μία γενική υποστήριξη, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από ολοκληρωμένα συστήματα πληροφόρησης και χρειάζονται εξειδικευμένες συμβουλές και κατευθύνσεις.
Ανταποκρινόμενο σε αυτή την αλλαγή, το Επιμελητήριό μας, επενδύει στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, στην σφαιρική τους ενημέρωση και τα εναλλακτικά κανάλια, παράμετροι που διαμορφώνουν μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα την οποία χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της νέας εποχής που ανοίγεται μπροστά μας.
Η αξία μιας επιχείρησης, που θέλει να έχει διάρκεια στο χρόνο, διαμορφώνεται μέσα από την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί, τις καινοτομίες που προωθεί, τις αγορές που “κατακτά”. Τέτοιους επιχειρηματίες έχουμε ανάγκη. Τέτοιους επιχειρηματίες οφείλουμε να προετοιμάσουμε. Τέτοιους επιχειρηματίες οφείλουμε να προβάλλουμε.
Για τον λόγο αυτό, δίνουμε σημασία στην εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, λογιστικά, φορολογικά, εξαγωγικά θέματα, επενδυτικά κίνητρα, τεχνολογικές εξελίξεις κ.ά.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες εν γένει μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυξάνουν τον δείκτη καινοτομίας, δημιουργούν προστιθέμενη αξία και νέες υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας.
Παρόλο το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης των υπηρεσιών διαδικτύου σε σχέση την πλειονότητα των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, οι προοπτικές χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και για την αύξηση της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Και σε αυτό επενδύουμε.
Στόχος να παρέχουμε στις επιχειρήσεις μας τα σωστά εργαλεία για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να προσαρμοστούν αποτελεσματικότερα στα νέα ψηφιακά δεδομένα και φυσικά να λειτουργήσουν ευεργετικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ή τη βελτίωση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και του αγοραστικού κοινού. Θέλουμε οι επιχειρήσεις μας να αποκτήσουν ψηφιακή ωριμότητα.
Ταυτόχρονα πέραν των ετήσιων εκθέσεων στις οποίες λαμβάνει μέρος το Επιμελητήριο με φυσική παρουσία και περίπτερο, εφέτος προγραμματίζεται και η συμμετοχή σε εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος όπως ο θαλάσσιος τουρισμός και σπορ, ο ποδηλατικός τουρισμός, οι διοργανώσεις γάμων και λοιπών εκδηλώσεων.
• Κλείνοντας, κύριε πρόεδρε, την ευχή σας για τη Νέα Χρονιά!
Εύχομαι η Νέα Χρονιά να ανταμείψει τη Δωδεκάνησο όπως της αξίζει. Να τύχει επιτέλους της ανταμοιβής ανάλογης αυτών που απλόχερα έχει προσφέρει στη Μητέρα Πατρίδα. Σε όλες τις Δωδεκανήσιες και όλους τους Δωδεκανήσιους, εύχομαι ολόψυχα το 2020 να έχουν υγεία, επιτυχίες, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία.
Για τον επιχειρηματικό κόσμο ιδιαίτερα, εύχομαι από καρδιάς να έχει δύναμη, θάρρος, δημιουργικότητα και αισιοδοξία για να ανταπεξέλθει στις έντονες προκλήσεις της εποχής μας.