Πολιτιστικά

Εικονική περιήγηση στην Πινακοθήκη της Ρόδου

Σε μια εικαστική απόδραση στη Ρόδο μάς προσκαλεί η Πινακοθήκη της πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα, η Πινακοθήκη Ρόδου, με αφορμή τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, φιλοξενεί την έκθεση «Βιογραφία» και μας δίνει την ευκαιρία να την επισκεφθούμε ψηφιακά στην ιστοσελίδα του μουσείου www.mgamuseum.gr και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της τεχνολογίας της εικονικής περιήγησης.

Η έκθεση, που επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, παρουσιάζει τις προσωπογραφίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών όπως των: Κόντογλου, Τσαρούχη, Φασιανού, Εγγονόπουλου, Μόραλη, Χαλεπά. Προσωπογραφίες παιγνιώδεις αλλά και πιο σοβαρές, όλες εκείνες οι μορφές που από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα έχουν να αφηγηθούν στον κόσμο ιστορίες για τους καλλιτέχνες και την εποχή τους.

Η Πινακοθήκη δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κινηθεί με εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο μέσα στο χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μπορεί να ενεργοποιήσει με ένα «κλικ» τους υπερσυνδέσμους που έχουν ενσωματωθεί μέσα στην περιήγηση και να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες (επεξήγηση πίνακα, προβολή βίντεο, φωτογραφία). Αν μη τι άλλο, σε αυτό το ριζικά αλλαγμένο τοπίο, η «Βιογραφία» και η Πινακοθήκη Ρόδου ανοίγονται στο ψηφιακό κοινό σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η «Βιογραφία», αναψηλαφώντας το «πρόσωπό» της, προσφέρει στο κοινό μια επισκόπηση της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης. Αποκαλύπτοντας τη μορφή αυτών των προσώπων, καταγράφει δι’ αυτών την εξέλιξη της εγχώριας ζωγραφικής από τον Θεόφιλο ως τον Θεοφυλακτόπουλο σε μία τολμηρή συνομιλία. Για διαφορετικούς λόγους, κάθε πρόσωπο -και ο δημιουργός του- στέκονται συμβολικά για να αφηγηθούν την ιστορία τους κι όλοι μαζί συνθέτουν την ιστορία της Πινακοθήκης Ρόδου.

«Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου αποκαλύπτει με αυτή την έκθεση το “πρόσωπο” της συλλογής του. Πρόκειται για μια συλλογή μοναδικής σημασίας σε όλη την Ελλάδα, με την εξαίρεση της Εθνικής Πινακοθήκης – που παρουσιάζει με πληρότητα τους δασκάλους της ελληνικής τέχνης και τους μαθητές τους, οι οποίοι έγιναν με τη σειρά τους οι δικοί μας δάσκαλοι», σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. «Είναι δηλαδή συλλογή που μπορεί διαχρονικά να φέρνει σε επαφή το κοινό και τους δημιουργούς του στα εικαστικά μας πράγματα. Τα βλέμματα των εικόνων συνθέτουν την ιστορία της Ροδιακής Πινακοθήκης και συγκροτούν ένα μοναδικό χρονικό της εγχώριας εικαστικής δημιουργίας. Οι “ζωές” των εικόνων αυτών συνθέτουν όλες μαζί την ταυτότητα της συλλογής, συστήνουν τη “βιογραφία” της».

Η έκθεση είναι εισαγωγή σε όσα προγραμματίζει το μουσείο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν παραδοθούν το Νεστορίδειο Μέγαρο και η Πινακοθήκη Ανδρέα Ιωάννου στη μεσαιωνική πόλη για τη μόνιμη συλλογή. Στους δύο χώρους του ισογείου έχει στηθεί, για πρώτη φορά, μια σύναξη προσώπων. Τα πρόσωπα αυτά αποκτούν φωνή, συνομιλούν μεταξύ τους, και το καθένα μάς παρουσιάζει το δημιουργό του.

«Τα έργα έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο», σημειώνει ο Γιώργος Μυλωνάς, «ώστε να λειτουργούν αντιστικτικά, να επιτρέπουν συγκρίσεις έργων και δημιουργών που ίσως φαινομενικά δεν σχετίζονται, αλλά προτρέπουν στην αναζήτηση ενός βαθύτερου νήματος, ενός πιο κρυφού συνδετικού ιστού.

Η “Βιογραφία”, εντέλει, είναι ένας “χορός” ανθρώπινων προσώπων που τα βλέμματά τους λένε πολλά, είναι μορφές που αναστατώνουν το μυαλό και σπρώχνουν στην αναζήτηση καινούργιας οπτικής. Είναι η φωνή που θα ακούσουμε αν αφήσουμε το έργο να μιλήσει εντός μας».

Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση εδώ: https://exhibitions.mgamuseum.gr/2020-biographies/el/eikoniki-periigisi/.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου