Ειδήσεις

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό στην Κίνα και ελλείψεις φαρμάκων

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα σχετικά με την Κίνα και τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετέχει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Δεν είχε γίνει γνωστό εκ των προτέρων εάν στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής είχε στα τέλη Νοεμβρίου ένα ατύχημα που τον οδήγησε στο χειρουργείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθεραπεία του θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο με αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται το θέμα της Κίνας και οι συστάσεις της ΕΕ για τις αφίξεις από την Κίνα.

Μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν είχαμε απευθείας πτήσεις από Κίνα, αλλά από βδομάδα θα υπάρχουν δύο απευθείας αφίξεις της Air China.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική γραμμή είναι να ζητείται υποχρεωτικό τεστ στην αναχώρηση από την Κίνα, είτε για όσους ταξιδεύουν απευθείας είτε για όσους ταξιδεύουν με ενδιάμεσο σταθμό.

Η χώρα μας δεν προσανατολίζεται στο να εφαρμόζει δειγματοληπτικούς ελέγχους στις αφίξεις, κάτι που έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες, (δεν υπάρχουν πια ξενοδοχεία καραντίνας, δεν υπάρχει σύστημα monitoring κ.λπ.) ενώ και στην στην Ιταλία που εφαρμόζεται το μέτρο, αποδεικνύεται ανεφάρμοστο στην πράξη.

Στο «τραπέζι» είναι η επίσης εξέταση των λυμάτων από τα αεροπλάνα που έρχονται από την Κίνα, όμως η ανάλυση των λυμάτων θέλει μέρες.

Αναμένεται ακόμη να υπάρξει σύσταση για χρήση μασκών στα αεροδρόμια από επιβάτες και εργαζομένους, χωρίς όμως υποχρεωτικότητα.

Η εκτίμηση που υπάρχει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι η έξαρση στην Κίνα υπάρχει λόγω του συνδυασμού χαμηλής φυσικής ανοσίας και μικρού βαθμού εμβολιασμού και μάλιστα με κινεζικά εμβόλια, αμφίβολης ποιότητας, και δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της νόσου COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή και αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα, αρχής γενομένης από τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν τα μέτρα αυτά με τυχαίες δοκιμές επιβατών που φθάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Συναγερμός για νέα παράλλαξη

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

“Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν”, ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, “δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5”. Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, “γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων”.

Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον “ενοχοποιείται” μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό – αν και όχι βέβαιο – ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. “Συνιστά ειρωνεία”, επεσήμανε “ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ”.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Χέιμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τη ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου