Το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στον Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να «αποκαλυφθεί» το νέο σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.
Το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στις κραυγαλέες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν (και) το περασμένο καλοκαίρι σε κοσμοπολίτικα νησιά, αλλά και σε παραλίες της Αττικής, όπου επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» του νόμου, έκαναν κατάληψη στις ελληνικές ακτές με ξαπλώστρες και ομπρέλες, χωρίς να αφήνουν ελεύθερο χώρο στους λουόμενους που ήθελαν να κάνουν μπάνιο, βάζοντας στην αμμουδιά τη δική της πετσέτα και ομπρέλα, χωρίς να πληρώσουν κάποιο beach bar για τις υπηρεσίες του.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο, εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι και η απουσία του είχε οδηγήσει στο «κίνημα της πετσέτας και της ξαπλώστρας» σε πολλά νησιά, καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονταν για την κατάληψη των παραλιών από θηριώδεις ξύλινες κατασκευές, μέχρι ξαπλώστρες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
Μύκονος, Πάρος, Ρόδος, Χαλκιδική
Τα φαινόμενα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι ήταν εκατοντάδες. Οι ελεγκτές δεν προλάβαιναν να κάνουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα και «λουκέτα» σε Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Ρόδο, Αττική, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Θάσο.
Οι καταγγελίες για παραβάσεις σχετικά με την κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια, για χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή έπεφταν «βροχή» σε καθημερινή βάση.
Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις μάλιστα, είχαν αναπτύξει ομπρελοξαπλώστρες επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας από 86 τ.μ. έως και 800 τ.μ. ανά περίπτωση.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα βάζει συγκεκριμένα όρια για τα σημεία που θα μπορεί ένας επαγγελματίας να τοποθετήσει ομπρελοκαθίσματα ή άλλες νόμιμες κατασκευές, με συγκεκριμένες αποστάσεις και ποσοστό κατάληψης της παραλίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει και καλύτερη διαχείριση των προστίμων που επιβάλλονται, ενώ θα δημιουργηθεί ακόμα και πλατφόρμα για ψηφιακές καταγγελίες πολιτών, όταν διαπιστώσουν κάποια παράβαση σε παραλία και αιγιαλό ανα τη χώρα. Με την ίδια πλατφόρμα οι πολίτες θα ενημερώνονται και για το αν μια επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα σχετικά με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και το τοπίο να είναι ξεκάθαρο από νωρίς, πριν δηλαδή ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. Γι’ αυτό το λόγο θα αναπτυχθεί και ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τις δημοπρασίες, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το τοπίο εξ΄ αρχής, όταν ένας επαγγελματίας «χτυπήσει» έναν αιγιαλό ή μια παραλία για εμπορική δραστηριότητα.
Ολα δηλαδή θα γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Χαοτικές αρμοδιότητες
Όπως εξηγούν ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο σχεδιασμός προβλέπει να μπει οριστικό τέλος στις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, αφού εμπλέκονται δήμοι, τοπικές υπηρεσίες, κτηματολογικά γραφεία και Υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το χάος που επικράτησε το καλοκαίρι στη Μύκονο, με τις θηριώδεις κατασκευές στις παραλίες, έπρεπε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ επτά διαφορετικών υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών, από κοινού με την οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση.
Το ψηφιακό «μάζεμα» των διαδικασιών θα μπορεί να φέρει ταχύτερες αδειοδοτήσεις, για να αποφευχθεί και ένα ακόμα φαινόμενο, όπως λένε οι ίδιες πηγές: τη λειτουργία με προσωρινή άδεια, που αρκετοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται κάθε χρόνο, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας στη χώρα μας.
Πηγή news.b2green.gr